iPon Hírek

Fokozhatja a kalózkodást az LW-ügy?

Dátum | 2010. 05. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes kritika látott napvilágot nemrég a RIAA LimeWire feletti győzelme kapcsán, miszerint ez egy újabb Napster-effektust idézhet elő, épp az ellenkezőjét eredményezve annak, ami az eredeti cél lett volna.

Miután ugyanis a szervezet hosszú évekkel ezelőtt sikeresen szétverte az addig igen népszerű Napstert (ami fizetős formában fennmaradt ugyan, de jelentősen vissza is esett a népszerűsége), csak azt érte el, hogy annak az egykori felhasználói más megosztó-szolgáltatásokra álltak át - általában fejenként egyszerre többre is, mivel a kisebb hálózatokon nem feltétlenül találtak meg mindent, amit kerestek.

Mivel pedig a LimeWire-nek eddig igen jelentős, 50 milliós felhasználói tábora volt, az eredmény most is igen hasonló lehet: 50 millió ember pártolhat át más megoldásokra - és talán csak annyiban más a jelenlegi helyzet, hogy most már az alternatívák is elég sok mindent kínálnak, így valószínűleg kevesebb lesz az egyszerre több más szolgáltatásra átállók száma.

A végeredmény azonban ugyanaz: elzárnak egy forrást, amitől csak annál hevesebben buzog tovább több másik, és így még nehezebb lesz kordában tartaniuk a kalózokat. Kérdés tehát, hogy valóban célravezető-e ez a megközelítés - de erre rövidesen bizonyára választ adnak majd a tények.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. TescoZsomi
2010.05.14. 15:16
A kapitalizmus egyik nagy szabálya, hogy amire kereslet van, arra rövid időn belül jön a kínálat is. Ezért próbálnak a különböző ISP-s háromcsapásos meg személyiségi jogsértéses módszereikkel inkább a keresletre hatni, mert a szolgáltatók olyanok, mint a bogarak. Ha 1-et lecsapnak, jön 2 éhesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mtrx220
2010.05.14. 15:57
arra kíváncsi lennék, hogy akkor vajon mit tennének a jogvédő szervezetek, ha a hackerek összefognának ellenük. ?
kideritenék a szóvivők, munkatársak, fejesek személyes adatait, az összes trógerét aki ehhez a gyalázathoz adja a nevét.
kicsit meghamisítani az adataikat, kinullázni a bankszámlájukat, a megtakarításaikat, besározni a személyes dossziéjukat az összes törvénykezelő szervnél - hogy letartóztathatók és perbe foghatók legyenek, ilyesmi.
a számítógépek nem hazudnak, ugyebár.
egyetlen jól összehangolt támadás szerintem padlóra tenné őket.
ha jól alájuk raknának hamar elmenne a kedvük a szórakozástól!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Sediqwe mtrx2...
2010.05.14. 16:03
Ez baromság, azért miért szívóznál egy emberrel mert végzi a munkáját, és (jól) leállítja a lopást, mert ez bizony az )
TEhát ennyi erővel lőjjük le az összes rendőrt, mert elkapja a bünözőt.
Eccerüen annyi lenne a teendő, hogy változtatni a jogszabályon.
Aki SEGÍTI a lopást, (tracker) annak bizony PÉNZ alapú jóvátételt kell fizetnie, és én direkte kezdeném a nagyokkal, ha nem lehet megállapítani kinek a szervere, akkor másnap elvinném a tartalék, harmadnak a tartalék backupját ennyi.
De láthatóan (szerencsénkre!!) nem akarják nagyon magukra haragítani az embereket.
Minden lehet, csak akarni kell, ennyi a megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. axe
2010.05.14. 16:05
Most a cikk írójától is megkérdezném. Ezek tényleg teljesen normálisak? Attól hogy bezár LimeWire átérek youtube-ról letöltéshez. Bezár isohunt, marad beload ncore bithorlo bithumen. (bár ncore-t használom általában). Szóval ezzel nem fognak elárni semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gylovag
2010.05.14. 16:41
Arra nagyon jó ez a hírverés a RIAA részéről, hogy aki esetleg nem hallott még a fájlcseréről, most elkezd érdeklődni utána.

Azért én szívesen látnám az Artisjus és a többi vérszívó elszámolását a beszedett pénzről és mennyit juttattak vissza az előadóknak, milyen arányban/összegben. Lehet többen lennénk mérgesek rájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gylovag
2010.05.14. 16:44
Szerintem a fizetős szervereket tényleg üldözni kell és akik pénzért árulják a letöltött cuccot! A többit hagyják békén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Fzoltan
2010.05.14. 17:44
egy csap hogy tud zubogni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2010.05.14. 18:52
Sediqwe - te gondolom Robin Hoodot is leköpnéd, mert egy rohadék bűnöző tolvaj, nemde? Amúgy nem nyertél, D'Artagnan, a jogvédő csimpánzokat mindenki rühelli mindenhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. TescoZsomi
2010.05.14. 19:16
Sediqwe: azért miért szívóznál egy emberrel mert végzi a munkáját

Mert semmi szükség a munkájára, mégis rákényszeríti az előadókra erővel, hogy beálljanak a sorba. Az Underground műfaj pont emiatt (és a tartalom-cenzúra miatt) jött létre.

