iPon Hírek

Fogós kérdés: mi lesz az AMD gyáraival?

Dátum | 2008. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Meglehetősen érdekes pletykák keltek szárnyra, amelyek az AMD gyáraival és a vállalat rossz gazdasági helyzetével foglalkoznak. Az AMD jelenleg komoly anyagi gondokkal küzd, ezt a helyzetet tovább rontja, hogy a nagy riválisok, azaz az Intel és az Nvidia sorra jelennek meg újabbnál-újabb termékeikkel a piacon, amelyek még nehezebbé teszik a vállalat mindennapjait. A vélemények szerint az AMD-nek van egy eddig még kiaknázatlan lehetősége, amellyel némi pénzre tehetne szert, és amelynek segítéségével valamelyest rendbe tehetné jelenlegi, kissé kilátástalan pénzügyi helyzetét.


A források szerint az AMD-nek pénzre lenne szüksége. A vállalat legújabb, Fab 38 névre hallgató gyára gyakorlatilag kihasználatlan, de az AMD egy újabb gyár, a New York-ban található Luther Forest Technology Campus felavatására készül. Az elképzelések szerint a vállalatnak minden lehetősége meglenne arra, hogy meglévő gyárait egy különálló cégre bízza, és így jelentősebb bevételekre tegyen szert.

A gyárak rendkívül értékesek, eladásukkal a vállalat komolyabb pénzmaghoz juthatna, amelynek segítségével kimászhatna a jelenlegi gödörből - vélik a források. Az Abu Dhabi, aki jelenleg is 8%-os tulajdonrésszel rendelkezik az AMD-nél, egy lehetséges jelölt, aki megvehetné a szóban forgó gyárakat. Jelen pillanatban az AMD számára fontos, hogy a gyárak többségi tulajdona a kezében maradjon, ugyanis az Intellel megkötött keresztlicensz keretein belül az Intel meghatározza mennyi olyan x86-os processzor értékesíthető, amlyet nem az AMD készít. A vélemények alapján az AMD ezt a keresztlicensz-szerződést 2010-ben újra tárgyalhatja az Intel-lel, így lehetősége nyílhat a gyárakban fennmaradó tulajdonrészének eladására is.

A híresztelések érdekesek, meglátjuk, mi lesz belőlük...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.04.04. 20:17
Ha ez lesz az egyetlen esély, hogy rendezzék az anyagi gondokat, akkor bizony meg fogják lépni. Majd ők tudják, hogy mit akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!