iPon Hírek

Fluoreszcens selymet gyártanak a génmódosított hernyók

Dátum | 2013. 06. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Többféle módszer létezik a különféle színű selymek létrehozására, de egy japán laboratórium munkatársai most egy egészen újfajta metóduson dolgoznak. Genetikailag úgy módosították az általuk tenyésztett selyemhernyókat, hogy azok vörös, narancs, illetve zöld színben fluoreszkáló szálakat hozzanak létre mirigyváladékukból. A selyemhernyó bebábozódás előtt mirigyváladékából egy gubót hoz létre maga körül, majd 15 nappal később már lepkeként távozik a gubó falán keresztül. A gubót alkotó selyemszálat ezt megelőzően, tehát a gubó ép állapotában lehet lefejteni, ezért a selyemgyártásra szánt gubóknál 8–10 nappal a begubózást követően forró levegővel elpusztítják a hernyót, majd a gubót kifőzik, megpuhítva annak külső rétegét. Egy-egy gubóról 400–600 méter hosszú selyemszálat fejtenek le. Egy-egy szál azonban önmagában még nem elég erős a textilipari felhasználáshoz, ezért 3−8 gubószálat egyesítenek fonallá, majd több ilyen összesodrásával jön létre a cérna. A fluoreszcens selyemgubókból készült szálakat egyrészt hagyományos szövetekbe keverve alkalmazzák, érdekes hatású nyakkendőket, sálakat és öltönyöket hozva létre, de önálló alapanyagként is alkalmazhatók: egy japán tervező például rendkívül drága, fluoreszkáló esküvői ruhákat készített belőlük.

Nem ez az első alkalom, hogy génmódosítással megváltoztatták a selyemhernyók váladékának összetételét. Korábbi projektek során többek közt sikerült olyan hernyókat is létrehozni, amelyek pókselymet, vagy éppen emberi kollagéneket termeltek. Ez utóbbiak, illetve a mostani fluoreszcens selyemszálak létrehozása során is hasonló a génmódosítás lényege: az alapanyagot eredetileg előállítani képes organizmus génkészletéből vesznek kölcsön géneket a szakértők, majd azt integrálják a selyemhernyó genomjába, úgynevezett transzgenikus élőlényeket hozva létre. A fluoreszcens gubójú hernyók esetében a vörös, illetve a narancssárga színben pompázó proteineket kódoló géneket gombakorallok genomjából, a zöld fluoreszcens fehérje génjét pedig egy medúzafaj génállományából szerezték be a kutatók. A fluoreszcens selyem nagyon élénk színű és tartós, legalább két évig megőrzi fényét. A szakértők eddig több mint 20 ezer példányt hoztak létre a transzgenikus hernyóból. A selyemgubók feldolgozásához újfajta módszert kellett kikísérletezni, mivel a fent leírt, hagyományos eljárás elpusztította volna a fluoreszcens proteineket, amelyek már az első lépésben alkalmazott hőkezelést sem vészelték volna át. Végül alacsonyabb hőmérséklet, némi vegyszer és vákuum alkalmazása mellett sikerült annyira meglágyítani a gubót, hogy a szál lefejthetővé vált, és színe is megőrződött. A kutatócsoport azt reméli, hogy a fluoreszcens selyemfonal, illetve -szövet a textiliparon túl más területeken, például az orvostudományban is használható lehet. Előállítása csak minimálisan kerül többe, mint a hagyományos selyemé, most hogy már minden lépés kidolgozásra került. Felmerült annak lehetősége is, hogy még praktikusabb lenne a fejlesztés, ha látható fényben is észlelhető színű selymeket is elő lehetne állítani a segítségével. A transzgenikus állatok által produkált selyemfonal tulajdonságai ugyanis jóval kedvezőbbek, kiszámíthatóbbak és időtállóbbak, mintha utólag festenék meg a selymet, vagy festékanyaggal etetnék a hernyókat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. RobinHood2...
2013.06.26. 15:00
érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tibaimp
2013.06.26. 16:46
A végén még tényleg lesz kocka alakú malac
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Mark96
2013.06.26. 16:47
Abba hagyhatnák már ezt a génmódosítás cuccot mert nem lesz jó vége szerintem ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Ronan
2013.06.26. 17:00
Dugják fel maguknak a génmodositott szarjuk azok a mocskok akik kitaláltak ezt az egészet.A természetes dolgoktól nem kell jobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. myckie2
2013.06.26. 18:50
Én még jobban sűrgetném a génmódosítások fejlesztését. Ez lesz a jövő alapja. Sőt tök jó kis dolgokat lehet összehozni vele.
Ronan dehogynem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Ronan
2013.06.26. 19:24
Neked jól megmosták azt buta fejedet.Tudósok lépnek fel az ilyen génmódosítások ellen,persze nem azok akik az anyjukat is öt forintért eladják.És ha majd a távoli jövőben esetleg a gyereknek aki egyébként egészséges lenne lesz baja a génmódosított gabonáktól akkor majd lesnek az emberek.Mert amit eszel azzá leszel egyél génmódosított minőséget és génmódosított gyereked lesz ennyi.Akinek nem tetszik,amit mondok,járjon utána.