Azt hiszed, hogy a probléma gyökere a kalózkodás, de nem. Egyre több minőségi előadó jön rá, hogy simán lehet élni kiadók és más élősködők nélkül. Sokat járnak koncertezni, és az albumaikat vagy ingyen letölthetővé teszik, vagy kizárólag a koncerteken és 1-2 kis webshopon árulják. És ez itt a gond! Mert ezek az előadók nem hoznak pénzt se a kiadónak, se a jogvédő(k)nek. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben nyakra-főre jönnek a különféle tehetségkutató műsorok. Meg lehet nézni kik állnak a háttérben.

Egy normális világban a kiadók úgy válaszolnának a kereslet (és bevétel) csökkenésére, hogy szépen fokozatosan leépítik önmagukat arra a szintre, amit még a piac hajlandó (képes) eltartani. Ez persze nem tetszik a sok ingyenélőnek, úgyhogy most mennek ezek a szívózások. Igen csúnya haláltusa ez, de nem több, mert hosszútávon nem nyerhetnek. Hacsak nem fognak össze az államokkal globálisan, és nem állhatnak együtt a változás útjába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2010.05.14. 20:36
TESCO-Zsömle imenti velemenyeben sok mely igazsag van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sediqwe
2010.05.14. 21:52
Ha te ott dolgoznál, teszem az egy hülye loser lemezcégnél, és nem értenél pl az ilyen postok irogatásához, jóhogy féltenéd az állásod.
Termelő(zenész) vásárló(te) közt KELL lenni valamilyen élőláncnak.
Mert az a megoldás, ami a sötétebb társaink által müvelt életformához kapcsolódik:
termelő,(zenész) ellopom de hagyok mert krvára robin hood vagyok (te) nem igazán etikus, logikus, kifizetődő(a zenész, filmész, játékkészítész szempontjából, a te szempontodból jó, (bár ha én most fognám és az általad termelt javakat elvinném a gyáradból, cégedből és az relativ veszteséggénk jelentkezne a kicsiny életedben, lehet hogy máshogy gondolnád, ahogy az ingyen bkv dolgokat is(nem ide tartozik csak felmérgel az is))))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. agyturbini...
2010.05.14. 22:31
Sediqwe

Nem arrol szol hogy ellopom hanem arrol hogy egy IGAZI Zenesz nem Playback koncertet ad hanem enekel ha Enekel Elmennek az Emberek a Koncertre ergo kifizetik a jegyet barmennyit is ker erte MERT olyan Elmeny amit NEM lehet megfizetni ha Valaki Szereti a Zenet.
Az albumkiadast meg el kell felejteni mert a Studioban Megcsinaljak Azok akik tudjak a dolgukat 2-3 szaz rugoert vagy tobbert az Egesz Albumot aztan Mint promot felrakjak ingyenesen a NET re, Na kerdezem Hol Latod Ebben a Kepben a Kiadot ? Vagy Aruljak Webshop ban. De HOL a KIADO ? Es Van Haszon ? PERSZE MERT AKI TUD AZ TUD KONCERTEN IS!
NEM KELL FELTENI AZ INGYENEOKET...MAJD a SZELEKCIO elintezi

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX Sediq...
2010.05.14. 22:46
Csak azt nem veszed figyelembe, hogy egy lemezből pont az előadó kap a legkevesebbet, persze nyilván ott a stúdió ami sokat beleöl adott esetbe (felvétel, reklám, promóció stb), de ez már rég nem arányos. Ez már piac megvédéséről szól nem pedig az előadó anyagi jólétéről. Kicsit visszább kellene venni, normális üzletpolitikát folytatni és talán lenne változás. Volt is egy felmérés, a zenét illegálisan is letöltők több zenét is vásárolnak, mint azok akik nem töltenek le (átlagban), szóval ők megveszik azt ami tetszik nekik, én mondjuk zenét nem vettem még, őszintén bevallom, de filmet és játékot igen. Kicsit nagyon sokallom egy zenei CD min 4k-s árát, mikor ezért dupla DVD-s filmeket kapok, minden extrával. Legyen 1000 Ft ami még mindig köszönő viszonyba sincs az anyagköltségével, ami mondjuk ilyen tételekbe számolva összesen legyen 200 Ft, nem hiszem hogy több ezres vagy tízezres tételben ennél drágább lenne az anyagköltség egy CD-s audio lemez borítóval és tokkal együtt, így marad vagy 550 Ft a zsebükbe így is (250 Ft adó), de nem 4-5k sokkal jobb, így biztos hogy nem veszi meg senki se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. agyturbini...
2010.05.14. 22:55
StevyXIX

