iPon Hírek

Finnország: gyors szélessávot mindenkinek!

Dátum | 2009. 10. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Ha szélessávú internetről esik szó, az északi országok eddig se nagyon panaszkodhattak - most azonban a finnek még tovább emelték a tétet. Döntést hoztak ugyanis arról, hogy legalábbis az ő országuk határain belül mindenkinek joga van egy jó gyors, szélessávú netkapcsolathoz.


A finn Szállítási és Kommunikációs Minisztérium határozata értelmében ez a "jó gyors" számszerűsítve nem kevesebb, mint 1Mb/s-ot jelent. Ezzel egyben rekordot is felállítottak, mivel így Finnország lett az első olyan ország a világon, ahol törvénybe iktatták az egyén szélessávú netkapcsolathoz való jogát.

Nem meglepő módon azonban ez még csak a kezdet, mondhatni az első lépcsőfok - a hosszú távú terveik még ennél is ambíciózusabbak. 2015-re ugyanis már nem kevesebbet terveznek, mint az 1Mb/s-es minimálérték felemelését 100Mb/s-re, ami természetesen ugyanígy, alanyi jogon járna mindenkinek.

Helyenként és indokolt esetben persze tesz bizonyos engedményeket és biztosít variációs lehetőségeket a törvény, amennyiben például a kapcsolat valahol csak mobilhálózaton keresztül biztosítható, de ettől függetlenül iránymutatónak mindenhol jók ezek a számok, és legalább elősegíthetik így a gyorsabb, új generációs mobilhálózatok terjedését is - legalábbis Finnországon belül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. levimaster
2009.10.15. 15:55
VISSZA A HIRHEZ

Jó lenne ha Magyar országon is ezt bevezetnék =D torrentezőknek kedvező lenne =P
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hpeter105
2009.10.15. 16:03
ennyi...fejlődő ország
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2009.10.15. 16:14
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2009.10.15. 16:18
1mbps*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. shabbarule...
2009.10.15. 16:21
Ez a "joga van", meg "alanyi jogon jár" ez hülyeség, totál blikkes szenzációhajhász megfogalmazás. Ezt úgy hívják hogy egyetemes szolgáltatás. Pl. vezetékes telefonra idehaza(meg persze máshol is) az inkubens telefonszolgáltatóknak egyetemes szolgáltatási kötelezettségük van. Ez azt jelenti hogy bármely Mo-i háztartásban kérhetsz vezetékes előfizetés és az inkubens szolgáltató ezt az igényt nem utasíthatja vissza technikai akadájra való hivatkozással. Persze ez nem azt jelenti ha Józsi bácsi egy távoli tanyán vezetékes telefont kér, akkor a szolgáltató nekiáll oszlopokat telepíteni és elkábelezni a tanyáig több tízmilliós költséggel. Ez üzletileg irreális elvárás lenne. Helyette Józsi bácsi kap RLL rádiós megoldással telefont, aminek a minősége nem lesz épp a legjobb, de telefonálni még épphogy lehet rajta.
Az egyetemes szolgáltatási kötelezettségnél sosem az a cél hogy garantáltan kiemelkedő jó minőséget legyen kötelező mindenhol biztosítani, csak egy elvárt minimum biztosítása van meghatárolva, amibe pl. telefon esetén az RLL még belefér.
Ugyanez igaz broadband egyetemes szolgáltatás esetén is. Pár évvel ezelőtt Svájcban történt meg az első egyetemes szolgáltatás bevezetése. Ott 512kbps-es internet sebesség és telefon szolgáltatás tartozik bele az egyetemes elvárt kritériumba, 65 svájci frankos árszinten. Ez azt jelenti hogy svájc bármely háztartásában ha valaki elő akar fizetni széles sávra, akkor az inkubens szolgáltató(ott a Swisscom) ezt nem tagadhatja meg. Legalább 512 kbps-es internet kapcsolatot biztosítani kell, akár ADSL-en, akár WiMax vagy 3G megoldással, telefon szolgáltatással maximum 65 frankért. Opcionálsan ennél gyorsabb internet szolgáltatást is kínálhat a szolgáltató vagy teheti olcsóbb árszinten is, de ez már kötelező és nem számonkérhető.
A finneknél ez a minimum csomag sebesség 1 Mbps lesz majd jővő nyártól, maximálisan elkérhető árszint ott is biztos lesz deklarálva. A megvalósítás meg ahol már lesz optika ott azon, ahol ADSL vagy kábelnet van ott azon, egy távoli elszigeteltebb háztartás esetén meg WiMAX, 3G legrosszabb esetben esetleg műholdas internettel lesz kivitelezve.
A 100 Mbps dolog viszont más hírekből azért kiderül, egy erősen marketing gumicsont, semmi több. Szó nincs arról hogy 100 Mbps-es végpontot kellene kötelezően minden háztartásba biztosítani. Ahhoz egy országos, minden háztartást elérő FTTH hálózatot kellene kiépíteni, ami elég nagy költség és időben sem valószínű hogy beleférne 2015-ig. Helyette olvasni olyan gumi szabályról hogy ez kvázi azt jelentené hogy 2km távolságban lennie kellene egy olyan nagy sebességű, legalább 100 Mbps-es gerinc végpontnak. Ez viszont önmagában semmire nem elég. Hisz pl. tőlem 2 km-re akár szerelheti is a Digi a LAN netjét én abból sok minden nem fogok látni, netet leginkább. Persze ezt a gumiszabályt gyakorlatilag rá lehet húzni pl arra hogy a mobil bázis állomások, amik akkora már zömében LTE-k lesznek, úgyis el lesznek látva legalább 100Mbps-es gerinc csatlakozással. A fogyasztók otthonáig meg LTE-n lehet majd netet biztosítani. Persze ennek nem sok köze lesz a 100Mbps-es otthoni eléréshez, maximum ugyanilyen sebességű up to mobil csomagokat hírdethetnek, de a valós sebesség közel sem lesz ennek közelébe sem. Az csak optikán lenne kialakítható, ami azért még 2015-ben sem lesz ott minden finn háztartásban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szedy
2009.10.15. 16:29
Az biztos hogy tudnak valamit a finnek.. Ouluban és Raaheben egy nagy részen (kb 20-30 ezer vagy több) embernek ingyen elérhető wifi van. A campus területén is van ingyen wifi a házban is, töltöttem már 3 mb/s-mal torrenten. Felfelé is ment fél megával, habár most mintha visszakorlátozták volna... Tekintve hogy ~6 millióan élnek itt és nagyon kicsi a népsűrűség, elég sokba fog kerülni nekik megvalósítani... Habár itt azért kicsit jobban élnek mint Magyarországon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. danielk
2009.10.15. 16:30
Levimaster az ilyen ynilvános internethozzáféréseken a p2p általában blokkolva van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2009.10.15. 16:54
Már amennyiben az lehetséges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kkkgeri0
2009.10.15. 17:27
na ez a veszély sem fenyeget minket, hogy magyarországon valaha is lesz ilyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Hawaii
2009.10.15. 22:44
shabba: Mindig szívesen olvasom a hsz.-aid, szóval respect és ne vedd lekezelésnek, de az inkumbens szó nagyon szúrja a szemem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!