iPon Hírek

Firefox OS rendszert kapott az LG új okostelefonja

Dátum | 2013. 10. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A várakozásoknak megfelelően az LG is lerántotta a leplet a Firefox OS-sel hajtott mobiltelefonjáról. A bejelentkezett gyártók közül így már csak a Sony ilyen megoldására kell várnunk, ők viszont már előzetesen is csak 2014-re ígérték a kész gépet. A Firewebbel a Mozilla rendszerét futtató, megvásárolható készülékek száma ötre nőtt. Érdekességképpen azonban fontos kiemelni, hogy összesen féltucatnyi ilyen eszköz került már forgalomba, de a Geekphone Peak időközben egy generációváltást is megért, és a helyét a Peak+ vette át.

Most viszont kanyarodjunk vissza a legújabb alanyunkhoz, ami lényegében a ZTE Open és az Alcatel One Touch Fire vetélytársa lesz. Az LG újdonsága a felhasználók számára egy nagyobb megjelenítőt nyújt, mint a vetélytársak, és vélhetően ezzel szeretnének némi előnyre szert tenni. A 4 hüvelykes TN+Film TFT LCD panel viszont nem kapott magasabb felbontást, mint a többiek, ami azért valamelyest vegyes érzelmeket kelthet az érdeklődőkben. Ezúttal is 320 x 480 képponttal állunk majd szembe, tehát a pixelsűrűsége mindössze 144 PPI-s lesz. A fizikailag megnövelt kijelző mellett előny lehet még a felhasználók szemében az 5 megapixeles kamera, amelytől valóban szép produkcióra lehet számítani. LED villanó is társult az egység mellé, és automatikusan keres majd fókuszpontot exponáláskor, tehát makró felvételeket is készíthetünk a segítségével. Operációs rendszer tekintetében az LG mérnökei már a Firefox OS 1.1-et vették alapul, ami jelenleg a legfrissebb kiadás. A gyermekcipőben járó, belépőszintet célzó oprendszer ezen variánsa hivatalosan a hónap elején futott be, és rengeteg olyan újítást és hibajavítást hozott, amellyel használhatóbbá vált az egész Firefox OS. A motortér „ékessége” egy Qualcomm MSM7227A chip lesz. Ez a lapka egy Adreno 200 grafikus vezérlőt, valamint egy Cortex-A5 processzormagot foglal magába, mely 1 GHz-es órajelen üzemel. Sajnos arra nem derült fény, hogy mindemellett mennyi rendszermemóriát üdvözölhetünk, ám a tárhely kapacitását nyilvánosságra hozták: a tartalmaink tárolására 4 GB-nyi hely áll rendelkezésünkre, és ezt még egy microSD kártyával is kiegészíthetjük.

A kapcsolati képességei között biztosan felfedezhetünk 3G HSDPA kommunikációs modemet és 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi-t, de a leírásból kimaradt Bluetooth modul és az A-GPS vevő is része lesz a kelléktárának. Sőt, a konkurenciát figyelembe véve, vélhetően az FM rádió sem hiányzik majd belőle. Mindezt egy 1540 mAh-s akkumulátorral szerelték fel, amivel előreláthatólag több napos nyomkodást is bírni fog egyetlen feltöltést követően a masina. A Fireweb egyébként egyértelműen az eddigi legimpozánsabb megjelenésű Firefox mobil. A 113,8 x 66,5 x 9 milliméteres ház hátlapja például – a sajtóképek alapján – hasonló a Nexus 4-nél megismert, apró tükrös megoldáshoz. A 122 grammos készülék legnagyobb hátránya minden bizonnyal az ára lesz.
Az LG Fireweb Brazíliában fogja kezdeni a karrierjét, és annak, akinek ilyenre fáj a foga, legalább 60 dollárt kell a kasszánál hagynia. Ezzel az összeggel még nem is lenne gond, viszont ez az előfizetéses konstrukcióra vonatkozik, kártyásan már nem kevesebb mint 205 dollárt (450 brazil reál) kóstál. Ennyiért pedig már ennél jobb androidos és Windows Phone-os okostelefonokat is magunkévá tehetünk. Remélhetőleg a gyártó hamarosan némi árkorrekció kíséretében szélesebb körben is megkezdi a forgalmazást.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. wintercoun...
2013.10.25. 09:26
Ennyi bullshitet is rég láttam már egy videóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!