iPon Hírek

Folyékony fémmel működő processzorhűtő

Dátum | 2008. 07. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A dán Danamics neve bizonyára sokak számára ismeretlen, ám ha a vállalat legfrissebb terméke piacra kerül, és valóban olyan hatékony lesz, mint azt most állítják, akkor ez a tény hamarosan megváltozhat. A Danamics elkészítette az első olyan processzorhűtőt, amelyben speciális összetételű, folyékony fémből álló keverék található, amelyről a gyártó érthető módon nem árult el részleteket. Ez a termék végre elérhető lesz kereskedelmi forgalomban is, ha minden a gyártó tervei szerint alakul.


A Danamics által kifejlesztett újdonság LM10-es típusjelzéssel van ellátva, az egységben található folyékony fémet egy speciális, elektromágneses pumpa keringeti, amely nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, kiegyenlítő tartállyal, illetve semmi egyébbel, ami egy vízhűtő rendszernél megtalálható. A gyártó állítása szerint az új megoldás sokkal hatékonyabban teszi a dolgát, mint a legtöbb vízhűtő rendszer. Az alkalmatosság a leghatékonyabb léghűtő szerepéért is versenybe száll a piacon, ugyanis a folyékony fém által szállított hőt az egységen található hűtőbordák vezetik majd el a levegő segítségével. A hűtőben található elektromágneses szivattyú nagy hatékonysággal keringeti a zárt rendszerben található folyékony fémet, ám ennek ellenére is kevesebbet fogyaszt 1 W-nál.

A Danamics LM10-es hűtőalkalmatosságának várható végfelhasználói árával és megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de úgy tűnik, hogy az egység már megjelenésre kész állapotban van, így remélhetőleg hamarosan találkozhatunk vele kereskedelmi forgalomban. Az ötlet ugyan nem új, de a kivitelezés nagyon jónak tűnik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. enemispy
2008.07.20. 11:40
vissza a hírhez

Ez nemsemmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hartmy
2008.07.20. 11:42
Érdekes koncepció az tuti. Kíváncsi leszek a hűtési teljesítményére, gondolom a megszállott tuningosok örülnek majd a legjobban ha tényleg ennyire jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. boogie84
2008.07.20. 11:53
(hartmy @ 2008 Jul 20, 10:42) Érdekes koncepció az tuti. Kíváncsi leszek a h?tési teljesítményére, gondolom a megszállott tuningosok örülnek majd a legjobban ha tényleg ennyire jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hartmy
2008.07.20. 12:07
Azt hogy "ennyire" azt nem akartam oda írni, de véletlen ott maradt.
Ránézésre tényleg akkora mint a Termalright, a súlyában nem mernék megesküdni, de ha kiadják akkor úgy is kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hartmy
2008.07.20. 12:23
Drága barátom!
Ötvözetet is fejleszthetnek.Mivel előbb kigondolják mit szeretnének, utánna addig kísérleteznek amíg létre nem jön az amit szerettek volna. Ezt az egész folyamatot nevezik fejlesztésnek a köznyelvben. Kicsit gondolkozz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TJZ83
2008.07.20. 12:46
Szerintem nagyon jó ötlet, bár nekem sincs fogalmam róla, hogy milyen is lehet az a folyékony fém amiről itt írnak. Nagyon ködösítenei akarnak, de szerintem nem "fejlesztettek ki" újfajta fémet, én úgy tudnám elképzelni mint pl. az ezüstpaszta esetében, hogy valami baromi jó hővezető folyadékban úszkálnak apró fémrészecskék, vagy tényleg csak higany van benne... (bár tudtommal a higany elgőzölög valami 350 fok környékén, és még az alatt is eléggé könnyen reakcióba lép a levegővel, zárt térben meg ki tudja hogy hogyan tágul meg ilyenek...)
Mindenesetre a hőelvezetés kérdése tényleg fontos szempont, mert a vízhűtésnél biztosan kikerül a házból a levegő, itt meg ha csak a bordát nézzük biztosan bennmarad, tehát jól szellőző ház kell hozzá.
Kíváncsian várom a gyakorlatban hogyan muzsikál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hartmy
2008.07.20. 13:11
Érdekelt a dolog és keresgettem. Igazából létezik egy úgynevezett Liquidmetal technológia amivel különleges fémeket hoznak létre. Ezeknek a fémeknek majdnem hasonlóak a tulajdonságaik mint a műanyagoknak. Elérhetnek nagyon alacsony olvadás pontot is viszont szilárd állapotban keményebbek mint a műanyagok és rettentő jó a hővezető képességük. Én ilyen fémre gondolok. Ez (is) magyarázhatja az elektromágneses pumpát amiben ugye nincs mozgó alkatrész és így ha épp szilárd benne az anyag akkor sem károsodik mert nincs ami leégjen benne.

http://www.liquidmetal.com/technology/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hartmy
2008.07.20. 13:42
darky: Igazad van ötvözet. Attól még fém
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gajdzsin
2008.07.20. 17:54
Hát nem rossz a méreteiből itélve,de tudtommal a szinesfémnek van a legjobb hövezetö képessége és nem mágnesezhető. Tuti szerintem hogy valami vas ötvözetet kutyultak össze talán rézzel. Remélem azért nagyon ütös cuc lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gajdzsin
2008.07.20. 18:33
(Vendég_Supra_* @ 2008 Jul 20, 18:06) Egyébként érdekes lenne látni az eredeti cikket, pontosan milyen szót használnak: mert a folyadék 1 dolog, de a "folyékony" jelenthet akármi, mittudomén pl. fémpor oldvan valami folyadékban...

Gajdzsin: szerintem olvasd végig a hozzászólásokat, tanulságos...Szerited én erre nem gondoltam. Anyirra azért nem vagyok sötét. De a füttésböl itélve hö hatására niden párolog ezáltal nyomás keletkezik zárt térben és ha nincs tágulási tartály jon a BUMMM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r
2008.07.20. 21:35
Magánvélemény, de talán gallium és indium ötvözete* lehet a csövekben. Ilyesmi hír már volt anno 2005. novemberében. A nanoCoolers csapata kísérletezett ilyen anyaggal, de aztán nagyon eltűntek a hírek célkeresztjéből.

http://www.techpowerup.com/img/05-05-05/p6.jpg

Végül aztán bejelentették, hogy nem kerül a megoldás kereskedelmi forgalomba. Ezt azzal, magyarázták, hogy csak egy érdekes kísérletnek szánták a rendszer prototípusát, nem gondoltak arra, hogy egyáltalán kereskedelmi forgalomba helyezzék...


Remélem, hogy a mostani hír szereplőjével nem ez lesz a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. J.o.k.e.r
2008.07.20. 23:00
Valami ilyesmiről lehet szó, ahogy a részinformáiókat olvastam... állítólag valami szabadalmi dolog is közrejátszott abban, hogy nem dobták piacra a cuccot, de bővebbet nem sikerült kideríteni.

A dánok cucca meg egyelőre rejtély.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hartmy
2008.07.21. 10:52
Talán azért nem említik mert még nem került a boltokba, még kiadás előtt áll a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2008.07.21. 11:05
(Vendég_rFGC Dreeco_* @ 2008 Jul 21, 08:34) Hi All

A cikk kiváló csak egy probléma akadt vele mint általában a legtöbb cikkel.
Az árát elfelejtik megemlíteni.
"A Danamics LM10-es h?t?alkalmatosságának várható végfelhasználói árával és megjelenésével kapcsolatban egyel?re nincsenek információk..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!