iPon Hírek

Finoman ívelt testet öltött az LG G4

Dátum | 2015. 04. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Menetrend szerint megérkezett az LG G4, amiről az elmúlt hetekben már nagyon sok érdekes információt megtudhatott a nagyközönség, hiszen a vállalat folyamatos előzetesekkel tartotta fenn az érdeklődést. Sajnos, ahogy arra számítani lehetett, az LG rajta kívülálló okokból nem tudott kompromisszummentes eszközt alkotni, de valószínűleg így sem fog csalódást okozni.
Az LG G4 kijelzője a főbb paramétereket szemügyre véve nem változott a G3-hoz képest, a valóságban viszont teljesen mást tapasztalhatnak majd a felhasználók. Az 5,5 hüvelykes Quantum IPS kijelző esetében az első dolog, ami minden bizonnyal mindenkinek fel fog tűnni, hogy ez már egy enyhe ívet kapott; kicsit a jó öreg Samsung Galaxy Nexust és a Nexus S-t idézi a végeredmény, azzal a különbséggel persze, hogy itt valóban meg van hajlítva a panel. Ennek a hajlításnak köszönhetően állítólag 20 százalékkal strapabíróbb lett a teljes konstrukció, szóval nem kell attól félni, hogy az ellenállóság rovására menne a dizájn. A 2560 x 1440 képpontos felbontás ezúttal is 538 PPI-s pixelsűrűséget eredményez, de az elképesztő részletgazdagság itt jelentősen megnövekedett fényerővel és kontrasztaránnyal fog társulni. Ez a kijelző az integrált érintésvezérlés révén jobb felhasználói élményt fog nyújtani, a színvilága pedig egészen lenyűgöző lesz, hiszen az NTSC színtér 86 %-át fedi le. A hatékonyabb működést is szem előtt tartották, és a különböző fejlesztésekből fakadóan átlagos használat mellett kb. 10 százalékkal kevesebb energiát igényel ez a panel, az LG G3-nál használthoz képest. Az operációs rendszer szerepében az Android 5.1 teszi tiszteletét, de erre csak nyomokban lehet majd ráismerni, hiszen az LG ezúttal is gyökeres átalakításokat vitt véghez a szoftveres oldalon. A felhasználói felületet az „emberközpontú” LG UX 4.0 kerítette hatalmába, amit a programozók úgy terveztek meg, hogy az lehető legintuitívabb legyen, és ezáltal a legtöbb funkciója kézre álljon. Ilyen téren a legkomolyabb újítás a Smart Bulletin felület, ami sokfajta applikációtól képes begyűjteni az adatokat, és összhangban van a Material Designnal.
A G4 előlapi kamerájával igazán jó önarcképeket készíthetnek majd a felhasználók, hiszen 8 megapixeles felbontással dolgozik, és egészen széles a látószöge, így semmi nem kerülheti el a „figyelmét”. Itt az LG egy új gesztusvezérlést is alkalmaz, így a szelfizés minden eddiginél egyszerűbb lesz. Ha videóhívások bonyolításáról van szó, akkor 1080p-s támogatást biztosít. A főkameránál nagy hangsúlyt fektetett az LG arra, hogy éjszaka is kiválóan szerepeljen a G4. A 16 megapixeles, 1/2,6 hüvelykes érzékelő elé egy F/1.8-as rekeszértékkel dolgozó lencserendszer került, amit egy továbbfejlesztett optikai képstabilizátorral láttak el – ez már a szokásos kettő helyett három tengelyen képes korrigálni a bemozdulásokat. Az LG a világon elsőként alkalmaz színtérérzékelőt a főkameránál, ami az RGB és az infra fényeket képes feltérképezni, és így még pontosabban tudja megörökíteni a természetes színeket. Manuálisan állítani lehet majd az ISO értéket, a zársebességet és a fehéregyensúlyt is, az elkészült képek pedig nemcsak JPG formátumban, hanem veszteségmentes RAW-ként is menthetőek. Az egység mellé került egy LED-es villanó is, amelyet eltérő színhőmérsékletű diódák alkotnak, így a mobil rossz fényviszonyok mellett is képes megtartani az eredeti színvilágot, a fókuszálást ezúttal is infralézer fogja segíteni. Mozgóképfelvételek esetén akár 4K-s felvételek is rögzíthetőek, sőt mi több, arra is lehetőséget biztosít a készülék, hogy a két kamerájával szimultán készüljön videó.
