iPon Hírek

Firefox Containers: több fiók kezelése egyszerűen

Dátum | 2016. 06. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Firefox mögött álló fejlesztőcsapat egy érdekes koncepción dolgozik, ami a Firefox Containers nevet viseli, lényege pedig az, hogy segít több felhasználói fiókot kezelni anélkül, hogy ki kéne jelentkeznünk az adott szolgáltatásból, vagy éppen új webböngésző ablakot kéne nyitni. Elég sokszor előfordul, hogy egy adott szolgáltatást több felhasználói fiókkal veszünk igénybe – ez főleg a GMail esetében lehet gyakori, ha több e-mail címet használunk, mondjuk privát célokra és munkára. Ezzel együtt egyéb szolgáltatásoknál is előfordulhat, hogy privát identitásunkkal és munkahelyi identitásunkkal egyaránt bejelentkezve kéne lennünk, de gondolhatunk itt egy adott banknál vezetett különböző bankszámlák egyidejű megtekintésére, illetve sok-sok egyéb dologra is, amit az élet bizonyos helyzetei hozhatnak.
A Firefox fejlesztői éppen ezért kitaláltak egy új funkciót, ami a „Containers” nevet viseli, lényege pedig az, hogy különálló konténerek nyitásával elkülöníthetjük az egyes böngészőfülek helyi tárhely-használatát, illetve „süti-kezelését”, így az egyes szolgáltatások nem férhetnek hozzá más szolgáltatásokhoz tartozó helyi adatokhoz. Ez lehetővé teszi, hogy különböző „konténerek” nyitásával egyszerre több felhasználói fiókkal jelentkezzünk be egy adott szolgáltatással, méghozzá úgy, hogy az egyes fiókokhoz tartozó tárolt adatok nem kerülhetnek összetűzésbe a többi fiók helyileg tárolt adataival. Ezzel szükségtelenné válik a hasonló funkciót nyújtó bővítmények használata, valamint egy adott szolgáltatásból ki sem kell jelentkeznünk az adott fiókból, hogy bejelentkezhessünk egy külön „konténeren” keresztül a másikba.
Az egyes „konténereket” különböző színek jelölik, így viszonylag könnyen el lehet igazodni közöttük, de így sem árt odafigyelni, nehogy véletlenül privát dolgokat osszunk meg egy, az adott munkahelyhez tartozó Facebook oldalon. Nagyon fontos kiemelni, hogy a „konténerek” nem nyílnak automatikusan, de megnyitás után automatikusan az adott identitáshoz kapcsolódnak majd – ahhoz, hogy az új böngészőfülek a kívánt identitás alatt nyíljanak meg, az adott konténeren belül kell őket megnyitni. Szintén fontos kiemelni, hogy a konténerek csak a sütiket és a helyileg tárolt tartalmakat különítik el egymástól, a böngészési előzmények, a meglátogatott weboldalak listája, a könyvjelzők és a mentett jelszavak megosztásra kerülnek közöttük, azaz minden konténerből elérhetőek – ez egyes esetekben akár hasznos is lehet. A Firefox Containers funkció egyelőre csak a Firefox bétának minősülő „nightly buildjeiben” érhető el, fejlesztése pedig még mindig zajlik. Egyelőre nincs konkrét ütemterv a funkció bevezetését illetően, így az sem biztos, hogy a közeljövőben a feltűnik a Firefox stabil kiadásaiban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Terror
2016.06.17. 18:57
Végre valakinek eszébe jutott ez is (plusz a facebook és google trackingnek is búcsút mondhatunk végre bővítmények használata nélkül).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2016.06.17. 20:07
Eddig inkognitó ablakkal oldottam meg, de ez sokkal jobban hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fofoka
2016.06.17. 20:12
"..segít több felhasználói fiókot kezelni anélkül, hogy ki kéne jelentkeznünk az adott szolgáltatásból, vagy éppen új webböngésző ablakot kéne nyitni."

Miért, olyan nagy munka nyitni egy új ablakot? Klikk. Szevasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim fofok...
2016.06.17. 20:20
Láttál már annyi ablakot nyitva, hogy miniatűrök helyett ikonokat jelenít meg az alt tab, amivel aztán mehet a szopás, hogy most melyik ablak volt a melós? De esetenként már egy 21:9-es monitorra is nagy szükségem lenne, hogy a tálcán se lista jelenjen meg, hanem előnézeti képek. Na, azért...

