iPon Hírek

Fokozódik az Arrandale mobil processzor-hiány?

Dátum | 2010. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hónap folyamán már olvashattunk olyan információkat, amelyek arról számoltak be, hogy az Intel Arrandale mobil processzorainak elérhetőségével nincs minden rendben. A helyzet azóta nem hogy nem javult, de még tovább is romlott, ami mind a notebook vásárlók, mind pedig a notebook készítő cégek számára rossz hír.

A pletykák szerint az Apple pont emiatt, azaz az Arrandale hiány miatt volt kénytelen kissé elnapolni friss MacBook Pro noteszgépeinek piacra dobását. A Core Mobile sorozatú processzorok között 32 nm-es csíkszélességgel készülő Core i3-as, Core i5-ös és Core i7-es modellek vannak jelen, amelyek közül leginkább az olcsóbb Core i3-as és Core i5-ös modelleket érinti a probléma. Ezekből az egységekből jelenleg nem készül annyi a gyárakban, mint amennyire a piacnak szüksége lenne, így hamarosan áremelkedés is következhet. Egy külföldi disztribútor szerint a processzorhiány miatt 20%-kal drágulhatnak az Arrandale processzorok, sőt, egyes új noteszgépek megjelenése is csúszhat majd, a csúszás mértéke pedig három vagy akár több hónapos is lehet. Ez az időszak kedvező lehetőségeket tartogat a nagy rivális AMD számára, ugyanis a káoszt kihasználva most extra piaci részesedésre tehet szert a gyártó.

Nem készül elég Core sorozatú mobil processzor.
Az IDC elemzői már közel sem ennyire borúlátóak. Az egyik elemző, Shane Rau szerint a Core sorozatú mobil processzorok hiánya nem fogja majd vissza jelentősen a noteszgépek piacát, sőt, komolyabb processzorár-növekedéshez sem vezet. Hogy végül miként alakul a piaci helyzet, illetve kinek lesz igaza, az heteken belül kiderülhet.

Az Intel ezzel egy időben bejelentette, hogy idő előtt megkezdte a harmadik és negyedik üzemében is a 32-nm-es chipek gyártását. A vállalat első embere, Paul Otellini szerint októberre már négy gyárban készülhetnek majd zavartalanul a 32 nm-es gyártástechnológiára alapozó chipek.

A márciusi hírek az Acer-t okolták a processzorhiány kialakulásáért, azaz őt kiáltották ki felelősnek azért, hogy a kisebb notebook gyártók egyszerűen alig-alig jutnak hozzá a Core sorozatú mobil processzorokhoz, mivel az Acer rendelései előnyt élveznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Smith166
2010.04.26. 20:34
Hát nagyon remélem hogy az Acer rendelései előnyt élveznek, mert TimelineX 1830T-t akarok venni, AZONNAL !!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!