iPon Hírek

Folyosói 3D-automata

Dátum | 2012. 05. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Virginia Tech DREAMS Laboratóriumának igazgatója, Chris Williams és tanítványa, Amy Elliot létrehozták a 21. század folyosói automatáját: a berendezés nem kávét vagy csokit ad ki a folyamat végén, hanem 3D-ben kinyomtatja a kívánt tárgyat. „Azt az élményt akartuk valósággá tenni, hogy bárki odasétálhasson az automatizált 3D printerhez, és a fájl feltöltésén és a Nyomtat gomb megnyomásán kívül semmi más miatt ne kelljen aggódnia” ‒ mondja Williams.

A DreamVendor rendszere négy darab MakerBot Thing-O-Matic-ból áll össze, melyeket egy üvegfal mögött helyeztek el, és ügyeltek arra, hogy az élmény teljessége érdekében megtartsák a „csokiautomata dizájnt”. A használathoz egy SD-kártya segítségével kell feltölteni a kinyomtatandó kütyü adatfájlját, aztán csak várni kell, amíg kidobja a végeredményt.


A rendszer célja, hogy kihozza  a 3D nyomtatást a laborból a folyosóra, és az a pénzbedobós fénymásolókhoz hasonlóan bárki által használható legyen a technológia. A nyomtatók melletti polcokon az érdekesebb elkészült mintadarabok vannak kiállítva, és Williams elmondása szerint a kezdeményezés hatására számos hallgató kezdett bele a fájlok megalkotásához szükséges tervrajzolás tanulmányozásába pusztán azért, mert érdekesnek találták a dolgot.

A DreamVendor célja tehát a praktikus, bárki által végrehajtható 3D nyomtatás megvalósítása. Ehhez pedig mind a gép, mind a felhasználó védelmét biztosítani kell, mondja Elliot. A MakerBot-ok precíziós műszerek, melyekkel nagyon óvatosan kell bánni, ugyanakkor a fúvókák hőmérséklete a 225 Celsius fokot is elérheti, így semmilyen szempontból nem célszerű piszkálni a gépet.

A rendszer tehát a lehetőségekhez mérten teljesen automata, ha a fájl rendben van, akkor tényleg csak pár gombnyomást kell a felhasználónak végrehajtania. Ez a fajta automatizálás, valamint az a tény, hogy semmiféle előképzettség nem szükséges a nyomtató használatához a laboroknak is könnyebbséget okoz. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. DogTheDog
2012.05.22. 18:29
Csatolhatnanak szeket is hozza,mert nem ket perc a nyomtatas ezeken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010
2012.05.22. 19:24
Ez azért hatalmas találmány, hány hét vagy hónap szükséges ameddig valamilyen öntő formának a negatívját kifaragják vagy más módon elkészítik és sohasem lesz ilyen pontos, de ez csak 1 felhasználási terület a több ezer közül, egyszer dolgoztunk a Fiat cégnek autóalkatrészekhez csináltunk matricát, a sablont Olaszba tervezték majd elhozták ide elkészítették és visszavitték lemérni és bepróbálni a helyére majd megint visszahozták, ilyesmire egy ilyen nyomtatóval semmi szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Destructo
2012.05.22. 19:58
Nagyon csúcs a szerkezet...tudnám mire használni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim
2012.05.22. 21:20
"Ez a fajta automatizálás, valamint az a tény, hogy semmiféle előképzettség nem szükséges a nyomtató használatához ..."

Á dehogy, csak a modellt kell megtervezned neki előtte!

Játékipar ennek nem biztos hogy örülne, főleg ha ez olcsó alternatívát nyújt a túlárazott műanyag szarokkal szemben amiket csak a márka- vagy franchise neve ad el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gergogazd
2012.05.22. 21:38
Asagrin nem is rossz ötlet, ha lesz ilyen itthon, majd csinálok legót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim gergo...
2012.05.22. 21:57
Elsősorban (a tizen) x ezer forintos warhammer figurák, sci-fi űrhajó modellekre gondoltam, legóhoz nem tudom elég kemény-e ez a fajta műanyag, de nem rossz ötlet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. newclear atti2...
2012.05.22. 22:19
Magát a technológiát már használták/ják egy ideje pár helyen. Persze nyilván nem tömegcikk.

