iPon Hírek

Fizethet a Nokia a szerzői jogok megsértése miatt

Dátum | 2011. 01. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 6 millió forintra büntette a Nokia finn távközlési céget egy 2006 óta húzódó perben született ítéletében - számolt be az index. A vállalatot a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (az Artisjus) perelte be, mivel az nem fizetett jogdíjat a 2002 és 2007 közötti időszakban a telefonnal együtt értékesített memóriakártyák után. Az üres adathordozók után Magyarországon jogdíjat kell fizetni, a jogvédő szervezetek szerint ugyanis minden egyes ilyen termék eladása után feltételezhető, hogy illegális tartalom kerül rá - olvasható a cikkben. Ezt a szabályozást 2009-ben terjesztették ki a pendrive-okra és a memóriakártyákra. A telefonokban leggyakrabban előforduló Mini SD kártyák 128 megabájtos változata után például 100 forint jogdíjat kell fizetni. A jogszabály szerint 64 megabájt fölött a telefonok beépített memóriája után is fizetni kell, a bíróság azonban a kereset e részét elutasította. A portál szerint a döntés ellen mindkét fél fellebbezett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Insignia
2011.01.12. 00:21
"a szabályozást 2009-ben terjesztették ki a pendrive-okra és a memóriakártyákra."
" nem fizetett jogdíjat a 2002 és 2007 közötti időszakban a telefonnal együtt értékesített memóriakártyák után."
most akkor miért is kéne jogdíjat fizetnie?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. huncut123
2011.01.12. 00:35
hát ja ez érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Saint
2011.01.12. 01:22
tetűrágó banda az már biztos....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. twollah
2011.01.12. 04:38
Szanalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sleepingdr...
2011.01.12. 07:33
Kimondottan szánalmas. De ezek márcsak ilyenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kgb00
2011.01.12. 08:10
hát igen ez magyarország.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kange
2011.01.12. 08:48
No ezt az ítéletet is csak nálunk hozhatták... Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Horusz
2011.01.12. 09:15
az a gond, hogy ezeket a magyar vonatkozású, de nemzetközi visszahangú dolgokat (médiatörvény, artisfasz-nokia ügy) az egész magyarsággal azonosítják...

lassan kezdem a külföldi ismerőseim előtt szégyelni, hogy magyar vagyok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smith166
2011.01.12. 10:04
nevetséges buzi artisjus ingyenélő köcsögök, falhoz kéne állítani az összeset! Vagy inkább a dunába lőni őket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hhx
2011.01.12. 10:18
Hihetetlenek ezek... feltételezik, hogy úgyis illegális tartalom fog kerülni rá? ergo fizessél azért ami lehet nem is fog bekövetkezni. Én úgy vagyok vele, hogy ha ők megfizettetik velem dvd-n, pendrive-on meg lehet egyszer lesz \"internet adó\" is (sajnos ebben az irányban vagyunk) akkor már csak kihasználom ezt, hogy úgymond bele \"kényszerítenek\", hogy használjak illegális tartalmakat. Ha lenne itthon is valami iTunes szerű rendes zeneáruház és normális áron adnának zenét a népnek, még az is elképzelhető lenne, hogy hirtelen vissza esnének az mp3 letöltések. Persze idő kellene mire kialakul itthon a kultúrája ennek az egésznek.

Rühellem az összes ilyen jogvédő szervezetet ami létezik, mert játszák a bucijukat, hogy ez meg az, ennyi letöltés annyi izé... gondolkozzanak el, ki a hóhér venne meg egy szaros Lola albumot? Meg egyáltalán, itthon minden drága. Amerikához képest bárki megnézni, hogy mennyibe kerül itthon egy autó illetve ugyanaz kint mennyi, hát elfog csodálkozni, hogy legalább 30-40%-al olcsóbb kint. Az elektornikai termékekről nem is beszélve. Barátnőmnek rendeltem smink termékeket az USA-ból, 13000Ft + posta, olyan 17-18e Ft értékben. Fedex futárszolgálat hozta a csomagot és ide ért kis hazánkba a vámra. Felhívtak, hogy vállalom-e a kettőezer valahányszár Forintos vámot, mondom persze. Aztán hozta a futár. 7611 Ft volt a VÁM! Nézem a papírt, hogy hogyan is jött ez ki. A szemétláda vámosok nem a csak a termékek árát vámolták, hanem még a Fedex-nek a szállítási díjját is, plusz még rászámoltak egy ezrest az egészre azért, hogy belföldi szállítás, miután nem keveset fizettem előre a Fedex-nek, hogy háztól házig hozzák a csomagot. Tehát olyan 25-26e Ft-ba került a csomag. A 7e Ft-os vám pedig úgy épült fel, hogy 4e Ft a vám, és 3e Ft az, hogy felhívott a nő, hogy mi van a csomagban és ráírta a papírra... (mintha nem lett volna rajta a számlán, de tényleg). Így már annyira nem érte meg külföldről rendelni... És mennyivel kisebb országban élünk itthon, mennyivel rosszabbak a fizetések és mennyivel drágább minden. Szóval a jogvédő szervezeteknek nem az \"ország tökét\" kéne szorongatniuk és a nép vérét szívni, hanem komolyan elgondolkozni, hogy mi is lenne a megoldás, hogy az embereket valamilyen módon át tudják terelni az illegális tartalmak használatáról arra, hogy vásároljanak. Itthon szerintem még jó 10 évig legalább nem lesz semmiféle változás, torrentezik mindenki aki csak teheti.

u.i.: kíváncsi vagyok, hogy más hogyan gondolja ezeket, remélem nem sértettem meg senkit ezzel, ez csak az én véleményem szimplán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tibby
2011.01.12. 10:23
"Az üres adathordozók után Magyarországon jogdíjat kell fizetni, a jogvédő szervezetek szerint ugyanis minden egyes ilyen termék eladása után feltételezhető, hogy illegális tartalom kerül rá"

Ezen logika szerint, ha veszek egy pendrive-ot (aminek az ára tartalmazza a jogdíjat), és rámásolok egy rakás illegálisan letöltött mp3-at, azok onnantól kezdve legálisan a tulajdonomat képezik, mintha csak megvettem volna őket mondjuk egy netes zeneboltból... Nos, ez nem így van, úgyhogy nem tudom, hogy mi a f.sz-t képzel magáról ez a sz.rházi banda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zavek hhx
2011.01.12. 12:06
hhx: "hogy az embereket valamilyen módon át tudják terelni az illegális tartalmak használatáról arra, hogy vásároljanak." De akkor nem tudnának mibe belekötni, és nem lenne munkájuk
Egyébként totál igazat adok neked (is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!