Sokszor lehetett arról hallani, hogy az LG ezúttal nem tud a Snapdragon 810-hez nyúlni a túlmelegedéssel kapcsolatos problémák miatt, és sajnos ez be is igazolódott. Az okostelefonban egy Snapdragon 808 szériás lapka húzta meg magát. Ez a SoC "csak" hatmagos, de továbbra is a big.LITTLE architektúrát használja. Az MSM8992 mindössze kettő Cortex-A57 maggal van felvértezve, és az energiahatékonyságról itt is egy Cortex-A53 kvartett gondoskodik, a grafikus feladatok felelőse pedig egy Adreno 418 IGP. Az órajeleiről egyelőre nem szólt a fáma hivatalosan. A rendszermemória 3 GB-os méretben képviselteti magát, így ezzel már aligha lesz probléma a készülék használata során. Rutinosan fog egyik alkalmazásból a másikba átlépni, és csak igazán agresszív multitasking mellett válhat szűkössé a RAM. A G4 32 GB-tal szolgál a felhasználóknak, akik a saját szájízüknek megfelelően bővíthetik is a tárkapacitást, hiszen ilyen téren nem állít fel korlátozást az LG – akár 2 TB-os memóriakártyát is képes kezelni a mobil. Érdekesség, hogy a Google és az LG összefogott, így 115 GB (!) online tárhely is jár a G4 mellé. A kapcsolati képességeit figyelembe véve hozza azt, amit a csúcson tudnia kell egy mobilnak. A 4G LTE modemtől kezdve van a kelléktárában kétsávos, 802.11ac WLAN Wi-Fi Direct és DLNA támogatással, Bluetooth 4.1 modul apt-X-szel, GLONASS műholdakkal is együttműködő A-GPS vevő, NFC chip, IrDA port (infra) és még FM rádió is RDS-sel megtoldva.
Ahogy azt már előzetesen is felvezették, az LG legújabb zászlóshajója még bőrrel is elérhető lesz a polikarbonát mellett. Ezzel a gyártó megalkotta az egyik legelegánsabb készüléket, ami valaha a boltokba került. A finoman megmunkált bőr ráadásul nemcsak jól néz ki, hanem még komfortos is, ami például a fémről nem igazán mondható el. A G4 148,9 x 76,1 x 9,8 milliméteres, de a peremein mindössze 6,3 milliméteres, így jól leplezi azt, hogy a versenytársaihoz képest egy kicsit vaskos. A tömege 155 gramm, ami teljesen átlagos egy ekkora szerkezet esetében. A készülék alapjáraton három színben lesz elérhető, fekete, fehér és arany árnyalatú kivitelekből lehet választani, és ehhez jönnek majd a bőrbevonatos verziók. A bőr lehet fekete, barna, bordó, kék, citromsárga és persze arany is. Az akkumulátor szerencsére nem beépített, így egyszerűen lehet majd cserélni. A tervezők itt egy 3000 mAh-s egységet vettek használatba, ami ugyan csak átlagos, de mivel itt egy relatíve takarékos hardverrel állunk most szemben, így is kellemes üzemidőt biztosíthat. Manapság már minden gyártó gondoskodik valamilyen gyorstöltési mechanizmusról, és az LG esetében sem maradhatott ez el, egy 1,8 amperes töltővel érkezik az okostelefon, ráadásképpen pedig még vezeték nélküli (Qi szabványnak megfelelő) töltés is van.
Az LG G4 mellé is lesz QuickWindow tok.
Az LG ezúttal nem tart világméretű, összehangolt rajtot. A G4 elsőként Dél-Koreában fog a boltokba kerülni az elkövetkezendő napokban, azt pedig egyelőre nem tudhattuk meg, hogy szélesebb körben mikor kerülhet bevetésre, és az ajánlott fogyasztói árát sem ismertette a vállalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Zotya21
2015.04.29. 11:29
vannak terabájtos kártyák ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.29. 11:57
tömeggyártásban még nincs, 128GB ami kapható kiskereskedelemben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pepeno1
2015.04.29. 12:59
Az SDXC szabvány felső határa a 2 TB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cavalli87
2015.04.29. 13:04
Semmi gond, csak szimplán Te is beletartozol az itteni lakosság 95%-ába! Plusz szerintem aki megveszi, annak is a fele használja ki maximum azt, amit tud. Van ismerősöm, akinek galaxy note 4 van, tolja is rajta keményen a facebook-ot, meg az instát! De azért kellett a 250k-s telefon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SzAdamAndy Caval...
2015.04.29. 13:39
Hogyne 5.7"-en többet lát a facebookból