Ebben az új érdekesség, hogy szélesebb körben, "bárki" számára elérhetővé tenni, "mintha csak egy csokit venne".

Szerintem elég sokan el tudnának játszadozni az ötleteikkel egy ilyen segítségével. Viszont amit Asagrim is írt: azért a szoftverhez csak kell némi tudás és nem csak annyi, hogy a családi fotó jpeg-jét megadod neki és készül is a "műanyag csoportszobor".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lajthabala...
2012.05.22. 22:20
gergogazd

Azért a LEGO-nál többről van szó, mint márkanév: van egy anyagminőség, amit nem látni más játékoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm Asagr...
2012.05.22. 22:56
Majd ugranak a jogvédők erre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2012.05.22. 23:54
Az oké hogy otthon lemodellezi a paraszt a cuccot, de milyen formátumot támogat a gép? Mennyiért és mennyi idő alatt csinálja meg? A modellezőszoftver mennyibe fog kerülni otthonra? Mitől fog függeni az árazás?Mert gondolom egy sima álló modell még ha warhamer40k részletességű is az, közel sem annyira összetett mintha ez a figura esetleg mozgó részeket is tartalmazni gömbcsuklók és tengelyek/kerekek formájában. Hiszen a sima modellnél elég egy vastag fal és belül üreges, míg az utóbbinál ennyi már nem elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. crowly
2012.05.23. 02:24
Nem számít ha lassú. Ha egész délután is nyomtat ki egy alkatrészt (amit azért kétlek, hogy ilyen lassú lenne) akkor is nagyon hasznos lenne, mivel olyan áron gyárthatsz vele egyedi alkatrészt mintha sorozatgyártásban menne a cucc. Míg egy normál módon (pl eszterga géppel) elkészített alkatrész többe van. Már csak azon kéne agyalniuk, hogyan lehetne többféle nyersanyagot is használni a készítéshez. A modell adatainál pedig megadhatnád, hogy a pl 5 féle patron közül melyikből csinálja, mint egy nyomtatónál a színeket.

Google sketchet el tudnám képzelni mint modellező program. Persze lehetne profibb pénzes verzió. De ha már eladnak egy ilyen gépet akkor azt tegyék úgy mint ahogy a laptokokat árulják. Kaphatsz rá pénzért windowst (profibb modellező) vagy ingyen linuxot (google sketch).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2012.05.23. 08:34
A TPB tele modellekkel.Siman letoltod,es mar nyomtathatod is,mar ha van otthon makerbot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2012.05.23. 08:41
A TPB tele modellekkel.Siman letoltod,es mar nyomtathatod is,mar ha van otthon makerbot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2012.05.23. 12:03
Crowly, javaslom hogy nézz utána a sebességének... Egy 20*20*20cm méretű modell akár órákig is eltarthat. Ha pedig csak prototípusgyártsára kéne akkor arra EZ teljesen felesleges mert már használják rá. Évek óta... sőt van olyan vállalkozás ahol a wowos karaktered tudod elküldeni a felszerelésével, talpat választasz neki meg pózt és színesben megcsinálják, majd felfényezik, de mivel egy részletes modell egy fél műszak, így egyszerre 5-6 modellt nyomtatnak hogy megérje nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. blahoandra...
2012.05.23. 12:35
Szerintem az STL fájlformátum adott a legtöbb modellező progi ismeri és ebből már lehet 3D nyomtani. Mondhatjuk ipari szabvány.
STL file format

3dsmax-ben van egy módosító a modellek ellenőrzésére, hogy nem lyukas az objektum stb. ami akadálya lenne a nyomtatásnak.
3ds max modifier