egyrol Beszelunk

Jo Latni hogy Valaki Meg is Erti amiert Sokan Kuzdenek es Nem az O-heber marketingszoveggel jon mert ezaz egesz nem mas csak az Ingyenelok Taspolasa a jonep Penzevel.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sediqwe
2010.05.14. 23:19
ígyis van! lopjuk a lisztet! hiszen a lángost elöállítók is drágán csinálják!!!
lopjuk fát! drága a papír, meg kevés jut a favágóknak, minek az nekik, a nagy malmok úgyis lenyulják őket, kisemmizik a szerencsétleneket a fahordó kamionosok, semmibe nézik az aprítóban őket, hagyjátok már a süket dumát, mindenhol az első alapanyagot előállító kapja a legkevesebbet.
de azért a kiadó nem kap semmit(vagy keveset) egy egy fellépését, pedig ott meg őket kéne védeni...kivan ez találva, nem sok müvés halt éhen, több favágó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2010.05.14. 23:37
Így van, termelők is megszívják, nem hiába sírnak, pontosan ez itt a baj, valaki megtermel valamit, az után jön sok cég multi meg minden, 3000 km odébb eladják 3x áron, miközben szegény paraszt éhen hal, mert annyit se kap érte. Tökéletesen egyetértünk, én nem akarok multikat éltetni, én a zenésznek akarok jót, aki lelkét adta a számban, multik meg húzzanak a sunyiba, lassan minket is kilóra megvesznek, rabszolgáik leszünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. agyturbini...
2010.05.15. 02:56
Sediqwe

Amiket felhoztal a Liszt es Favago esete Nagyon nem JO mert azokban az Esetekben VAN HOZZAADOTT Ertek vagyis van benne munka de AMIT a KIADOK csinalnak ABBAN NINCS hozzaadott ertek SEMMI Ergo Te a Tobletet azert fizeted mert nem Nyers Lisztet akarsz enni hanem LANGOST es a Ketto nem ugyan az.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TescoZsomi
2010.05.15. 08:14
Sediqwe Ahogy azt agyturbinikusz is mondja. A lisztből lesz valami, mire lángossá válik. De a kiadó mindössze 4 dolgot tud hozzá/rátenni a zenéhez/re.
-Az adathordozó - 50ft
-A szállítás
-A terjesztés (hogy a boltok polcaira rakja
-És a bazinagy haszon.

Namármost az Internet nevű jószággal az első három kihúzva, az utolsót meg az előadó is le tudja nyelni.

Mint írtam, a probléma nem a kalózkodásban van, hanem a piac szűkülésével.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kalózkodást a kiadók találták ki, mert már régen is tudták, hogy akiknek van igényük válogatni, azok utána többet is vásárolnak. Becsületből, tiszteletből, presztizsből, az nem számít.

Igen, a búzatermelőket is lehetne védeni a malmokkal szemben, de ahhoz egy erős szakszervezet kéne. Ez oda-vissza dolog, mert nem csak a felvásárlók tud(ná)nak összeállni és lenyomni az árakat, a termelők is összeállhatnának és nyomhatnák fel. Ehhez persze az kéne, ami már jó régen nem volt idehaza... Országos szintű összefogás...
Sírunk, ogy a nagy multik egyenként intézik el a kisembereket... Mintha elfelejtettük volna Petőfi versét: "Habár felül a gálya..."
Összefogás, összefogás, összefogás. Példát lehetne venni szerecsen lakótársainkról e téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. agyturbini...
2010.05.15. 09:28
TESCO-Zsömle

Hat Ezt En mar mennyiszer Leirtam Minden Teren es Semmi !!!
De sebaj majd amikor keso Lesz akkor !!!

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TescoZsomi
2010.05.15. 19:52
agyturbinikusz: Olyan még nem volt, hogy sehogy se legyen...

Ahogy lesz, úgy lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. andris05
2010.05.16. 10:17
Én más oldalról közelítem meg a témát... Sok zenét letöltök, mert nem szeretem a zsákba macskát. Van olyan album, amelyiken van egyetlen épkézláb dal, amit nyomatnak a rádiókban orrba-szájba, a többi pedig hulladék rajta. Azért fizessek 4-5000 Ft-ot, amikor a fizetésem nettó 100 ezer???
Ami viszont tényleg megtetszik, ha nem is havonta, azt megveszem, márcsak a minőség miatt is, a többi vacak mp3 meg megy egyenesen kukába...
Azoknak az előadóknak pedig, akiknek nincs albumuk, nincsenek reklámozva, stb., bár lehetnek kegyetlenül jók is, csak egy nagyon szük réteg számára léteznek (néhány száz, esetleg ezer ember), a nagy többség sajnos nem tud róluk szart se (biztos van kivétel is, csak én nem hallottam róla :-))...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TescoZsomi
2010.05.17. 09:18
Jobban belegondolva ezek nem hagyják abba... Ha csökkenne a kalózkodás azért folytatnák a hadjáratot, ha stagnálna azért, ha pedig nőne, akkor azért.

Ez egy háború és az egyik fél haláláig tart majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. doktorovic...
2010.05.17. 10:31
már rég bezárattam volna a gyárat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aka
2010.05.17. 19:09
rule #64 ~ Mindenből van kalózkiadás. Kivétel nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!