iPon Hírek

Firefox 55: Az első WebVR támogatással rendelkező böngésző

Dátum | 2017. 08. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla fejlesztőcsapata óriási lépést tett a virtuális valóságot kiszolgáló tartalmak könnyebb terjesztését segítő úton, hiszen a Firefox 55-től kezdve már elérhető a WebVR támogatás, így az online VR tartalmak fogyasztásához már nincs szükség extra bővítményre, illetve külön szoftverre sem – a Firefox mindent megold.
Persze hardver frontján továbbra is lesznek megkötések, azaz szükség lesz egy megfelelő teljesítményű konfigurációra, valamint a VR Headset sem nélkülözhető. A WebVR támogatás egyelőre még csak a FireFox asztali változatában érhető el, a támogatott VR Headsetek között pedig az Oculus Rift és a HTC Vive foglal helyet, így ebben a formában jelenleg csak Windows alapú rendszerek élvezhetik a WebVR előnyeit. Természetesen a Google is dolgozik már a WebVR támogatás implementálásán, így a Chrome is hamarosan készen áll majd az újfajta tartalomfogyasztás kiszolgálására. A FireFox 55 WebVR támogatásában rejlő lehetőségekről az alábbi videó ad képet, aki viszont megfelelő hardverrel is rendelkezik, akár saját maga is kipróbálhatja az online VR élményt, ha ellátogat a Mozilla VR weboldalára. A WebVR kompatibilis tartalmak esetén egyébként egy kis headset ikon jelenik majd meg, így erre kattintva azonnal élvezhető lesz a tartalom – ha a hardveres követelményeket teljesítettük.
A FireFox 55 nem csak VR fronton kínál újításokat, hanem teljesítmény terén is. A multi-process szolgáltatás továbbra is fejlődik, így most már a beállításokon belül könnyedén és kényelmesen módosítható, hány folyamatra bontsa a tartalomkezelést a webböngésző – az alapértelmezett szám a 4, de több memóriával rendelkező rendszereknél akár feljebb is emelhető ez az érték, amennyiben 8 GB-nyi vagy több rendszermemória áll rendelkezésre.
A több folyamatra bontott tartalomkezelés több rendszermemóriát használ, cserébe viszont gyorsabb lesz a webböngésző – és a fejlesztők szerint még 8 folyamat használatakor is kevesebb memóriát kér a FireFox, mint a rivális Chrome. A böngészőfülek helyreállításának sebessége szintén gyorsabb lesz. A javulást egy extrém teszttel szemléltette a Mozilla egyik fejlesztője, Dietrich Ayala, aki 1691 böngészőfül megnyitásával tesztelte a különböző FireFox kiadások sebességét. Beszédes adat, hogy ami anno 8 percig tartott, arra az új böngészőnek már 15 másodperc is elég.
Sebessége és stabilitása miatt érdemes a 64-bites Windowst használó rendszereknél 64-bites FireFoxra áttérni, amit akár a friss, 55-ös Firefox letöltésével és telepítésével is kezdhetünk. A fejlesztők szerint a 64-bites változat használatával 39%-kal csökkenthető az alkalmazás-összeomlások száma azoknál a rendszereknél, amelyek csak 4 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkeznek. Persze, aki nem akarja manuálisan 64-bites kiadásra frissíteni a webböngészőjét, nem is muszáj ezt megtennie – a következő FireFox érkezésével a 64-bites Windowsok esetében automatikusan megtörténik majd a 64-bites FireFoxra történő átállás.
Fontos újítás még az is, hogy a keresések alkalmával most már a keresőszó beírása után is eldönthetjük, melyik keresőszolgáltatást szeretnénk használni – elég csak a megfelelőre kattintani és már indul is a keresés. Ez kényelmes és gyors keresést, illetve sokkal több releváns találatot eredményezhet, így mindenképpen hasznos újításnak tekinthető. A FireFox 55-ös kiadását innen tölthetik le az érdeklődők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. RealDreamQ
2017.08.09. 16:29
[INNEN] meg tutira le lehet szedni akár a 32bit-es , vagy épp a 64bit-es változatot teljes méretében .
Szívesen , nincs mit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eriol
2017.08.09. 16:37
Ha már link, legyen official.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. RealDreamQ
2017.08.09. 17:08
hátha valakinek kell más nyelven is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw
2017.08.10. 10:50
Nekem egyszerubb volt menubol rafrissiteni.
Annal hivatalosabb nincs, nem kell mas 3rd party oldal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. katt777
2017.08.10. 11:44
Hű, de friss hír, napok óta a gépemen van már az új FF.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!