Sok a kérdés, de jól hangzik a dolog, nekem is van 1-2 régebbi/újabb modellem max-ben amit szívesen "kinyomtatnék" jó áron.
Új távlatokat nyitna a hobbi makettezés világában!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2012.05.23. 13:23
Szefmester tudom, hogy van már ilyen és a wowos kari nyomtatásról is hallottam már. De én ezt mint otthoni eszközt képzeltem el. Illetve nem kell, hogy otthon legyen, csak olcsón legyen elérhető egy nem céges embernek. Ezért nem tartom gondnak, ha pár órát elvesz a nyomtatás. Attól még barkácsoláshoz nagyon-nagyon jó. Pl ha csinálni akarsz egy kis távirányítós akármit, ahhoz szükséged lehet műanyag alkatrészekre, egyediekre ráadásul. Hol szerzed be őket egy ilyen nélkül? De ha egy kis modellezést megtanulsz valami programban akkor már magadnak gyárthatod akármire legyen szükséged. Egy ilyen házi projekt úgysem lesz annyira sietős, hogy gondot okozzon ha csak holnapra van kész valami. Ha 6 órán át nyomja ki akkor addig megyek intézek mást aztán vissza térek ha kész. Tegyék ezt be egy boltba (pl tescoba a garancia, stb intéző pult mellé) és ott elteszik neked a kész alkatrészt aztán vissza mehetsz érte később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gabesz1992...
2012.05.23. 19:07
ennek a nyomtatónak akkor lenne értelme ha Magyarországon is lenni és nem csak BP.-n hanem mondjuk minden nagyvárosban 1 pár darab vagy mondjuk műszaki egyetem-eken,vagy ahogy lejjebb is írták mondjuk Tesco,Media Markt, stb...,meg hát hogy mégis mekkora az a dolog amit ez letud gyártani mert az is szempont(nem is kicsi),illetve hogy milyen módon lenne az árazás,és persze ha lehetne mondjuk különböző műanyagok közül választani az is jó lenne nagyon,mert igény lenne rá dögivel

csak hát mi ebből nem sokat fogunk látni főleg itthon MO.-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Gabes...
2012.05.23. 19:33
Amíg órákba telik kinyomtatnia egy figurát, addig semmi értelme az ilyen publikus automatáknak, mert az egy dolog, hogy te türelmesen kivárnád míg elkészül, de arra is gondolnod kell, hogy ötven másik ember megfordulhat az éppen foglalt automatánál, ami nem kicsit lenne idegesítő!

Szóval ha lenne is kirakva egy-egy ilyen automata, mindenképpen kell egy pultos néni mellé, aki felveszi a rendelést, felrak egy várólistára, és megmondja mikorra - melyik napra - lesz kész. Persze itt akkor már növekszik az ára is, mert meg kell fizetned a munkaerőt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. crowly
2012.05.23. 20:09
Asagrim ezért mondtam, hogy ennek a legjobb helye mondjuk a Tescoban lenne a garancia intéző pult mellett ahol amúgy sem nagy forgalom van, mert csak akkor megy oda valaki ha vett egy műszaki cikket amihez kitöltik a garancia levelet. Nekik ott bőven beleférne, hogy felvegyen rendeléseket a nyomtatóhoz. Sőt akár lehetne hozzá netes felület ahol kiválasztod egy listáról a hozzád közeli nyomtatót, elküldöd a filet és paypalon vagy más egyéb hasonlón át kifizeted. Azonnal kiszámolná a helyedet a sorban és adna egy várható elkészülési időt, illetve küldene egy e-mailt ha már tényleg kész és mehetsz érte. Nem veszett nagy webes funkciókról van itt szó, mozis jegy rendelés, online játékok már használják egy vagy több részét annak ami itt is kellene az online felületen.
Ha meg tényleg olyan jó kereslet lenne rá akkor meg is térülne hamar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gabesz1992...
2012.05.23. 23:08
ha különben valaki megnézi a fenti videó-t abból kiderül hogy a nyomtató támogatja a Google SketchUp programot mivel a videóban is a nő azzal tervezte meg azt a tartót...
tehát nem feltétlen kell neki spec program,google sketchup-ot meg hamar meg lehet tanulni használni(személyes tapasztalat,bár ez mindenkinél máshogy van hogy kinek mi az egyszerübb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!