Maark96 nagyon jó a megérzésed figyelj te is oda hogy mit eszel aki nem teszi az magára vessen azt hiszem elegen mondják hogy ne tegyék.De mivel a hülyék vannak hatalmon és azt hiszik mindent lehet ezért meg is teszik egészen addig amíg kis fejüket le nem vágják vagy csak szimplán börtönbe nem dugják az ember faj ellen elkövetett tetteikért életük végéig.

De semmi gond egyék meg a kis génmódosított szarjaikat én kihagyom.Egyébként kíváncsi lennék hogy azok akik annyira favorizálják megennék-e?Ebben az esetben tudósokra gondolok akik segítenek a kifejlesztésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szefmester
2013.06.26. 19:33
Ronan: Szertinem meg még több és még drasztikusabb génmódosítás is jöhetne már. Ezek az apró kis módosítgatások sokkal veszélyesebbek hosszú távon mint egy négyseggű elefánt! Ha nagyot változtatsz az látszik, minden téren, ha kicsit, lehet észre sem veszed a változást és mire észleled a következményeket már jött is a baj. Én inkább a barlanglakó életre áhítozó sötétzöldeket küldeném szervdonornak vagy uránbányába dolgozni... másra sem jók!

(kifejtenéd ezt a selyemgubót ki akarná megenni?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. JackFeryll Ronan
2013.06.26. 19:34
Eszel bármi szójatartalmút ? Sok mindenben van ám. Ha igen akkor szinte tuti, hogy génmódosított.
Ennyi, csak így lehet termelni 7 milliárd embernek. Kellett nekünk elszaporodni meg mindenkit életben tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Digu
2013.06.26. 19:42
Van az a mondás, hogy egyesek azt hiszik, hogy ők rózsaillatút sz@rnak....
Egy kis génmódosítás, és valóban lehetséges lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop...
2013.06.26. 19:48
Ronan: A genetika egy tudományág, mint például a matematika. Hogy ki, mire használja, az már egy másik kérdés.
Egyébként egyelőre nem bizonyított tény, hogy például a génmódosított zöldségek bármilyen kárt is okoznak az emberben. Van, aki lát összefüggés és van, aki nem. Általánosítani nem lehet, mivel génmódosított gyümölcs és génmódosított gyümölcs között is van különbség, attól függően, hogy mit írtak át benne.
Ahogy JackFeryll is írja, ma már szinte minden zöldségnek, gyümölcsnek javítottak a növekedési ütemén, hogy időben legyen belőlük elég mennyiség.

Mivel akár környezeti hatások is módosíthatják egy adott élőlény genetikai kódját, így szigorúan véve a természetben is előfordulnak mutációk, különböző génmódosulatok, stb..
Ezt a folyamatot próbálják tudományos keretek közé szorítani és az ember javára fordítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kiskoller
2013.06.26. 19:59
"egyél génmódosított minőséget és génmódosított gyereked lesz"

Szerintem tanulj egy kis biológiát, nézz utána mit is nevezünk génnek. Mert ez így nagy hülyeség.

Persze sejtem hogy mire gondolsz:
Génmódosított növényből egészségtelen táplálékot termelünk, amitől a gyerekeink is beteggé válnak.

