iPon Hírek

Folyadékhűtést kapott a Gigabyte új csúcskártyája

Dátum | 2016. 06. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming videokártyája egyik korábbi hírünkből már ismerős lehet: az újdonság akkoriban gyakorlatilag a Gigabyte GeForce GTX 1080 kínálatának csúcsát képviselte. Most egy újabb modell érkezett, amely a GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming Water Cooling nevet viseli, extra tulajdonsága pedig az, hogy teljes értékű folyadékhűtő szettet kapott, ami nem csak kompakt, de egyszerűen használatba is vehető, hiszen videokártyára szerelve, folyadékkal feltöltve kerül a dobozba.
A Gigabyte megoldása a konkurensek termékeitől nagyban különbözik, mivel nem hibrid szettként működik, amelynél a memóriachipek és a VRM áramkör hűtését külön ventilátor végzi, hanem komplett folyadékhűtő szettként, ahol minden melegedő komponens felett réz talpazattal ellátott folyadékhűtő blokk húzódik. A folyadékkal érintkező blokk a GPU és a memóriachipek fölé kerül, az átáramló hűtőközeg hűtőteljesítményét pedig hőcső segítségével kamatoztatja a többi melegedő komponens is. A videokártya fedlapján RGB LED alapú háttérvilágítással megtámogatott plexi ablakot is kialakítottak, így a folyadékhűtő blokk megcsodálható. A termelődő hőt egy 120 milliméteres hőleadó radiátorhoz szállítja a hűtőközeg, amelynek lamelláiról egy 120 milliméteres átmérőjű, dupla golyóscsapágyazással ellátott légkeverő fújja le azt. A nyomtatott áramköri lap természetesen ezúttal is egy megemelt órajeleken ketyegő, 16 nm-es csíkszélességgel készülő GP104-es GPU-t tartalmaz, amely mellé 8 GB-nyi GDDR5X fedélzeti memóriát kapunk. A GPU „OC” üzemmódban, azaz maximális gyári tuning esetén 1784 MHz-es alap- és 1936 MHz-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajelet vethet be, de a „Gaming” profil is elég combos, hiszen 1759 MHz-es alap- és 1898 MHz-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajel tartozik hozzá. A GDDR5X típusú fedélzeti memória csak minimális tuningon esett át, így „OC” módban 10416 MHz-es, „Gaming” módban pedig 10211 MHz-es effektív órajel áll rendelkezésre.
Az új videokártya két darab nyolctűs PCI Express tápkábelt igényel, videó kimenetei között pedig egy Dual-Link DVI-D, egy HDMI 2.0b és három darab DisplayPort 1.4-es csatlakozó sorakozik. Ahogy a korábbi Xtreme Gaming sorozatú termék, úgy az újdonság is kapott két darab HDMI portot a hátuljára, amelyek „VR” módban aktiválhatóak – ekkor azonban a két szélső hátlapi DisplayPort videó kimenetről sajnos le kell mondani, hiszen azok inaktívvá válnak.
A Gigabyte újdonsága hamarosan elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre sajnos nem derült ki, hogy a különleges termék pontosan mennyibe kerül majd. Az viszont biztos, hogy az Xtreme Care program jóvoltából regisztrációért cserébe 4 év jótállás jár az újdonságra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Kajafun
2016.06.21. 15:57
Töccik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ch00ler
2016.06.21. 22:15
Nem teljesen vilagos szamomra, hogy ez miert jobb megoldas, mint egy speci leghuteses verzio.
Meg azt tudom elkepzelni, hogy ennek az az elonye, hogy a ventit a gepen kivul is elhelyezhetem, kvazi alacsonyabb homersekletu levego huti a bordat.

Van ilyennel valakinek tapasztalata?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alcadroid
2016.06.21. 23:34
mert hidegebb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. matyi009
2016.06.21. 23:55
Én azt nemértem hogy minek ilyen 150-200W os tdp hez vizhütés merthogy egy r9 295x2-n van az egy dolog de attol nemkell még mindenre rakni csak hogy legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.22. 01:01
Egy 130 W TDPvel rendelkező proci esetében is csodákra képes egy vízhűtés, itt ráadásul a 2x8pin-es csatlakozó van, ami akár 300W feletti TDPt is jelenthet. A vízhűtéssel ráadásul a meleg levegőt direkbe kifújhatod a házadból, nem kering a belsejében és nem kell plusz ventillátorokkal szellőztetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.22. 07:42
Ez egy zart rendszer.Szerintem nem nem lehet szetszedni es a hazon kivulre rakni a radiatort,a garanciat biztos buknad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tjohny
2016.06.22. 08:45
Egy ilyennek mindenképpen előnye van, én ha a közeljövőben VGA-t veszek, mindenképpen olyat fogok ami vízhűtéses.
Ha alaposan átgondolja az ember, a PC-knél a két fő hőforrás a VGA és a CPU, ha ennek a két komponensnek a hőjét házon kívülre tudja vezetni az ember, az egyéb belső alkatrészek hűtése is jobb lesz, mert eleve egy hidegebb légkör alakul ki (mint ahogy erre 'kean' is rámutatott).
A hidegebb levegő meg hozza magával azt, hogy a hűtések könnyebben le tudják magukat hűteni, mert nem 40Cˇ levegővel hűtik a bordákat hanem 5-15Cˇ hűvösebbel, így a ventik kisebb fordulaton is ellátják dolgukat, ami csendesebb üzemet is eredményez és nem kell Noctua ventiket venni 8-10e Ft-ért hogy ne szaggassa a dobhártyát a ventizaj

Vagy ha valaki 2 VGA-s rendszert akar építeni, a hűtés mindenképpen egyszerűbb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ch00ler piter
2016.06.22. 08:51
Igazabol ez lett volna a kovetkezo kerdesem:
ezeket a verziokat ra lehet kotni egy "hagyomanyos" vizhuteses rendszerre?

Koszi a valaszokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HozeManuel
2016.06.22. 10:42
Majdnem 2Ghzen ketyegő GPU attyaég Szerintem a radiátor alul van méretezve, persze lehet hogy sűrűn vannak a lamellák, akkor viszont hangos lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Chrematori... piter
2016.06.22. 17:53
Attól hogy zárt rendszer, miért baj ha a radiátor nem kívül van? Az nem zavar a belső komponenseknek, ha a radiátoron belül helyezkedik el a venti, és kifelé fújja a radiátoron keresztül a levegőt. Tehát a melegnek nem sok esélye van bent maradni, a radiátor elhelyezkedésétől függetlenül még ki fog áramlani a gépházból úgy, hogy közben nem melegíti fel a többi komponenst.
matyi009, ha kijön a Lightning verzió az MSI től, akkor majd kap egy többszáz Wattos hűtőteljesítményt. A legtöbb hűtés ami rámegy egy felső kategóriás kártyára, le is bírja azt hűteni. A zaj viszont nem mindegy. Mert némelyik egy porszívó hangjával vetekedik, hiába 60 on tartja a kártyát. Illetve hiába mocsok halk, max fordulatszámos ventikkel is, amiből pl van 3, ha a hőmérsékletet felengedi 80 fölé simán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!