iPon Hírek

Folyékony víz lehet a marsi talajban

Dátum | 2015. 04. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity előtt elterülő terep a küldetés 951. napján
A Mars barátságtalan, hideg felszínén kevés esélye van a folyékony víznek arra, hogy megmaradjon, egy természetes fagyállónak köszönhetően azonban elképzelhető, hogy éjszakánként a bolygó egyenlítője mentén egy kevés víz gyűljön össze a talajban. Erre utalnak legalábbis azok az adatok, amelyeket a Curiosity marsjáró gyűjtött össze. A szakértők szerint a rendelkezésre álló információk alapján a víz folyamatos körforgásban van a légkör és a talaj közt, a hőmérséklet ugyanakkor túlságosan hidegnek tűnik ahhoz, hogy mikrobák éljenek meg ebben a környezetben. A Curiosity a marsi egyenlítő közelében elhelyezkedő Gale-kráter belsejében leszállása után több mint egy éven keresztül monitorozta a légkör páratartamának és hőmérsékletének napi változásait. Ezt az adatsort elemezte most egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet Javier Martín-Torres, a Luleåi Műszaki Egyetem munkatársa vezetett. Az információk alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a körülmények adottak ahhoz, hogy a felszínhez közel sós oldatok alakuljanak ki a talajban. Bár magának a víznek az észlelésére jelen körülmények közt nincs remény, mind a Curiosity, mind a Phoenix nevű landolóegység igazolta, hogy a marsi talaj perklorátot tartalmaz. Egy olyan anyagról van szó, amely egyrészt csökkenti a víz fagyáspontját, másrészt pedig képes arra, hogy a légköri vízgőzt megkösse. Ezen ásvány jelenlétében tehát minden esély megvan arra, hogy sós oldat formájában folyékony víz létezzen a vörös bolygón, amit a hőmérsékleti adatok önmagukban nem tennének valószínűvé.
A víz a szakértők elmélete szerint éjjelente gyűlik fel a talajban, és napkelte után nem sokkal újra elpárolog. A kutatók úgy vélik, hogy a magasabban fekvő területeken még kedvezőbbek a körülmények a sós oldat létrejöttéhez, így ezeken a helyeken hosszabb ideig és nagyobb mennyiségben maradhat folyékony a víz. Ez pedig azért rendkívül fontos, mert az általunk ismert életformák létezéséhez folyékony állapotú vízre van szükség. A kutatók mindazonáltal úgy vélik, hogy hiába akad ilyen a Marson, a bolygó jelenlegi állapotában valószínűtlen, hogy talajában mikrobáknak adjon otthont, a környezet ugyanis még a víz minimális körforgásával együtt is túl száraz és hideg azok túléléséhez. A Curiosity az első olyan eszköz, amely a felszínhez közel, folyamatában vizsgálja a marsi légkör relatív páratartalmának változásait, amely a levegő hőmérsékletétől és a vízgőz mennyiségétől is függ. A marsjáró mérései alapján a relatív páratartalom a nyári hónapok délutánjain a legalacsonyabb, mindössze 5 százalék, és csak az őszi, illetve téli éjjeleken éri el a 100 százalékot. Amikor a páratartalom elér egy bizonyos szintet, a talajban található sók elég vizet képesek megkötni a fölöttük található levegőrétegből ahhoz, hogy vizes oldatot hozzanak létre. Mivel pedig valamikor a múltban a bolygó jóval több vizet tartalmazott, ez a körforgás hozhatta létre azokat a vízfolyásokat, amelynek nyomaira szintén ráakadt a Curiosity.
A páratartalmat és a hőmérsékletet mérő szenzorok
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tomchee
2015.04.16. 14:15
Amúgy rendre fel merül bennem a kérdés, hogy a sarki kis jég sapkák környékén nem lenne jobb próbálkozni, ha már a vízre vagyunk annyira kíváncsiak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim tomch...
2015.04.16. 14:30
1.: Folyékony vízre kíváncsiak, nem jégre.

2.: Már két sarki küldetés volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02
2015.04.16. 17:59
A következő körben valami ilyesmit kell a Marsra küldeni,full automata modban:

Pik-pak feltúrná
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee csabi...
2015.04.16. 19:31
Ez talán 1 picikét több mint amit a marsra tudnának juttatni, pláne nem működtetni ott

Asagrim: Mondjuk víz szempontjából, inkább az Enceladus vagy az Europé-re tervezett küldetéseket várom már. De sajnos az még odébb van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ingyom007
2015.04.16. 20:32
Van olyan része a Marsnak ahol folyamatosan 0°C felett van a talaj menti hőmérséklet gondolok itt egy marsi évre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.16. 23:58
nem folyamatosan, de fel tud melegedni akár 30-35 °C-ig is az egyenlítői régiókban. Az átlag ettől függetlenül bőven 0 alatt van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!