iPon Hírek

Flash Player védett módban, immár Firefox alatt is

Dátum | 2012. 02. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Adobe Flash pluginje Internet Explorer alatt már jó ideje védett módban fut a Windows Vista és Windows 7 felhasználók legnagyobb örömére. Az Adobe szoftverfejlesztő mérnökei 2010 decemberében a Google Chrome esetében is megkezdték a Flash Player sandbox támogatással ellátott változatának tesztelését, amely ugyancsak védett módot kínált. Némi idő elteltével a sandbox alapú Flash Player be is került a Google Chrome repertoárjába.
A sandbox technológia lényege abban rejlik, hogy az adott bővítményt külön folyamatként fut, méghozzá az aktuális felhasználóénál jóval kevesebb jogosultság birtokában, így a Flash objektumokban elrejtett kártékony kódokkal szemben védelmet élvez az adott felhasználó.
 
Az eljárás a jelek szerint végre a Firefox felhasználók számára is hamarosan elérhetővé válik, ugyanis a biztonságos módban futó Flash bővítmény nyílt béta kiadása már elérhető, így csak idő kérdése, hogy a végleges változat is elkészüljön. A védett módban futó Flash Player bővítmény a Firefox 4.0-s verzióját, illetve az annál frissebb Firefox kiadásokat fogja támogatni. A védett módot a felhasználók mind Windows Vista, mind pedig Windows 7 alatt elérhetik.

A sandbox technológia az Adobe Reader X esetében az elmúlt hónapok folyamán már bizonyított: mióta a bővítmény védett módban fut, azóta egyetlen komolyabb sikeres támadást sem tudtak ellene eszközölni a kártékony kódok írói, ami jó hír, ugyanis a védett mód az Adobe Reader X esetében már 2010 novembere óta elérhető.

Az Adobe szoftverfejlesztő mérnökei bíznak benne, hogy a Firefox-hoz készített sandbox alapú Flash Player esetében is hasonló hatásfokkal üzemel majd a védelmet kínáló eljárás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. hpeter105
2012.02.07. 16:52
no comment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Pipi
2012.02.07. 16:55
"Az Adobe Flash pluginje Internet Explorer alatt már jó ideje védett módban fut"

Erről még nem is hallottam!Tényleg így van?

Vagy valami félreértés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2012.02.07. 17:51
Fából vaskarika.

Ugye ezek a flash, PDF és egyéb veszélyes technológiák tényleges újdonsága éppen az volt, hogy sok dologba bele tudnak piszkálni.

Legalábbis ez a "mindenbe bele lehessen piszkálni" filozófia sokáig alapeszménye volt az ilyesmi, például a Windows környéki dolgoknak, például a különféle fájlrendszer események kapcsán AUTOMATIKUSAN indulnak bármibe belepiszkáló programok.

Most fából vaskarika az, hogy a homokozó-sandbox ismert régi technológiával kiherélik a belepiszkálós technikák lényegi tulajdonságát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2012.02.07. 21:20
Meg akartam kérdezni hogy Linuxról miért nincs említés de aztán eszembe jutott hogy Linuxon nincsenek vírusok...
::Trollface
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2012.02.08. 09:17
@kiskoller : Linuxon és Mac-en (és minden más oprendszeren) is vannak vírusok. Az operációs rendszerekre általában a felhasználó maga telepíti a vírusokat, emelt szintű jogosultságokkal (ráadásul annak ellenére, hogy erre az oprendszer többször is figyelmezteti). A Windows-ban is ugyanúgy adott a korlátozott jogú user lehetősége, de senki sem használja, mert az idegeire megy. A Linux-ot olyan emberek használják munkaeszközként és napi használatban, akik tudása az átlag usernél magasabb.
A vírusok operációs rendszer igénye sima piaci trendeket követ. Ha Windows-ból van sok, akkor Windows-ra írják a legtöbbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2012.02.08. 09:45
Tekintve hogy a Linux userek nagy része adminok, ugyanis a Linuxos rendszerek nagy része szerverek, ezért helyes a megállapítás. Ha csak asztali felhasználókat nézzük akkor nem biztos hogy helyes a dolog, de nehezen tudom elképzelni hogy egy digitális analfabéta megtanulna egy Windowstól eltérő rendszer használatát...

Amúgy tudom hogy azért (sem) írak Linuxra vírusokat mert kevesen használnak Linuxot (desktopnak) viszont az is közrejátszik hogy a Linuxosok 99%a mindig a legfrissebb szoftvert használja, mert ez van a szubkulturában. Windowsnál meglátsz egy update-et : "Ne már, már megint egy, *sigh" Linuxnál meglátsz egy frissítést: "Hurrá, gyorsan leszedem, vajon milyen újdonságokkal lep meg a gépem?" Irracionális, de ez van.


Ennek ellenére soha semmi sem gátol meg abban, hogy bármifajta vírusírtó, tűzfal, víruskereső nélkül bemenjek az internet legmélyebb bugyraival Linux rendszeremmel, miközben teljes biztonságban érzem magam, míg Windowson ha hasonló dolgot csinálnék havonta kéne újrainstallálnom (Régen ez volt ).
De hogyan is lehetne Linuxra úgy ámmblokk vírust írni, ha egyszer minden disztró félévente új verziót ad ki, és azonos időben megjelent disztrók más verziószámú szoftvereket használnak?

Windowsnál minden azonos ezért könnyebb vírust írni. Ahogy pl csak Ubuntura is könnyebb. Viszont nem tudsz az összes disztróra vírust írni, mert max a kernel azonos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2012.02.08. 20:10
Én átlagon aluli tudással rendelkezőket még többet is.

Mindenkinek azt rakok fel aki túl hülye/tapasztalatlan Windows használathoz, és nem akar játszani DX11-es szarokkal.

Ubuntut használva:
- nem kell kodekekkel szarakodni, minden film (ha nincs kodek lejátszás után max fél perccel) hanggal/képpel elindul
- nem raknak fel rá a szerencsétlenek olyan frissítést ami szűri a WGA meg a WAT crackjeiket
- nyugodtan kattintgathatnak ész nélkül minden linkre, még a magyar ismerőstől angol kísérőszöveggel kapott "msn vírusra" is
- ugyanúgy van asztal parancsikonokkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!