iPon Hírek

Fogadkozással megúszta az Intel a versenyeljárást

Dátum | 2010. 08. 05.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Intel Corp.

, a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója egyezséget kötött az USA kereskedelmi felügyeletével (FTC) arról, hogy felhagy versenytársai megfélemlítésével, illetve az olyan inkorrekt árengedmények adásával, amelyekkel kiszoríthatja azokat a piacról. Eközben ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy semmilyen káros cselekedetet nem követett el - derült ki a Reuters tudósításából. A megállapodással sikerült megelőznie a hosszan elhúzódó pereskedést az ügyben, miként korlátozta a versenyt ágazatában az elmúlt évtizedben. Az Intel, amely egyetlen cent bírság nélkül megúszta az eljárást, hat éven át lehetővé teszi versenytársainak, hogy hozzáférjenek chipjei technológiájához, s így ahhoz illesztve fejleszthessék saját termékeiket. Az Intel versenytársai, az AMD és a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia évek óta "üldözik" a vállalatot viselt dolgai miatt. A most született egyezség nyomán az Intel nem adhat olyan ajánlatokat a számítógépgyártóknak, amelyekért cserébe azok csak tőle vásárolnak chipeket. Emellett megállapodást kell kötnie az AMD-vel - a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójával - és a Nvidiával szerzői jogvédelem alatt álló javaik cseréjéről. Fel kell hagynia továbbá azzal a trükkös gyakorlatával is, hogy a szoftverek és a chipek közötti kapcsolatot megteremtő programjait (complier) úgy tervezi meg, hogy azok az AMD és mások technológiájával lassabban működjenek együtt, mint a sajátjaiéval. Ezzel azt a látszatot keltette, hogy versenytársai processzorai rosszabbak, mint az Inteléi.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a chipóriás örülhet, hogy minimális presztízsveszteséggel megúszta az ügyet. Az FTC beleegyezése a peren kívüli egyezségbe gyakorlatilag úgy tekinthető, hogy a hatóság szigorú figyelmeztetést küldött az Intelnek: "Figyelünk! Ha nem bánsz kesztyűs kézzel versenytársaiddal, akkor bajba kerülhetsz.

