iPon Hírek

Folyadékhűtéses DIY zseblámpa 72 000 lumenes fényárammal

Dátum | 2016. 09. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A kereskedelmi forgalomban kapható zseblámpák között számos nagy fényáramú példánnyal találkozhatunk, ám olykor-olykor előfordul, hogy lelkes barkácsolók saját maguk építenek extrém fényű DIY zseblámpát, amelynek akkora fénye van, hogy az már túlzás nélkül veszélyes.
A legújabb különlegességet Samm Sheperd készítette, méghozzá 8 darab 100 wattos LED modul felhasználásával. Ezek a modulok hatalmas fényt varázsolnak az éjszakába, ennek ugyanakkor komoly ára van: megfelelő áramforrás kell a működésükhöz, az üzem közben keletkező hőt pedig valahogy el kell vezetni. Mivel ezek a modulok viszonylag kis felületen adják le üzemi hőjüket, ráadásul ebben az esetben nagyon komoly hőtermelésről van szó, így extrém hűtést kell hozzájuk fabrikálni.
Az egyenként 9000 lumenes fényárammal rendelkező LED modulok hővezető pasztán keresztül érintkeznek az egyszerű alumínium folyadékhűtő blokkal, a hűtőközeg pedig egy alumínium hőleadó radiátorhoz juttatja el a keletkező hőt, ahonnan egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor fújja le azt. A LED tömbök egy olcsó, alumíniumból és fából készített keretben foglalnak helyet, természetesen a kompakt folyadékhűtő szett komponenseivel együtt. A tágulási tartály jelen esetben egy PET palackból rögtönözték.
A lencsével ellátott LED tömbök áramellátását három darab lítium-ion akkumulátorcsomag biztosítja, amelyek sorba kötve 36 voltos feszültséget nyújtanak, egyetlen teljes töltéssel pedig nagyjából 6 percig tudják üzemeltetni az óriási ledes fényvetőt. Folyamatos üzemre is van mód, ehhez viszont már tápegység kell, mert az energiaforrás a gyenge keresztmetszet, nem a hűtés.
A 72 0000 lumenes fényerősség – ami persze csak papíron annyi – alapból extrém, de a videó vége felé megtekinthető a kibővített változata is, amelyen további három extra LED tömb is helyet foglal. Ez a világító alkalmatosság így papíron már 100 000 lumenes fényáramot is megközelíti, a valóságban azonban valószínűleg nem tud ennyit, de így is képes egymaga bevilágítani egy nagyobb épület homlokzatát, az autó tompított és távolsági fényszórójának fénye pedig vicces gyertyafénynek tűnik mellette. Pedig alapvetően azért az sem gyenge, még ha csak halogénről is van szó. Egyes YouTube kommentelők „hordozható csillagként” aposztrofálják az alkotást – van benne valami.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ChoSimba
2016.09.26. 09:33
Amatőr, ennél már van minimum 2x erősebb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FaL
2016.09.26. 10:08
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu
2016.09.26. 11:01
Ez miért zseblámpa?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam
2016.09.26. 11:12
A folyadékhűtést olvasva azt hittem (deszt)vízben áznak a modulok. Ki is próbálom otthon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706... garga...
2016.09.26. 18:24
Csillagfény dárga, csillagfény..
" Pedig alapvetően azért az sem gyenge, még ha csak halogénről is van szó. Egyes YouTube kommentelők „hordozható csillagként” aposztrofálják az alkotást – van benne valami." - S igen vettem a fáradságot s elolvastam - mert 6hat perc üzem időt is kibír hogy a zsebedből elővedd a kulcsot s ajtót nyiss a sötétségreE..!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!