iPon Hírek

Folyadékhűtést kapott a DeepCool új tápegysége

Dátum | 2016. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A folyadékhűtést – sok-sok előnye miatt – előszeretettel alkalmazzák a felsőkategóriás komponensekből álló csúcsszámítógépeknél, hogy hatékonyan és viszonylag halkan hűthessék a processzort, a videokártyá(ka)t, illetve esetenként az alaplap VRM áramkörét és lapkakészletét is. Sőt, a folyadékhűtés időközben már a noteszgépek piacára is betette a lábát, gondoljunk csak az ASUS méregdrága gamer notebookjára, a GX700-as modellre. Úgy tűnik, hamarosan folyadékhűtéssel ellátott tápegységet is vásárolhatnak mindazok, akik minden melegedő PC komponens hűtését egyetlen folyadékhűtő rendszerrel szeretnék megoldani. Persze hasonló próbálkozásra már korábban is volt példa: közel tíz éve a Koolance (PSU-1200ATX-12S) már próbálkozott folyadékhűtéssel ellátott tápegységgel, de az nem lett kirobbanó siker, mert nagyon drága volt.
A DeepCool különleges tápegysége, a GamerStorm Liquid Cooled Power Supply a CES alkalmával mutatkozott be, különlegessége pedig az, hogy a hátoldalán található szabványos fittingeken keresztül egyedi folyadékhűtő rendszerbe köthetjük, hisz melegedő komponenseit folyadékhűtő blokk fedi. Ez elsőre sokak számára lehet meglepő, méghozzá két okból. Egyrészt a tápegység környékén a többség nem szívesen látna folyadékhűtő blokkot az esetleges hűtőközeg-szivárgás okozta veszély miatt. Másrészt a tápegység esetében – ha az adott rendszer igényeihez méretezik – túlzott melegedésből fakadó problémára nem igazán kell számítani, így a folyadékhűtő blokk jelenléte nem biztos, hogy indokolt, főleg, hogy a felsőkategóriás tápegységek elég halk hűtést kapnak már alapból is.
A DeepCool illetékesei a fentiek ellenére is bíznak a termék sikerében, így a CES alkalmával bemutattak egy 650 wattos modellt, amely a GamerStorm Liquid Cooled Power Supply sorozatot erősíti, kiváló hatásfoka miatt pedig 80Plus GOLD minősítést is kapott. A gyártó az információk szerint még dolgozik a tápegység házának kialakításán, sőt, olyan lehetőség is felmerült, hogy passzívan és folyadékhűtéssel egyaránt működő tápegységként dobják piacra a sorozat tagjait. Utóbbi furán hangzik, de jól mutatja, mennyire képlékeny még a téma. Az viszont biztos, hogy az újdonságok teljesen moduláris felépítéssel érkeznek, már ami a tápkábelek elrendezését illeti.
A jelenlegi információk alapján a folyadékhűtéses tápegységek között egy 650 wattos és egy 750 wattos példány kaphat helyet, a család megjelenésére pedig nagyjából 5 hónap múlva számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a Computex 2016 alkalmával újabb információk érkezhetnek a különleges termékekről. A DeepCool 3 év jótállással tervezi piacra dobni őket, árakról azonban még nem esett szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. kronos3000
2016.01.11. 19:54
Vérpistikéknek ajánlott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. twollah
2016.01.11. 20:04
Na ez aztan ugy kellett, mint egy falat kenyer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. vorosokt
2016.01.11. 20:58
hmm, vízhűtésű laptop, vízhűtésű táp, a következő szerintem a vízhűtésű monitor, vagy a vízhűtésű vízhűtő pumpa lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Mosdatlan_...
2016.01.11. 21:04
Rajta van, hogy GAMER. Megnyugodtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. morgyi
2016.01.11. 22:14
Amikor a táp a vízhűtéses rendszeredben az egyetlen hangoskodó elem, akkor lehet hogy elgondolkozol egy ilyen vásárlásán. Csak ne ciceregjen

Egyrészt a tápegység környékén a többség nem szívesen látna folyadékhűtő blokkot az esetleges hűtőközeg-szivárgás okozta veszély miatt.

