iPon Hírek

Flexibilis, 5 colos OLED és Oxide TFT az LG-től

Dátum | 2013. 05. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG Electronics megjelenítőkért felelős részlege ezúttal sem szeretne lemaradásba kerülni a vetélytársakhoz képest, úgyhogy létrehozták a hajlítható OLED kijelzőjüket, amit a Vancouverben megrendezésre került éves SID (Society for Information Display) technológiai kiállításon mutattak be, több egyéb érdekesség mellett. Az OLED megjelenítőkből készített rugalmas panelek lesznek a jövő mobiljainak sztárjai, ezt már biztosan kijelenthetjük, de persze a felhasználás terén még közel sem járunk ott, hogy összevissza tekergethető okostelefonok kerüljenek a polcokra. A flexibilis kivitelű kijelzőknek a törhetetlenségük lesz az előnyük (kezdetben). Az LG hajlítható OLED-je 5 hüvelykes képátlóval rendelkezik, és az elvárásoknak megfelelően 1920 x 1080 képpontos (Full HD) a felbontása - a pixelsűrűsége így meghaladja a 440 PPI-s értéket.

A fenti termékre már számíthattunk, nem úgy, mint az Oxide TFT-re. Az LG Display ugyanis most először mutatott be ilyen eljárást használó, mobilokba és táblákba szánt megjelenítőt. Az újdonságok 5, illetve 7 hüvelykes képátlóval fognak debütálni. A kisebbik felbontása 1280 x 720 képpontos, a fényerejük pedig egyaránt 250 nits-es – ez nem túl kiemelkedő ugyan, de az LG reményei szerint a megjelenésig tudnak még rajta javítani. Az Oxide TFT egyébként nem akkora újdonság, mint amilyennek első hallásra tűnik, ez a Sharp IGZO (Indium Gallium Cink Oxid) technológiájával áll közeli rokonságban. Ennek megfelelően pedig a két, lecserélt alkotóelemekből összeálló termék, hasonló pozitívumokkal rendelkezik. Vagyis az LG Oxide TFT-je várhatóan csak hajszálvékony keretet igényel a beépítéskor, a fogyasztás pedig más dimenzióban lesz, mint a mostanában legtöbbet használt megoldásoknak. Az előbbiről tanúbizonyságot is tett az LG, hiszen a kiállított példányokat 1 mm-es keret vette körül.

Az LG ezek mellett egy mezeibb hetes megoldással is előrukkolt, ahol "csak" a Full HD felbontás jelenti az extrát. Ezzel elkészíthető a 300 PPI-s pixelsűrűséget felmutató táblagép, ám ilyet már láthattunk több versenytárstól is. De a gyártó számára nem csak a mobilok és tabletek számítanak, és ezt világossá is tették néhány további újdonsággal. Demonstrálták például a 14 colos képátlójú Quadruple HD (2560 x 1440) paneljüket, ami a notebookokat, azon belül is az ultabookokat célozhatja meg, valamint megtekinthető volt a 23,8 hüvelykes Ultra HD felbontású modelljük is, ami asztali monitorok formájában ölthet testet, és szokás szerint az 55 hüvelykes, befelé ívelt OLED TV-jüket is meg lehetett csodálni a kiállítói standon Vancouverben az új, 84 colos Ultra HD televízió társaságában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. LechooEdy
2013.05.27. 10:40
"Felxibilis" nem Flexibilis?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vamosarnol...
2013.05.27. 12:13
Miért is kell nekünk hajlékony kijelző?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kunrichard
2013.05.27. 12:20
Jó dolog lesz ez Valószínűleg nemsokára a vetítővászonhoz sem kell projektor
meg még digitális képkeretnek is elmegy így olyan mintha tényleg egy fénykép lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2013.05.27. 12:31
Inkább monitornak, mint a 10 évvel ezelőtti sci-fi filmekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LavX
2013.05.28. 03:28
"azon belül is az ultabookokat "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bödac vamos...
2013.06.07. 08:22
Egy hajlèkony kijelzőnek, nyilvánvalóan nagyobb rugalmassága mint egy hagyományosnak, tehát nagyobb deformálódást követően is képes mindenféle károsodás nélkül visszanyerni eredeti alakját. Azért gorilla ide, gorilla oda, ha ráejted egy kavicsra ki ki pattanhat belőle egy kis darab. Hajlékonynál erre kisebb a sansz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!