iPon Hírek

Flash memóriakártya optikai meghajtó helyett?

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

SD kártya: övé a jövő?Az optikai adathordozók piacán egy ideje a DVD számít az egyeduralkodó szabványnak, a következő nagy mérföldkő azonban előbb-utóbb a Blu-ray lesz, amennyiben végre elkezd rohamosabban is terjedni az újnak éppen nem mondható szabvány. A laptopok és ultra-hordozható konfigurációk esetében más alternatív megoldás is van: ezeknél a termékeknél az optikai meghajtó rengeteg értékes helyet foglal el, így helyette a jövőben akár nagy adattároló kapacitással rendelkező SD kártyát is használhatnak majd a gyártók.

A jó öreg DVD.Ezt a fejtegetést az Apple új MacBookjai indították el, amelyeken érdekes módon megjelent az SD kártyaolvasó is. Egyesek ez alapján párhuzamot vonnak a korábbi gyakorlattal, amelynek keretein belül az Apple az iMac családból száműzte a Floppy meghajtót. A vélekedések szerint az SD kártyahely megjelenésével szinte egyértelműen látszik, hogy az Apple a közeljövőben az optikai meghajtót is száműzni szeretné a hordozható gépekből, helyette pedig az SD kártyákat használhatnák, mint hordozható, nagykapacitású és rendkívül helytakarékos adathordozót.

Kis slot miatt nagy felhajtás.Az újfajta módszert fejtegető cikk szerint az optikai meghajtók napjai meg vannak számlálva, ugyanis egyre inkább divatba jön az on-line szoftverterjesztés, valamint egyre inkább vonzó alternatívának minősülnek velük szemben a különböző Flash kártyák, amelyeknek gigabájtonkénti árai folyamatosan csökkennek. A fent említett fejtegetéseket erősíti az a tény is, hogy az Apple korábban egy cikket jelentetett meg a „tudásbázisán”, amely arról számolt be, hogy miként kell bootolható SD kártyát létrehozni. Lehet, hogy a nem is oly távoli jövőben valóban eltűnnek az optikai meghajtók és az operációsrendszer telepítése SD kártyáról fog zajlani? Nos, a laptopok esetében kétségtelenül fennáll ez a lehetőség, ám hogy az Apple tényleg abba az irányba indul-e, amerre a külföldi cikk szerzője gondolja, az majd idővel kiderül. Egy biztos: a fejtegetés nem logikátlan, akár még be is jöhet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. d311c
2009.07.15. 15:39
VISSZA A HIRHEZ

Be is fog jönni, egyetértek az Apple logikájával. Az optikai meghajtó nagy, nehéz és sokat zabál. Manapság az összes BIOS képes alternatív eszközökről bootolni, így az installálási létjogosultsága is nagyon lecsökkent.
Néhány használati célra kell már csak, amire tökéletes egy külső, csak igény esetén csatlakoztatott optikai meghajtó - hiszen az esetek nagy részében minek cipelné magával az ember, ha leggyakrabban úgysem használja semmire.
Én is eleve optikai meghajtó nélküli laptopot kerestem, mert nekem is tök felesleges.
A bluray-nek meg nem lesz ideje elterjedni, mivel egy nagykapacitású SD kártya is tárol ugyanannyit, és az könnyedén (újra)írható is ráadásul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. littleguy
2009.07.15. 16:10
Van benne logika, és nekem is tetszene az ötlet. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iker222
2009.07.15. 16:13
igen ám, de még a DVD sebessége is felülmúlja az SD kártyákét, nemhogy a Blu-Ray...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2009.07.15. 16:34
SD kártya sebessége pusztán egy megoldható elektronikai kérdés. Eddig nem érezték fontosnak normál áron megoldani.

Azok a híres gyors SSD-k sem mások, mint SOK ilyen kis kártya belseje PÁRHUZAMOSAN kötve, legalábbis leegyszerűsítve. És a memóriacsip meghajtó áramkör a sok csiprészlet között párhuzamosan szétosztja a terhelést.