Az hogy szivattyút használ a medencéjéhez, az meg a legtöbb embert nem zavarja. De hogy táp vízhűtéses az igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. reklamszem...
2016.01.12. 00:25
Olyan az az alu ház mintha most kapták volna ki a cnc alól...
"3mas lemez van csak főnök, jó lesz? Jó az.."

Corsair RM750-es "csendes" tápom van lassan 2 éve, egyszer nem hallottam a hangját... nem hiszem, hogy egy minőségi táppal zaj problémák volnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. siriq
2016.01.12. 01:02
Gondolkoztam full vizhutesen de a mostani psu-nak nem igazan kell. Amugy erdekes megoldas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thestock morgy...
2016.01.12. 05:19
Persze,van értelme mindent vízzel hűteni. Kell a teljesen hangtalan gép,mert zavaró ha hangja van...mindezt azért,hogy aztán a gámer feltegye a fejére max hangerőn a 7.1-es fülest,hogy hallja a tenoristát csében...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tbalazs thest...
2016.01.12. 08:54
A folyadékhűtés szerintem nem a hangtalanságról szól általában (azért van olyan is). Sokkal inkább a nagyobb hatékonyságról, főleg olyan esetben, mikor nagyon meleg lenne a helyzet léghűtéssel, pl. komolyabb tuning esetén. Ezért, meg a látványossága miatt kapcsolják szerintem össze a "gamer" cuccokkal, hiába lehet e nélkül is mindent probléma nélkül játszani.
Alapjáraton a legtöbb vízhűtéses rendszer még akár hangosabb is lehet, mint egy jó léghűtés, főleg a kompaktabbak, ahol ugyanúgy hűti a hőleadó egységet egy ventilátor, plusz még egy szivattyú is dolgozik mellette. Na már mondjuk ha egy körre van rakva az összes hűtendő cucc, jó nagy hőleadó felület(ek) van(nak), akkor lehet halkabb a gép. Csakhogy ez ritkán az a kategória, amit a gyártók így egyből odaadnak az embernek a polcról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. edyzol
2016.01.12. 11:31
Nekem egy CM Silent Po 850-es tápom van és még sosem hallottam a hangját mert a cpu vízhűtéses rendszere (bár nem hangos) elnyomja a hangját. Nekem még az életben nem volt gondom a táp hőmérsékletével. A gegyi 3000-res táp is ugyanúgy tette a dolgát , mint az 50000 ft-os társa. Nem kellett egyszer sem attól aggódnom, hogy nem megfelelő a hűtés.
Bár én nem tartom magam gamernek, de szerintem a gemerek 95%-át nem érdekli az hogy mekkora hangja van a gépnek, mert mint ahogy én is, a legtöbben valami komoly fejhallgatóval tolják a játékokat.

Ez a táp 2 csoportnak szól. Az első csoport az, akinek rengeteg a pénze és beszereli csupán azért mert jól mutat a plexi oldallapos házban, meg mert elmondhatják, hogy de menő vagyok. A második csoport az aki esetleg szerverként is használja a pc-t és tényleg nagyon odafigyel arra, hogy minden a lehető legcsendesebben működjön, mert ugye ha non-stop zúg az ember fülébe a gép az elég idegesítő tud lenni. (Bár egy jobb tapnak tényleg nagyon minimális a hangja, még a szivattyúm is hangosabb mint a tápom.)

Ennek pont annyi értelme van, mint a világítós memóriamoduloknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller thest...
2016.01.12. 12:21
Nekem vízhűtésem van, de nincs egy GAMER cuccom sem. Nincs fejhallgatóm.
Azért építettem, hogy halk legyen a gépem, az összes eddig vásárolt vga-m hangos volt (a mostani kivételével), az első, Zalman CPU hűtőm rettentő hangos volt.