" További eredménye az ügynek, hogy a Nvidia - amelynek részvényei a megállapodás hírére 4,3 százalékkal drágultak - masszív érveket kapott az Intel ellen, amellyel magánjogi perben áll. A számítástechnikához értő elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az Intel oly hatalmas előnyt szerzett a chipgyártásban egyetlen valós ellenfelével, az AMD-vel szemben, hogy csalások és trükkök nélkül is simán megőrzi vezető helyét. Változás csak bizonyos grafikus processzorok és más technológiák területén következhet be, amelyeket a gyártók összecsomagolva árulnak a komputerek chipjeivel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mythbuster
2010.08.05. 23:36
Az intel egy beképzelt hülye cég... Amit gyértanak, a technologiával együtt összelopkodják majd összerakják... nem félnek a pertől, mert a csalásból mindenre telik, de szerintem nemsokára az AMD széttiporja mint szart a fűben... Nem tudom kik tudják annyira kedvelni az intel fűtőelemeit, hogy még pénzt is adjanak ki érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Insignia
2010.08.06. 00:32
mythbuster nem naponta vesz az ember gépet és amíg az amd 6 magosa az intel 4 magosival van versenyben addig nincs miről bezélni... kb 3-4 évente cserélek gépet az hogy ennyi időre egyszer mondjuk 20k val több volt a proci annyi baj legyen éves szinten amíg használom eltörpül ez az ár differencia... széttiprást meg lehet itt emlegetni de nemhiszem hogy erre a közeljövőben számítani kell... sok azaz amd lemaradás... létjogosultsága hogy jó az ár/érték aránya azt ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2010.08.06. 00:42
Insignia: Manapság jobban jársz ha veszel egy full AMD proci/chipset/vga kártya felszerelést! Egyrészt olcsóbban kijössz, másrészt ha egy ilyen jo kis kombinációt választassz, akkor tuti, hogy versenybe lehetne állítani bármilyen intel konfiggal, harmadrészt meg a processzort ugysem fogod tudni kihasználni! Ha nagy gépigény kell otthonra az játékra kell, amiben a steam processzorok verhetetlenek... Akárhogy nézed az AMD -vel jársz jobban! Egy 4 magos Phenom II -es processzort (4 x 3,2Ghz), még jó 3 évig nem fogod majd kihasználni... Ha mégis a proci teljesítménye lenne a legnagyobb gond az életedben, akkor még mindig ott vannak a Steam processzorok, melyek atomjaira verik az összes intel álltal összetákolt HD kártyát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Insignia
2010.08.06. 01:47
igen csak volt amd-m megvolt róla a véleményem mentem vissza intelezni.
volt ati kártyám azt megadta magát húzás meg egyéb nyalangságok nélkül... köszönöm többet ebből a kombóból nem kérek... tökéletesen eléldegélek intel + nv kombóval amíg a pénztárcám is tökéletesen bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csocsocx
2010.08.06. 05:59
"nemsokára az AMD széttiporja mint szart a fűben..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. insanity22...
2010.08.06. 07:33
Megrögzött AMD párti vagyok én is, de nem ennyire derűlátó. Ha a Bulldozerrel befürödnek, szvsz onnantól a CPU részlegnek vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. neofery
2010.08.06. 07:53
Szerintem meg nem rossz az AMD-ATI fiaskó.Mára kiforrták magukat.
Bár az AMD nem olyan rég még le volt maradva a processzorok terén meg még most is lassabb nemis kicsivel de nem rossz választás szerintem.Nekem több ATI kártyám volt mint Nvidia.Semmi gondom nem volt pedig én mostanáig évente cseréltem VGA-át szinte.Most Intel Core2 quad -om van egy ATI 3870x2-vel és semmi gond.Ki kell tisztítani az alkatrészeket a portól időközönként "Insignia" és akkor talán nem füstöl el a húzástól.Ha húztad pl.Az Intel tényleg elég agresszív volt mindíg és meg is büntették már ezért ezt én is elítélem.Nem szabad ilyet tenni.Legyen fair a verseny.Nézd meg a VGA piacot ott az AMD-ATI a király már jó ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Suicid
2010.08.06. 08:54
na kezdődik az óvodai színvonal.
nem mindegy hogy kinek milyen, és mire van lehetősége?

magát értelmesnek mondott embereknek ezen vitatkozni,...ezért nem járok kabaréba, megkapom itt mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.08.06. 11:45
Core2Quad Q9550-em van a gépemben, alap 2.82GHz-n sem használom ki teljesen, HD4890-el karöltve, nincs olyan játék amiben teljes részletességen fullhd-ban rezegne a léc... Az, hogy az AMD eltiporja az intelt, szinte lehetetlennek tartom. Nem vagyok fan, de az én szememben CPU-ból mindenképpen Intel VGA-ból pedig NEKEM jobban bejön most az ATi. De kinek mi tetszik, ez az ő saját dolga, olyan vesz amilyent akar, ő szíve ügye, és szerintem a normális ember azt vesz, aminek a legjobb az ár/érték aránya, és amire a pénztárcája engedi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lobelflesh
2010.08.06. 13:52
Ha veszek processzort csakis intel-t fogok venni.Ati kártyát utáltam vettem egy nv-t qv-a jó.Legközelebbi gépvásárlás=INTEL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2010.08.06. 14:02
Elég egy mondatot kiragadni a cikkből,szabadon: progamok szándékos tervezése arra,hogy a konkurencia termékeit valós képességeiknél rosszabb szinben tüntesse fel....
Számos, nem lefizetett tesztelő cikkében olvashattuk egy-egy mérési eredmény láttán az értetlenséget , a felmerülő a kérdést,hogy lehet ez?

De azért fenntartja álláspontját,hogy semmilyen káros cselekedetet nem követett el.
Legalábbis a saját profitja szempontjából a vásárló hát az meg le... INTEL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Galdech
2015.04.30. 22:20
Technológia ide vagy oda, a pofátlanságnak és a gerinctelenségnek is meg van a határa. Egyeseknél sajnos nincs. Szerintem túl olcsón úszta meg. Ha nem is bezárni a céget, annyi tartalékot elvenni tőle amennyivel jelenleg a riválisok rendelkeznek. Mondom ezt úgy, hogy a processzorom tőlük van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!