iPon Hírek

Folyadék és levegő is hűtheti az ASUS új csúcskártyáját

Dátum | 2014. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A GeForce GTX 980-as csúcskártyák piacán rengeteg modell közül válogathatunk, hála az Nvidia partnereinek, és a termékek között igazán különleges megoldások is lapulnak. Utóbbiak táborát erősíti az ASUS legfrissebb RoG sorozatú videokártyája, a Poseidon GTX 980-as modell, amely minőségi alkatrészekből épül fel, gyárilag megemelt órajeleket alkalmaz és még egy különleges, egyedi felépítésű videokártya hűtő is lapul rajta. Az ASUS RoG sorozatú üdvöskéje DiGi+ VRM Super Alloy Power technológiát alkalmaz, amely tíz tápfázissal áll a komponensek rendelkezésére. A hagyományos megoldásokhoz képest akár ötször hosszabb élettartam elérésére is képes tápáramkör digitális tápellátással, meglehetősen stabilan üzemel, plusz kínál némi mozgásteret tuning esetére is. A tápáramkör, illetve a memóriachipek hűtését a speciális videokártya hűtő mellett hátoldali hűtőlap is segíti, ami alumíniumötvözetből készül és természetesen feketében pompázik. A GM204-es GPU ezúttal is 2048 CUDA magot vonultat fel, GPU Boost 2.0-s átlagórajele pedig 1279 MHz-es értéket képvisel – szemben a referencia modellekével, ami "csak" 1216 MHz. Persze ezzel együtt a GPU magórajelét is megemelték, méghozzá 1116 MHz-ről 1178 MHz-re. Az említett értéket igény esetén természetesen könnyedén tovább emelhetjük, hála a gyártó exkluzív GPU Tweak segédprogramjának. A 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória szokás szerint 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz, effektív órajele pedig 7010 MHz.
A végére hagytuk az igazán nagy durranást: az ASUS mérnökei egy meglehetősen ütőképes, DirectCU H2O névre keresztelt hibrid videokártya hűtőre bízták a melegedő komponensek hűtését. A szóban forgó megoldás teljesítményére jellemző, hogy a videokártya – a játékok alatti átlagosan 10%-kal nagyobb teljesítmény ellenére is – jóval hűvösebben és sokkal halkabban dolgozhat, mint referencia hűtést alkalmazó társai. A hibrid hűtés rézből készített hőcsövek segítségével juttatja el a GPU által termelt hőt az alumínium lamellákhoz, amelyek felett két darab speciális ventilátor dolgozik. A légkeverők porálló felépítéssel rendelkeznek, így a por és az egyéb finomszemcsés anyagok nem tudnak kárt tenni bennük, ez pedig akár 25%-kal hosszabb élettartamot jelent a hagyományos légkeverőkéhez képest. A hibrid videokártya hűtő már alap esetben, léghűtés használatakor is hatékonyabb a referencia modelleken található példánynál, de ha kiaknázzuk a folyadékhűtésben rejlő lehetőséget, a referencia megoldásokhoz képest akár 27 Celsius fokkal alacsonyabb GPU hőmérsékletet is elérhetünk. Ehhez persze szükség lesz hőleadó radiátorra, csövekre, szivattyúra és tágulási tartályra is, hiszen ezek nincsenek benne a csomagban. A folyadékhűtő blokk szabványos, 1/4"-os fittingeket használ, így a folyadékhűtő rendszerek többségével tökéletesen kompatibilis. Az ASUS új, abszolút csúcskategóriás videokártyája PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel rendelkezik, csatlakozói között pedig egy dual-link DVI-I, egy HDMI 2.0-s, illetve három darab DisplayPort 1.2-es videó kimenet sorakozik. Az újdonság szállítása még ebben a hónapban megkezdődik, várható ajánlott végfelhasználói árat azonban egyelőre nem tudott mondani a hazai képviselet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. RampageIV
2014.11.12. 13:28
Ennek az árára leszek kíváncsi, illetve még arra, hogy lesz ebből Matrix Platinum kiadás. Kell, hogy legyen.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alohamate2...
2014.11.12. 14:37
Lesz belőle Matrix Platinum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. R3LaX123
2014.11.12. 14:58
"Folyadék és levegő is hűtheti az ASUS új csúcskártyáját"-szódavíz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.12. 15:25
DDDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. RampageIV Aloha...
2014.11.12. 17:02
Ha még ebben a hónapban meglesz milyen árra számíthatunk és már rendelhető lesz Matrix Platinum kiadásban akkor biztos azt rendelném meg nem pedig a GTX 780-as szériát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. abel0317 R3LaX...
2014.11.12. 17:31
Én fröccs-el hűteném. Kíváncsi lennék rá, hogy illuminált VGA-val milyen FPS értékeket mérnék DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. st05
2014.11.14. 09:17
szerintem nem lesz 3.ikként 980 matrix (strix, és poseidon után)
ha lesz 980Ti majd abbol lesz matrix, ahogy a 7xx sorozatban is.
egyébként sincs szükség erre a kemény 150w -ra a matrix hütés..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!