iPon Hírek

Flash: Egyre többen állnak az Adobe mellé

Dátum | 2010. 05. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A Nokia és az Opera szánt szándékkal és a közvetlenül, az NBC és a Time Warner pedig közvetetten és mintegy véletlenül, pusztán anyagi megfontolásokból támogatja a Flash-t - és ezáltal az Adobe-ot - az Apple-lel szemben.

Azt ugyan a Nokia és az Opera sem fejtette ki, hogy konkrétan miért is támogatják a Flash-t, de magát a tényt egyértelművé tették; Jon von Tetzchner, az Opera társalapítója egyrészt megjegyezte, hogy a vállalata a saját mobilböngészőiben is támogatja a Flash-t, másrészt pedig hozzátette, hogy ez az egyetlen olyan zárt összetevője a webnek, amit támogatnak. Alberto Torres, a Nokia illetékese még ennél is szűkszavúbb volt, ő csak annyival csatlakozott Tetzchnerhez, hogy "Mi is támogatjuk a Flash-t".

Az NBC, a Time Warner és egyes más nagyobb stúdiók esetében egyszerűen arról van szó, hogy azért nem hajlandóak átállítani a webes szolgáltatásaikat Flashről HTML5-re, mert az meglehetősen költséges lenne, és nem is érné meg (már csak azért sem, mert a Flash-es videókba könnyen be tudnak szúrni hirdetéseket, és az illegális másolást is meg tudják nehezíteni). Ez azonban egyelőre még csak nemhivatalos értesülés, amit egyik érintett sem erősített meg.

Más nagy amerikai stúdiók azonban, így például az ABC, a CBS és a Fox már elkezdték a HTML5-re való átállást, így nem zárható ki az sem, hogy az NBC, a Time Warner és társaik magukra maradnak az álláspontjukkal. Egyelőre még kérdéses, hogy melyik hozzáállás képviselői kerülnek végül túlsúlyba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Insignia
2010.05.28. 17:53
az ABC inkább fektetne pénzt a Flash Forward folytatásába... mostani weboldaluk is tökéletesen megfelel nekem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Amacs
2010.05.29. 17:59
az opera mobile-ban van flash?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cousin333
2010.05.29. 19:26
Forrás a Jon von Tetzchner véleményhez?

Mret ez így elég hülyeségnek tűnik. Egyrészt, hogyan lehet "véletlenül" támogatni valamit? Az Opera támogatja, az Opera Mobile is támogatja (a beépülőket, köztük a Flash Lite-ot), de nem azért mert szerintük ez a történelem legkirályabb találmánya, vagy mert Apple ellenesek lennének. Hanem egyszerűen mert ez létérdekük: képzeljünk el egy Flash-t nem támogató böngészőt, ez egyértelmű versenyhátrány lenne a számukra. Egyébként meg az Opera a HTML5 elkötelezett támogatója, de a Flash-t jelenleg nem hagyhatják figyelmen kívül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2010.05.29. 23:48
A Windows Mobile-s verzióban ha jól tudom nincs, mer nekem nem szokta lejátszani a youtube videókat, csak az után, hogy feltettem külön a flash-t hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aka
2010.06.01. 08:04
Én nem támogatom a flash-t addig, amíg nem lez nyílt formátum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!