iPon Hírek

Flash memóriából szuper fényérzékelő?

Dátum | 2009. 10. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Minden előnyük ellenére komoly hátránya a CCD- és CMOS-érzékelőknek, hogy nagyok, gyengébb fényviszonyok között pedig máris erősen romlik a teljesítményük. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy e problémákat könnyedén megoldhatják a fényérzékelőkké átalakított flash memóriaegységek.


Erre a határozottan érdekes megállapításra jutott alapos kutatást követően Edoardo Charbon és csapata a Delft-i Technikai Egyetemen; eredményeik szerint ugyanis a flash cellák rendkívül érzékenyek a fényre, és tökéletes digitális képalkotásra képesek: elég fókuszált fényt vetíteni egy szektorukra, és máris kész egy pixel, mindenféle konverzió nélkül. Mivel pedig az ilyen flash érzékelők akár százszorta kisebbek is lehetnek a jelenlegi CCD-knél, ezért a lehetőségek méret és megapixel terén is egyaránt igen rendkívülinek tűnnek.

Persze hogy annyira azért ne legyen rózsás a kép, van az eljárásnak némi hátülötője is - nevezetesen az, hogy minél kisebb (vagyis minél több, sűrűbben elhelyezett) pixeleket szeretnénk, annál jobban csökken a fényérzékenység. Mivel pedig az adatok bináris formátumban érkeznek, ezért gond lehet a szürkeárnyalatokkal is. Ettől függetlenül azonban gyér fényviszonyok között már így is sikeresen felülmúlták a CMOS-érzékelők képességeit.

Reményeik szerint jövőre már el tudnak majd készíteni egy működőképes prototípust is - bár azt persze még bőven korai lenne megtippelniük, hogy kész termék mikor és mennyiért lenne majd elképzelhető az új technológia nyomán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Saller007
2009.10.10. 10:53
VISSZA A HIRHEZ

Ha össze tudnak hozni egy működő darabot akkor annak hamarosan nagyon nagy keletje lesz, és le fogja szorítani a CCD-sgépeket a színről, persze nem teljesen. Viszont az árukra nagyon kíváncsi leszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!