Érdemes észrevenni, hogy számtalan esetben egy SSD termékpárnál a dupla akkora számottevően gyorsabb. Hát persze, mert a duplában a két rész párhuzamosan dolgozik. Ennyi.

Az igazi probléma nem műszaki, hanem profit.

DVD/Blu-ray eszközökkel könnyebb a jogdíjakat bevasalni. Memória csipek annyira olcsók nemigen lesznek, hogy azon terjesszék a jogvédett filmeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.07.15. 17:18
De az internet fejlődésével kiszorul a Blu-ray, filmeket internetes szolgáltatással (jó pénzért) nézheted majd meg, vagy kölcsönözheted virtuális kölcsönzőkből, esetleg veheted meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MassKilla
2009.07.15. 22:17
ez mondjuk igaz.... énse újraírható dvd-re írom ki a filmeimet, amit többször meg akarok nézni, tehát itt elveszti létjogosultságát a sokszor újraírható nagy kapacitású pen-drive, de mondjuk ha már alapból úgy árulnák, hogy egy 32-64 gb-os pendrive, sd kártyára összeválogatsz magadnak annyi filmet, amennyi kitölti a tárkapacitását, akkor még elég sok értelme lenne..., mellesleg, lehet egyszerre drága, de anyagtakarékosságot tekintve jó a köbön, mert egy pendrive alapból kisebb mint egy dvd (fizikailag), de ha egy ugyanolyan tároló 8-10 dvd helyét helyettesíti, akkor az már igazán jó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. StevyXIX
2009.07.15. 22:26
HD film nem sok fér még 64GB-ra se (kb 1 max 2), egy két oldalas Blu-ray lemez 50GB-os ha nem tévedek, ami mondjuk 1600 ft-ba kerül, még egy 64GB-os pendrive?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Konkii
2009.07.16. 00:34
Szerintem meg a jövőben mindenki külső merevlemezeket fog venni, mert iszonyatosan megéri. 30 ezer forint egy 1TB. Tehát kb. 30 forint egy Gb adat tárolása.
Nekem csak egy 640-es külsőm van, de még ezt is komoly erőpróba megtölteni (legalábbis számomra)... még mindig van vagy 400 Gb szabad hely.

Szerk.: NEm mellesleg rá is tudod kötni a legtöbb USB kimenettel rendelkező asztali DivX lejátszóra, így aztán már végképp meg lehet rajtuk nézni egy rakás filmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.07.16. 07:43
Mindig is más volt az optikai meghajtó és a merevlemez, szóval szerintem ez nem befolyásolja ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.07.16. 08:00
Hát az a 1600Ft-os DL bluray inkább 5000Ft minimum...
És az árakhoz akkor még a bluray író árának egy kis részét is hozzá kell számolni!
Nem csoda, hogy lassan mindenki inkább winyókon tárolja a filmjeit - töredék áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.07.16. 08:06
Jah tényleg, 25GB-os 1600-1700 Ft bocs, de az se rossz már, bár ennnyiért jó néhány DVD-t lehet venni, de azokra nem férnek rá FullHD filmek erre meg igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noherczeg
2009.07.16. 09:36
A különböző optikai meghajtóknak és lemezeknek nem csak az egyszerű embereknél van jelentősége. Gondoljatok a vállalati rendszerekre, ahol pl napi szinten kell több GB-nyi adatbázis dumpot mentegetni és archiválni. Erre a célra sem fognak pendriveokat venni, vagy +1 raidnyi winyót.

Személy szerint engem nem fognak még meggyőzni arról, hogy nekem jobb lenne egy "érzékenyebb" műanyagdarabkán tárolnom az OS-em telepítőjét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.07.17. 09:53
Már a DL DVD sem éri meg (az a minőség, ami olvasható évek múlva is), mert a winyó ugyanakkora területe olcsóbb. Rá is fér bármekkora bluray is.

Csak az egyrétegű DVD olcsóbb, de arra tényleg nem fér fel már lassan semmi hasznos... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!