De táplálék bevitelétől nem változik a génállományod. Max ha radioaktív kaját ennél és a radioaktivitás kiütné a másoláskor a genomodban a nukletoidokat a láncból. Ekkor viszont szépen meghalnál a rákod daganatoktól vagy szervelégtelenségtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. myckie2
2013.06.26. 20:48
JackFeryll
egyetértek, meg majd amikor 30 milliárdot ütögeti a népességszám akkor már nem igen lesz elég a mai földek felhasználása.
Ronan
Éppen, hogy a nem génmódosítás a rossz. Azért, hogy ma valamit megtermeljen az ember hatalmas esőerdőket vágnak ki. De ha létrehoznának egy komoly szárazságtűrő gabona féle növényt, akkor a száraz területeket is megművelhetnék. Olvass már utána, hogy miért lépnek fel a tudósok ezzel szemben! Nem azért mert a hülye kis teóriádat képzelik el, hanem, hogy ha véletlen egy rosszul módosított növény kiszabadul a természetbe, a többivel kereszteződik és talán az új növény kiszorítja a természetest. De Angliában már régóta génmódosított növényeket termesztenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim kisko...
2013.06.26. 20:59
De táplálék bevitelétől nem változik a génállományod.

Biztos vagy te ebben? Mert én abból amit látok ennek eléggé az ellenkezője igaz. Minimum a hormonháztartás teljesen fel van dúlva, nézz csak fel youtube-ra ilyen "teens react to xy" videót nézni.

Egynéhány 12 éves csaj úgy néz ki mint errefele egy huszonéves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. myckie2
2013.06.26. 21:18
Asagrim
Ha a nemi fejlődésre gondolsz, az a jólét miatt van így, mert elég táplálékhoz jut a szervezet és felgyorsítja a nemi érést. Ha éhezés lenne és nem annyit ennénk, mint már jó sok éve, akkor kicsit máshogy néznének ki a lányok. De ez nem az ételek genetikája miatt van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim mycki...
2013.06.26. 21:27
Ez egy bizonyos szintig igaz, de ez az ő esetükben már ezen túlmutat. És nem a nemi fejlődésre gondolok, csak példának említettem egy korosztályt ahol a leginkább meghökkentő volt ez a tapasztalat.

Egyáltalán nem hiszem hogy szegény kisgyerekeket éheztetnék a magyar szülők, de láttam már 18 hónapos amcsi lányról fényképet amit a büszke anyuka mutogatott nekünk körbe, és akkora volt mint az öcsém három-négy évesen.

Szóval míg teljesen igaz hogy egy egészségesen és bőséggel táplálkozó embernél a nemi jellegek serdülőkorban jobban fejlődnek, náluk minden fejlődő korosztályra igaz, hogy sokkal érettebbnek néznek ki, ami minimum hormonális lehet, és a génkezelt táplálék okozhatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. myckie2
2013.06.26. 21:30
Hmm hát ehhez már nem tudok mit mondani. Nem értek hozzá. Bár őszintén kétlem, hogy annyi módosítást végeznének a növényeken, hogy az már hatással legyen a hormon háztartásra. De azért gondolom nézik a hosszú távú hatásait is a terményeknek. Vagyis remélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller
2013.06.26. 21:32
A hormonháztartás még mindig messze van a génmódosítástól.

Lányként szúrj magadba naponta tesztoszteront és kétszer akkora lesz a vállad meg szakállad nő. A DNS-ed ettől még ugyanaz marad.

És igen, én is meglepődtem hogy egykét tinilány mennyire korán ér. De ez a rengeteg kajától és a benne lévő növekedési hormonoktól van (pl az állatok húsában van nagyon sok ilyen anyag)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. myckie2 kisko...
2013.06.26. 21:37
Sőt tesztoszteron és egy kis módosítás mellett még férfivá is válnak. Példa: [LINK] Úgyhogy csajok nem ajánlom a tesztoszteront.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim kisko...
2013.06.26. 21:39
"A hormonháztartás még mindig messze van a génmódosítástól."

