iPon Hírek

Flash: népszerű, de az iPhone-ról tovább késik

Dátum | 2009. 02. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Márciusban a Flash Lite mobilos multimédia-lejátszó már mintegy egymiliárd mobiltelefonon lesz jelen, két év múlva pedig másfél milliárdon, állítja a Strategy Analytics piackutató cég - bár persze az iPhone-ok továbbra is kimaradnak a jóból.

A széleskörű elterjedés részben a töretlenül fokozódó HD-videó-támogatásnak, részben pedig a Nokia-megállapodásoknak köszönhető, amelynek keretében előtelepítették a készülékeikre a Flash Lite-ot. És persze nem utolsó tényező a verseny gyakorlatilag teljes hiánya is, lévén a Flash-nek lényegében nincs ellenfele.

Az MS dolgozik ugyan a Silverlight mobilos változatán, amit aztán a Nokia Symbian S60 készülékein, valamint a saját Windows Mobile készülékein mutatna be, ám a Strategy Analytics így is meg van győződve arról, hogy ennek nem lesz igazi kihatása a Flash Lite terjedésére - főleg, hogy az Adobe hamarosan bemutatja az okostelefonokra szánt Flash Player 10-esét is.

Ami pedig az iPhone-okat illeti, az Adobe ugyan szorgosan dolgozik a megfelelő, kompatibilis változat kifejlesztésén, ám ennek a munkafolyamatnak a végét még jelenleg is csak sejtik, hogy merre lehet, de konkrétan nem látják; az ugyanis elvileg csak jóval később lesz majd várható az idei év folyamán.

Ennek pedig leginkább az az oka, hogy a Flash akkor tud a leghatékonyabban működni, ha az oprendszer legmélyebb rétegeiben dolgozhat, ám ehhez az Apple az iPhone SDK-irányvonalainak megfelelően nem enged hozzáférést - plusz nem is nagyon szívleli a külső fejlesztéseket, és sokkal inkább a saját technológiáit (pl. QuickTime) szeretné előtérbe helyezni.

Mindeközben az Open Screen Project keretében az Adobe és a Nokia mintegy tízmillió dollárt terveznek kiosztani mindama fejlesztők között, akik használható ötletekkel állnak elő újabb okostelefonokra, PC-kre és/vagy set-top boxokra tervezett Flash-szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.19. 17:48
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jadam92
2009.02.21. 08:05
énnem találok a Nokia E51 emre friss Flash Lite ot :/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2009.02.22. 00:54
én nem vagyok egy telefonguru, de:
http://www.flashlite4nokia.com/?page_id=29
e szerint van rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!