iPon Hírek

Földszerű bolygók a szomszédban?

Dátum | 2013. 02. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az utóbbi pár évben rengeteg újat tanultunk meg a Naprendszeren kívüli bolygókról. Az ismert exobolygók száma már nyolcszáz fölött van, így lassan statisztikai szempontból is tisztább képet kapunk: egyre jobb elképzeléseink vannak arról, hogy melyik bolygótípus milyen arányban képviselteti magát az univerzumban, vagy hogy ezek jellemzően milyen fajta csillagok körül keringenek. A legnagyobb fegyvertény persze egy olyan planéta felfedezése lenne, amely nagyjából a Földdel megegyező méretű, és egy Naphoz hasonló bolygó élhető zónájában kering, hiszen jelenlegi tudásunk szerint egy ilyen rendszerben kutathatunk a legnagyobb eséllyel élet után. A szakértők többsége meg van győződve róla, hogy léteznek ilyen világok odakinn, és csak meg kell találni ezeket. De milyenek egy ilyen felfedezés bekövetkezési esélyei? Egy új kutatás eredményei talán végre választ adnak a kérdésre, az exobolygók és potenciális bolygórendszerek statisztikai vizsgálata alapján ugyanis a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, Courtney Dressing által vezetett kutatócsoport tagjai úgy találták, hogy a legközelebbi Földhöz hasonló exobolygó nagyjából 13 fényévnyire lehet. Ez pedig galaktikus méretekben nagyon aprócska távolságnak számít, és bár az űrhajózás jelenlegi technikai fejlettsége mellett még mindig elérhetetlenül messze van, ott a remény, hogy a jövőben esetleg megoldható lehet ilyen távok áthidalása.

Hangsúlyozottan statisztikai eredményről van szó, senki sem állítja tehát, hogy tőlünk 13 fényévnyire egy lakható égitest található, de az eddigi trendek alapján jó eséllyel létezhet arrafelé egy ilyen bolygó. A szakértők a Kepler űrtávcső adatainak elemzése után jutottak erre az eredményre, amely az ég egy területére irányulva összesen 150 ezer csillagot követ folyamatosan figyelemmel. A Kepler a fedési módszerrel kutat bolygók után, vagyis apró, periodikus változásokat próbál azonosítani a csillagok fényében, amelyek egy keringő égitest átvonulására utalhatnak. A fényváltozás adataiból aztán következtetni lehet az égitest méretére, hőmérsékletére, és időnként tömegére is. A szakértők elsődlegesen a vörös törpékre koncentráltak jelenlegi kutatásuk során. Ezek a Napnál kisebb és hidegebb égitestek galaxisunk leggyakoribb csillagai, bár szabad szemmel egyetlen egyet sem látunk, a számítások szerint 75 milliárd létezhet belőlük csak a Tejútrendszerben. A vörös törpék a Kepler ideális célpontjai, hiszen mivel kisebbek a Napnál, egy Földhöz hasonló bolygó is észrevehetően halványítja fényüket átvonulás közben. Mivel hidegebbek is központi csillagunknál, az élhető zóna is közelebb esik hozzájuk, így a potenciális élet kutatására alkalmas exobolygók periódusideje egy földi évnél rövidebb lesz, ami szintén ideálisnak számít, hiszen viszonylag rövid idő alatt több átvonulás megfigyelésére is lehetőség nyílik.

A 3897 Kepler által észlelt vörös törpe körül eddig összesen 95 exobolygó jelöltet azonosítottak, amelyek közül három Földhöz hasonló méretű égitest kering csillaga élhető zónájában. Nem minden létező bolygót képes azonban felfedezni az űrtávcső, kizárólag azokat, amelyek keringésük során tőlünk nézve csillaguk korongja elé kerülnek. Ezt is számításba véve a szakértők úgy vélik, hogy a Tejútrendszer vörös törpéinek 6 százaléka rendelkezhet a Földhöz hasonló, életre alkalmas bolygóval. Galaxisunk vörös törpéinek magas számát tekintve ez összesen 4,5 milliárd „idegen Földet” jelent. Dressing és társai ráadásul úgy számolják, hogy ezen bolygók átlagos egymáshoz képesti távolsága nem lehet több 13 fényévnél. A Nap 30 fényéves körzetében 248 vörös törpe található, így bőven akad csillagjelöltje legközelebbi bolygótestvérünknek. Nem sokat tudunk persze a vörös törpék körüli bolygók lakhatóságáról, és sok ilyen típusú csillag nagyon aktív életet él, időről időre hatalmas koronakidobódásokat produkálva, ami csökkenti az élet kialakulásának esélyeit a körülöttük található égitesteken. Ez a most kiszámított 13 fényév mindenesetre olyan távolságot jelent, amely egy napon talán leküzdhető lehet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. tszaboo
2013.02.07. 18:28
Akik ezeket a statisztikákat csinálják, üljenek is fel egy űrhalyóra és induljanak el egy statisztikailag megalapozott irányba, 13 fényévnyi üzemanyaggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gyenesmart...
2013.02.07. 20:12
Az a 13 fényév a hivatalosan közölt technológiával beletellene több száz évbe is. Valószínűleg ezért nem mennek (vagy már jártak ott)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nedcoleman
2013.02.07. 22:00
Még a végén kiderül, hogy van élet máshol is és akkor Hello vallás... Finoman dőlnének megfelé a vallások és egyéb világnézeti dogmák. Már alig várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BlackZodia...
2013.02.07. 22:54
Szerintem már úgyis vége van a vallásoknak! Nem is értem, hogy lehetnek emberek ennyire idióták... mint az őskorban.... Egy felnőtt embernél sztem elfogadhatatlan, hogy hisz egy Skydaddy-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... nedco...
2013.02.08. 00:14
Ugyan, mindig ki lehet találni valami átértelmezést, ami nem csak hogy összeférhető vele, hanem rögtön meg is volt jósolva.