Note 4 nem 5.0-val tud majd raw képeket csinálni? Bár S6-on se láttam ezt az opciót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SzAdamAndy
2015.04.29. 13:44
"Érdekesség, hogy a Google és az LG összefogott, így 115 GB (!) online tárhely is jár a G4 mellé."

Érdekesség, hogy a 100 Gb csak 2 évig jár a telefonhoz.

Igen, néztem az élő közvetítést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani SzAda...
2015.04.29. 13:49
Igen, ez mindegyiknél így működik, nagyon kevés kombó ami örökké tart, hirtelen egyet tudok, az ASUS-nál a saját cloudban kemény 5 GB...

Örülök, hogy nézted, nagyon helyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cooley
2015.04.29. 16:24
Kár erre a soc-ra ráengedni 2160p-t, meg amúgy is felesleges 5.5" mellé. Meg az az aksi is lehetne egy ezressel nagyobb. Ezeket leszámítva viszont pöpec kis teló, nagyon elegáns. Ha WP-vel jönne még el is gondolkoznék rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Coole...
2015.04.29. 16:51
Ha WPvel jönne, akkor nem adnának el belőle csak 100ad annyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. magyarl Demon...
2015.04.29. 17:19
Én 2,5 éve az új Sony Xperia S-emhez kaptam 50 Gb box.com tárhelyet örökbe
A telefont nem használom már, de a tárhely, ahogy ígérték, még mindig rendesen működik! ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp Caval...
2015.04.29. 17:36
Sőt ezzel nem csak ő van így, nálunk a targoncás srác vett hasonló árfekvésű telefont részletre (ezzel nem a targoncásokat akarom megbántani), de a fizetési kategória mibe tartozik, hogy is fogalmazzak....persze mindenki maga tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. marc.loedi
2015.04.29. 19:40
Csak engem zavar, hogy a képernyő változatlan maradt, de a telefon nagyobb lett az elődhöz képest? És, ha már vastagabb is lett, lehetett volna kicsivel nagyobb aksi benne... Amúgy jó, de nem nyűgöz le, így külsőre legalábbis.

@tibaimp: az ilyen döntés általában tükrözi az okát, hogy miért tart ott az az ember, ahol tart. Nekem is van ismerősöm, aki siránkozik, hogy nincs pénze, de bezzeg az iPhone 6-ot hitelre egyből megvette, ami így kiszámolva (igaz mobilnettel és valamennyi letelefonálható hívással) 600 ezer forint a két évre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.30. 16:05
WP-es teloknak 2.5 ev kellett mire felzarkoztak FHD-ben.Es megegyszer ennyi kell hogy majd QHD legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SzAdamAndy
2015.04.30. 16:30
Egyébként tetszik a telefon, csak a felbontása lehetne 1080p.
Eddig vagy G4 vagy Note 4.
Kamerára vagyok nagyon kiváncsi mert lehet repül a Note 4 az amúgy is rövid listámról.

Utána néztem a 808 meg 810 párosnak, annyival kevesebb a tudása a 808-nak, hogy nem tud H265-ben rögzíteni videót.

Érdekes, hogy nem a 810 rakták bele, akármit is mondanak ( hogy már előre 1 évre már tudták melyiket rakják bele) ez nyilvánvalósítja a túlmelegedést, persze Gflex 2 és a One M9 megfigyelése alapján ez pontosítható, hogy mekkkora órajelen járnak a magok és a "thermal throttle" funkció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!