Ha most vennék egy tápot és ez nem lenne jelentősen drágább, mint a többi, akkor megvenném, mert a vizesblokk garancia arra, hogy nincs hangja az adott eszköznek, míg egy venti lehet halk vagy hangos, terméken és szerencsén múlik.

Van, amikor a gép mellett alszok, számít, hogy halk legyen. Én rakom rá a radira a ventiket, ha valamelyik hangos, hát lecserélem. Ilyesmire egy tápnál nincs mindig esély.
Ráadásul a radiátoron biztos a legalacsonyabb sebességgel pörögnek.

Szóval egyszer összerakom a rendszert, utána nem kell többet aggódnom, hogy a következő alkatrésznek milyen hangja lesz.

Nyilván ha szűkösek az anyagi források, akkor értelmetlen ebbe belekezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.12. 15:24
"Bár én nem tartom magam gamernek, de szerintem a gemerek 95%-át nem érdekli az hogy mekkora hangja van a gépnek, mert mint ahogy én is, a legtöbben valami komoly fejhallgatóval tolják a játékokat."

Én gamer is vagyok, de biztos nem játszanék egy fülesen. Ha pl filmezni akarok a barátnőmmel akkor cseszhetem a fülest. Ugyanígy a zenehallgatás is jobb egy hangfalon. Nekem bőven jó egy erős 70W-os 2.1-es hangfal mindenre.

Csak azért írtam le, mert mostanában mindenki azt hiszi, hogy csakis fülessel lehet játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim gtas
2016.01.12. 15:34
"Ha pl filmezni akarok a barátnőmmel akkor cseszhetem a fülest.""Ugyanígy a zenehallgatás is jobb egy hangfalon."

Hát persze. 30 ezer forint alatt talán ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.12. 15:42
Akkor másképp fogalmazok: szerintem sokkal jobb hangfalon filmezni mint fülesen. Ráadásul elég idiótán nézne ki ha mindkettőnk fején lenne és úgy néznénk a filmet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim gtas
2016.01.12. 16:09
Kinek a pap ..., én ki nem állhatom a társas filmnézést, teljesen mindegy, hogy moziban, vagy otthon történik. Otthon már eleve azzal kezdődik a gond, hogy kénytelen vagyok magyar hangsávval nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BReal gtas
2016.01.12. 17:23
A filmes résszel egyetértek, de ha játékról van szó, pl. egy fps-nél előnyösebb a fejhallgató használata. Meg valahogy én sokkal inkább benne érzem a játékban, ha zárt térben, közelről jönnek a hangok. Nekem most a hifim hangfalai vannak hozzákötve a géphez, ha lenne társas filmnézés, a fejhallgató meg egyéni használatra van beütemezve. Zenehallgatás mindkettőn szokott lenni. Amúgy ha filmezel társaságban vagy zenét hallgatsz, nem hinném, hogy a géped hangja elnyomja, vagy akárcsak zavarná is akármelyik szórakozásod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02 gtas
2016.01.12. 18:43
nem vagy egyedül,sokan nem szeretik a fülest és inkább hallgatnak zenét, egy saját maguk által készített tökéletes rendszeren,de lehet az akár egy szar SAL pozdorja kockába dobva, annak is megvan a maga feelingje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thestock tbala...
2016.01.12. 20:27
Eddig is bármire elég volt a sima ventis táp, így nem látok más indokot a vízhűtésre mint a hangtalanság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. efi99
2016.01.12. 21:13
Hát ennek a vízhűtésnek kb annyira van értelme, mint egy DVD-visszatekerő készüléknek.
Azt az infúziót meg a szörnyek vérével hova tegyem ?.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2016.01.13. 08:02
Csilliomos leszek. Megalkotom a vízhűtést hűtő vízhűtést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun rekla...
2016.01.14. 07:32
Nekem is pont olyan van! Hangja semmi! Érdekes, elvisz egy erős gépet, ami GÉMER gép, de nem kell ilyen vízhűtéses GÉMER táp!
Mindegy, pistikéknek tökéletes lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!