Szerk.
Vagy amíg nincs meg a technológia odamenni, simán letagadják. Ezt a két dolgot szokták csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2013.02.08. 00:43
nedcoleman - nem tud megdőlni az, ami soha nem volt alátámasztva semmivel.

Amúgy tekintve, hogy a legextrémebben hideg és legextrémebben meleg pontján is találtak életet, sőt, egyes barlangokban olyan baktériumtörzseket, amelyek evolúciós ága már egy milliárd éve levált a külvilágétól, valószínűleg sokkal több helyen van élet az univerzumban, mint ahogy azt gondolnák, még ha az az egysejtű életforma szintjénél nem is jut tovább a körülmények miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smoke
2013.02.08. 11:39
Azért a hitet és az egyházat ne keverjük össze.

Igen az egyház csúnya dolog, lehúzás, stb. Ez tény.

Viszont a hited lehet egyház nélkül is, és senki sem jogosult arra, hogy a másik ember hitét megingassa. Félreértés ne essék, nem vagyok hívő, de sok olyan embert ismerek akiknek volt egy bizonyos törés az életükben és nem tudnak mibe kapaszkodni. Ők megérdemlik, hogy higgyenek valamibe/kibe, ha ez könnyebbé teszi az életüket.

Az egyház pedig az az intézmény ami ezt kihasználja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Smoke
2013.02.08. 11:47
"Azért a hitet és az egyházat ne keverjük össze."

Szerintem meg a csillagászatot és a vallást ne keverjük össze. Már rég töröltem volna az összes ilyen hozzászólást mert masszívan offtopic.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyenesmart...
2013.02.08. 15:57
A pápa már nemrég mondott olyat, hogy lehet, nem csak mi vagyunk keresztények ebben a nagy világban. Vagy hogy mondta. Tuti, hogy van élet máshol is. Esetleg elhallgassák. Mert hát ha most kiderülne jó nagy pánik törne ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2013.02.08. 18:51
", és egy Naphoz hasonló bolygó(?) élhető zónájában kering" Valószínűleg csillag akart lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MaximumGam...
2013.02.10. 09:46
Egy okos ember mondta, akik hisznek 1 vallásban, és isten alteregókba... azoknak az IQ-ja addig tart... nincs sok elképzelésük... és nem is tudnának másban hinni...

Ezek a hírek érdekesek... de amíg a föld egy rabszolgabolygó... addig nincs miért elmenni... mert ugyan az lenne a helyzet...
Folyamatos befolyás alatt van az ember agya... hála... annak hogy 7000éve irányítanak bennünket... mint a birkákat... és ez nem isten műve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balikabo
2013.02.11. 16:23
Nekem a kedvenc mondásom" Isten létezik, tényleges való mivoltában, mindaddig míg egy ember is hisz benne, amint kihull az utolsó lélek aki hisz benne ő is megszűnik létezni, minden vallás valós ha őszintén hisznek benne."

Nem hinném hogy off lenne ide keverni a vallást hisz igen nagy feszültséget teremt a tudomány, csillagászat, fizika, technológia fejlődése a vallással szemben és ide tartozik a más bolygón kialakulható élet is. Tegyük fel hogy az univerzum súrolja a végtelen határait, nekem meggyőződésem hogy igen is létezik élet a földön kívül, hisz végtelen lehetőség van amibe ez is bele tartozik nem is kis %-al. Volt szerencsém megtapasztalni a hívők, keresztények életét nagyon közelről, a közösségükben éltem és sajnos borzasztó amit ott tapasztaltam, a szeretet és a megbocsájtás nevében sokkal "bűnösebb" dolgokat tesznek mint egy átlagos jólelkű ember. Olyan tanokat, igéket hirdetnek és olyan igemagyarázatok vannak amik szítják az embereket az átlagos nem hívő vagy más vallást gyakorlók ellen. A pénz és hataloméhség sokkal jobban megfigyelhető egy "szerethető" közegbe burkolva. Sajnos egyre több a bigott hívő, ami sok mindent meggátol a világban gondolok akár a fejlődésre (gondoljunk csak vissza pl a sötét középkorra) ami ha nem is akkora méretű mint anno volt de most is hátráltatja az emberiség továbblépését. Kényük kedvük szerint formálják a tanításokat úgy beállítva hogy az rájuk nézve jó legyen.

Remélem egyszer kinövi ezt az ember, nem azt mondom hogy ne higgyen senki semmibe, mert minden embernek van valami hite valami iránt hisz anélkül elvesznénk, csak tudni kellene helyén kezelni a dolgot, én azt mondom oké, legyen "Isten", "Allah", "Buddha" sorolhatnám tovább de ezt tudnia kellene mindenkinek hogy kitalált alakok akik erőt adnak hogy továbblépjünk bizonyos reménytelen helyzetben, a hit nem feltétlen rossz, vagy negatív sőt egy pozitív dolog ami kell, de nem kellene hogy valaki ezt irányítsa(pl egyház) mert az már akkor nem a hitről szól hanem a hatalomról, alárendeltségről, vagyonról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!