És a kifejezetten modern társadalmakra jellemző krónikus betegségek? Az már biza gének kérdése, és nagyon nem valószínű hogy kizárólag az életmód okozza, oda aktívabb behatás is kell hogy ilyen kevés generáció után ekkora elváltozás keletkezzen ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller mycki...
2013.06.26. 21:40
Nem. Úgy fog kinézni, mint egy férfi. De nem lesz az. Fontos különbség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. myckie2 Asagr...
2013.06.26. 22:19
"És a kifejezetten modern társadalmakra jellemző krónikus betegségek?" Az már a génmódosított ételek előtt is volt.
kiskoller jó, tudom, de az már részlet kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2013.06.26. 23:06

"A genetika egy tudományág, mint például a matematika."

Tiltakozom!

Matematikusok korrektek, a matematika számot tud adni saját dolgainak következményiről.

Génmódosítás olyan, mint egy közgazdász gazdasági reformja!

Semmi remény, hogy a közösség túlélje.

Nézzétek, hogy már hány évtizede okoskodnak a közgazdászok a világ feje fölött, a legtöbb ország kormányát diktatórikusan terrorizálva, ... aztán a világ gazdasági romokban hever és jelenleg semmi értelmes remény nincs arra, hogy megszabadulnánk a sok gazdasági okoskodótól.

Ha a mérnökök úgy értenének a mérnökséghez, mint génmódosítók vagy közgazdászok az állítólagos tudományukhoz, akkor városok zöme romokban heverne, technikai kütyük zöme totálisan használhatatlan lenne.

Genetikusok és biológusok baromira nem értenek az elővilág egészének összefüggéseihez.

Kedves genetikusok, el a kezekkel a világtól!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim prohl...
2013.06.26. 23:36
"Genetikusok és biológusok baromira nem értenek az elővilág egészének összefüggéseihez."

Gyanítom hogy egyetlen feltalálónak se volt halovány lila fingja se az összefüggésekről amit éppen felfedeztek, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy igenis fontos előrelépéseket tegyenek a tudományban.

Annyiban egyetértek, hogy amíg nem ismerik a pontos összefüggéseket, addig nem a lakosságon kellene kísérletezniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. myckie2
2013.06.27. 00:26
prohlep
Nagyon sok dolgot rosszul tudsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balinlin
2013.06.27. 07:26
A nagy hozzáértő bandában senki nem jegyezte meg, hogy a génmódosított terményeket nem a genetikusok állítják elő, hanem a molekuláris biológusok és a biotechnológusok!
A génmódosítás is olyan mint az atom: lehet jól és rosszul is felhasználni.
Olyan marhaságot meg ne mondjunk már, hogy a génmódosított alapanyagot is tartalmazó kajától génmódosítottak leszünk! Ha valaki megeszik egy sárgarépát, attól még nem fog sárgarépa nőni az orra helyén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. digitalz
2013.06.27. 10:31
Ha már ott tartunk, hogy a természetes a jó, akkor ne gyógyítsunk betegségeket és legyen természetes kiválasztódás. A betegek és gyengék haljanak meg, mert génmódosított ételek nélkül nincs elég táplálék 7 milliárd embernek... Vagy módosítsuk az ételeket, jobb termés érdekében és akkor gyógyíthatjuk az embereket, rákot, járványt, stb... vagy ne módosítsuk de akkor ne is gyógyítsunk embereket. Lehet választani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.06.27. 13:39
A génmódosítgatással nincsen semmi baj, amíg a módosított növények ugyanúgy emésztődnek meg a szervezetben semmit sem érzünk belőle. Nem a búzától ami kétszer annyit terem halsz meg. A növény vagy állat DNS-e ugyanúgy meg van emésztve, elemeire bontva. Ugyanazokból az elemekből áll, mint a módosítatlan, nem kéne annyi Prototype-ot játszani.

Az adalékanyagoktól amiket belekevernek már megbetegedhetsz, de annak semmi köze a génmódosításhoz. Jó példa: Sírtak a sötétzöldek és egyéb sérültek, hogy ne legyen semmibe cukor, most tesznek bele aszpartámot(étvágynövelő, káros az idegrendszerre, stb, de nem cukor - örülnötök kéne)! Egészségünkre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!