iPon Hírek

Folyamatosan csökken a Windows részesedése

Dátum | 2008. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Net Applications legfrissebb elemzései szerint a Windows operációsrendszerek piaci részesedése az elmúlt évek során, ha lassan is, de fokozatosan csökkent. Az elemző cég legfrissebb statisztikái alapján a Windows jelenleg 89,6%-os részesedéssel bír, ami a '90-es évek eleje óta gyakorlatilag a leggyengébb eredménynek számít.


A fent említett részesedést idén novemberben mérték, ez az érték a tavalyi évben még 92,4%-ot képviselt. A Windows 2006 novemberében a piac 94,2%-át, míg 2004 októberében a 96,4%-át uralta, ennek fényében a mostani eredmény egyértelmű, határozott visszaesést mutat. Az idei év 2,8 százalékpontos részesedés csökkenése a források szerint a szoftver 23 éves történetének legnagyobb esését jelenti, ezzel a Windows részesedése 15 éves mélypontra került.

Az Apple operációsrendszere, a Mac OS X ezzel szemben szintén lassan, ám biztosan növeli népszerűségét: a szoftver idén novemberben már 8,87%-os részt tudhatott magáénak a piac virtuális tortájából. Ez a teljesítmény több, mint 2 százalékpontos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakának eredményeihez képest, de az OS X 2004-es piaci részesedésével összehasonlítva, ami akkoriban 3,2% körül helyezkedett el, szintén jelentősnek mondható változás. A Net Applications a Linux piaci eredményeit is vizsgálta: az elemzők szerint a szoftver még mindig 1% alatti, egészen pontosan 0,83%-os piaci részesedéssel bír, ami az egy évvel ezelőtti 0,57%-os teljesítményhez képest azért mindenképpen javulást mutat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. twollah
2008.12.03. 12:36
vissza a cikkhez

Ettol a hirtol fuggetlenul meg nem kell rohanni, hogy tuladjunk az MS reszvenyeinken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!