Irigylem azokat, akik elvannak munka közben egy worddel meg egy böngészőablakkal, nekem már lassan a tálcán se fér ki az a rengeteg program parancsikon, amihez ma jött +1, már a lejátszóimat is el kellett tüntetnem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa Asagr...
2016.06.17. 23:42
Nem vagyok benne biztos, hogy nem lehet 10 féle program és 50-nél kevesebb tab mellett dolgozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim asdsa
2016.06.18. 07:25
Nos, akkor vegyük sorra:

Programok

01. Privát Skype (ha otthonról dolgozol nincs munkaidőd, határidőre teljesítendő feladatod van, így ez alapból állandóan megy)
02. Céges Skype (külső partnerekkel kommunikálni, idegennyelvű ügyfélszolgálat stb.)
03. Trello vagy Slack vagy Asana vagy Podio, vagy ezekből akár több is (céges belső kommunikáció)
04. Teamviewer (céges prezentáció)
05. Notepad++ (jegyzetelni)
06. Első Word/PDF/akármi ablak szöveggel (forrásanyag)
07. Második Word ablak (ide fordítod)
08. Szótárprogram
09. PS/GIMP (ha grafikát kell fordítani)
10. Tresorit v. Google Drive (megosztani a céges belső doksikat egy közös tárhelyen)
11. jelszó manager
12. privát/inkognitó böngészőablak (céges e-mail, bizalmas loginok partnerszolgáltatókhoz, ticket rendszer munkavégzéshez stb.)
13. normál böngészőablak (minden másnak, 30 lapfül után nyithatsz újat, különben a füleken már nem látod mi micsoda, vagy használsz Firefoxot vertikális fülekkel, csoportosítással)

Ez már minimum kettővel (de az előző pontokban említettek miatt inkább hárommal-néggyel) több program ablak tíznél, és akkor még csak egy sima fordító/idegennyelvű kapcsolattartó partner voltam, és a gépem teljesen ki van sajátítva céges melónak, még nem fut a háttérben semmi zenelejátszó, semmi képnézegető, egyáltalán semmi nem munkával kapcsolatos.

Kíváncsi vagy a weboldalakra is, vagy belátod, hogy ez a 10/50 eléggé karcsú?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun
2016.06.18. 08:13
Végre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. felziusz Asagr...
2016.06.18. 12:14
Első néhány pontra tudom javasolni a Franz nevezetű programot. Nem kell tőle elájulni, de kompakt.

http://meetfranz.com/

Mellesleg a 10/50 valóban karcsú, de én kénytelen vagyok 10> böngészőlap 5>program mellett dolgozni ugyanis a cég által biztosított gép is karcsú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim felzi...
2016.06.18. 12:33
Köszi, már ajánlották a napokban, de biztonsági okokból nem bízok melós account menedzselést 3rd party programra, max akkor ha open source, ezáltal nyilvánosan hozzáférhető a kódja, és átesett egy analízisen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka Asagr...
2016.06.18. 17:00
Sajnos nem tudom átérezni a problémát. Céges gépen van, hogy 20 ablak nyitva van, na és.. Meg ugye eleve meló közben nem intézek privát ügyet, nem hallgatok zenét. Megtehetném, de alapvetően csak 1 dologra tudok figyelni, szóval eléggé rontaná a hatásfokot. De kinek a pap..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim fofok...
2016.06.18. 19:50
Nem azt írtam, hogy munka közben szeretek zenét hallgatni, meg cicás posztokat lesni fészbúkon, hanem azt írtam, hogy már enélkül is túlléptem a 10/50-es ad hoc kitételedet, pusztán az egyetlen "munkanap" alatt, többnyire párhuzamosan használt programokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.19. 20:20
Elismerem, hogy vannak olyan munkák, ahol könnyen gyűlnek a tabok és a megnyitott programok (programozás, fordítás, cikkírás, vagy akár sima netezést is ide sorolható). De valószínűleg csak megszokás kérdése, hogy ki mennyire zsúfoltan dolgozik.

Tudom, hogy vannak 50 tabos emberek, nem szeretném megmondani, hogy másnak hogyan kényelmesebb használni a gépét. Elfér a memóriában, meg multi-desktop is létezik egy ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2016.06.19. 20:23
Egyébként meg én arra írtam ezeket a számokat, hogy szerintem nem kell, hogy egyszerre ott legyen 100 dolog a tálcán/böngésző fejlécén. Ami meg háttérben fut az idő legnagyobb részében (pl. jelszókezelő), azt meg tök felesleges felhozni, nem az fogja foglalni a GUI-n a helyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... asdsa
2016.06.20. 09:55
A Munkában 3 darab 1920x1200-as kijelző előtt ülök és néha kevés.

Néha az kevés, ami egy képernyőre kifér, néha pedig az, ami a háromra.

Örülnék ha az egyiket lecserélhetnénk 4k-ra, vagy legalábbis 2560x1440-re...


Ne vetítsd ki a saját szokásaidat másokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Asagr...
2016.06.20. 19:39
Bocs, az előző beírásodat úgy értelmeztem, hogy a felsoroltakon felül még zenelejátszót és képnézegetőt is meg akarsz nyitni. Persze 2 ablak +- nem oszt, nem szoroz. A 10/50-es kitételt ne vizionáld bele a hozzászólásaimba, ha egyszer nincs benne. Én csak annyit mondtam, hogy részemről 20 ablak egy asztalon simán kezelhető (nem optimális, de elmegy). Te meg felsoroltál 13-at (amihez zene, meg fészbúkos cica most vagy jön, vagy nem), és ezt nem tudod úgy kezelni, ahogy szeretnéd. Amivel nincs semmi gond, de kétlem, hogy a cikkben említett megoldás lenne erre a gyógyír. Inkább nagyobb felbontású / több monitor kell ide. Ismét: szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!