iPon Hírek

Firefox 50: tovább terjeszkedik a multi-process támogatás

Dátum | 2016. 12. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Mint ismeretes, a Firefox mögött húzódó fejlesztőcsapat célul tűzte ki, hogy a népszerű webböngésző érkező kiadásaiban egyre nagyobb szerepet adnak a többmagos processzoroknak, illetve a több folyamatra osztott működésnek, ami javíthatja a stabilitást, a rugalmasságot és a biztonságot is. A Firefox 48-as kiadásában egyes felhasználók már megízlelhették, milyen előnyöket nyújt a multi-process támogatás, igaz, akkoriban még eléggé kezdetleges, szűk körben elérhető megoldásról volt szó. A 49-es változatnál már az egyes bővítmények is külön folyamatként futhattak, most pedig, az 50-es változat érkezésével újabb lépéseket tettek a fejlesztők a multi-process világ felé: ismét nőtt a funkciót támogató bővítmények száma, valamint az úgynevezett sandboxing is megjelenet, ami az egyes bővítmények futását jól elkülönített, korlátozott lehetőségeket kínáló keretek közé szorítja. Utóbbi jelentősen növeli a biztonságot, ami nem egy elhanyagolható előny.
A multi-process módnak, vagyis az egyes bővítmények és funkciók külön folyamatokba szervezésének köszönhetően normál körülmények között mintegy 400%-kal reszponzívabb lett a webböngésző, tehát az egyes felhasználói parancsokra sokkal gyorsabban, rugalmasabban reagál, ami jelentősen javítja a felhasználói élményt. Ennél sokkal beszédesebb adat, hogy oldalbetöltés közben 700%-kal javult a reszponzivitás, igaz, azt nem árulták el, pontosan milyen módszerekkel, hogyan mérték ki a különbségeket. A tervek szerint a Firefox érkező, 51-es kiadásában már nem csak azok a bővítmények működhetnek külön folyamatként, amelyeket fejlesztőjük multi-process kompatibilisnek jelölt, hanem minden egyéb bővítmény is. Ezzel párhuzamosan a sandbox környezet fejlesztése is tovább folytatódik, hiszen a jelenlegi támogatás még messze nem elég robosztus. A sandboxing szolgáltatás egyébként első körben csak Windows alatt érhető el, de később, a fejlesztőmunka folytatásaként macOS és Linux alatt is élvezhetőek lesznek az előnyei. Hogy miért jó a multi-process támogatás, vagyis a bővítmények és az egyes webböngésző-komponensek külön folyamatként való futtatása? Azért, mert ha egy nem túl hatékonyan megtervezett és leprogramozott weboldal miatt összeomlik egy böngészőfül vagy egy bővítmény, az nem rántja magával az egész böngészőciklust, vagyis nem omlik össze az egész FireFox webböngésző, ami több tucatnyi weboldal megnyitásakor elég kellemetlen tud lenni. A FireFox 50-es kiadását innen lehet letölteni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Armi1P
2016.12.23. 12:06
Nahát, 2017-re fog tudni annyit a Firefox, mint amennyit a Chrome 2010 óta. Micsoda fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noPublicFG Armi1...
2016.12.23. 12:52
Az lehet, de memóriából közel sem zabál annyit, mint a Chrome. Egyszer vettem észre, egy regisztráció alkalmával megnyitottam sok böngésző fület, ~500 megának búcsút mondhattam a memóriából. Ehhez képest a tűzróka ugyanitt ~80 MB-t kért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tekken38
2016.12.23. 13:41
Én nem értem hogy miért istenítik a Crome.
Semmivel nem tud többet és nem gyorsabb mint bármelyik böngésző.
A memoria zabálásról már nem is beszélve.
De ez egy Firefox hír nem pedig Crome,én már várom a következő Firefox verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gargantu
2016.12.23. 14:52
Kár ezekért a nagyon sztahanovistán hangzó szövegekért: 400%-kal, 700%-kal reszponzívabb (meg a parlagfűhöz hasonlóan mindenhol előforduló "reszponzív" szóért). Persze, tudom: marketing...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sadenal
2016.12.23. 19:47
Csak jelezném, hogy az új Java óta fele annyit eszik a Chrome.....szóval kicsit frissíteni kéne az információkat, srácok!

Amúgy meg én tűzrókáról mentem át Chrome-ra, mert egyszerűen sz*r volt a Firefox, folyton kifagyott. A Chrome-val sosem volt ilyen jellegű problémám. Azt is vegyétek hozzá, hogy az emberek 70%-a vígan elvan a Chrome-val, a Firefox meg 1 éve feküdt neki igazán a fejlesztéseknek ezért is tartanak ott ahol tartanak. Multi-process? Chrome-nál évek óta van már...A Google folyamatosan csiszolgatott a böngészőjén, és jól el is mentek. A Mozilla talán valamikor lefaragja az 1000 fényévnyi lemaradását és lesz ott ahol most van a Chrome.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Derivel
2016.12.24. 09:58
Most már Firefox vs Chrome háború is van?
Nálam a Firefox hibátlanul, stabilan, gyorsan működik, nincs gondom vele (gyengébb gépeken is). Próbáltam a Chrome-ot is, azzal sem volt probléma. De a Firefox-ot már akkor is használtam, amikor a Chrome még a kanyarban sem volt, miért kellene váltanom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2016.12.25. 08:58
Én azt a következő verziót várom, ami OpenSUSE 13.2 alatt stabil. A 39-es verziószám óta nem készült ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.25. 12:12
Mégis kit érdekel? Úgyis van már 8GB RAMom. (de még a belépőbb gépekbe is megy 4GB manapság. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Saden...
2016.12.25. 12:21
"Csak jelezném, hogy az új Java óta fele annyit eszik a Chrome...."

Erről tud a Chrome is?13 böngészőfül, 3 weboldal, 2 giga RAM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ejcy
2016.12.25. 21:34
ha arányosítja a google és a mozilla foundation erőforrásait, és a két böngésző tudását/stabilitását/erőforrás igényét akkor a chrome elég nagy szarban van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sadenal Asagr...
2016.12.28. 09:16
Ezzel nem tudok mit kezdeni, nálam nincsenek gondok. Amúgy meg nézd meg, hogy ez mennyi lenne Firefox-ban.....kíváncsi vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!