iPon Hírek

Fontos újítások a friss Intel HD Graphics driverben

Dátum | 2015. 01. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Intel HD Graphics driverek rendszerint nem szoktak különösebb újításokat tartogatni, de azért néha-néha egy-egy kivétel is akad – a legfrissebb szoftver pont a kivételek táborát erősíti. A negyedik- és ötödik generációs, azaz a Haswell és a Broadwell alapú Intel processzorokhoz készített eszközillesztő szoftver a 15.36.4080-as verziószámot viseli, legfontosabb újítása pedig az, hogy két következő generációs videó formátumhoz is biztosít hardveres gyorsítást a lejátszás mellé. Az egyik formátum a H.264 utódjául szánt H.265 (HEVC), a másik pedig a Google VP9-es formátuma. Utóbbi a Chrome webböngésző-ablakban futó videók, illetve a Hangouts videók esetén juthat fontos szerephez.
VP9 fronton egyébként nagyon fontos kiemelni, hogy a videók lejátszásánál egyelőre csak részleges hardveres gyorsítással gazdálkodhatunk, azaz a lejátszással kapcsolatos terhelést csak részlegesen veszi le a rendszer a processzormagok válláról. H.265 fronton mind 8-bites, mind pedig 10-bites támogatás érkezett, így az érintett platformok továbbfejlesztett videólejátszási támogatással állhatnak a felhasználók rendelkezésére. A támogatott processzorok és SoC egységek között a Broadwell alapú Core M sorozat tagjai, valamint a Haswell alapú, Core sorozatú processzorok, illetve néhány Pentium és Celeron egység lapul. A továbbfejlesztett hardveres gyorsítás jóvoltából az említett videó formátumok esetén javulhat, zökkenőmentesebbé válhat a magasabb bitrátájú tartalmak lejátszása, plusz ezzel egy időben a fogyasztás is csökkenhet, ami mobil konfigurációk esetén az akkumulátoros üzemidő növekedését hozza magával. Az új driver a fentiek mellett két új OpenCL és egy új OpenGL kiterjesztést kapott, ezek az alábbiak: OpenCL • cl_intel_subgroups • cl_intel_advanced_motion_estimation OpenGL • GL-EXT_polygon_offset_clamp Az új driver számos Windows 7 és Windows 8.1 alatt jelentkező rendszer- és alkalmazáshibát javít, amelyek között játékokkal kapcsolatos hibajelenségek is találhatóak – utóbbiak a Quake 4-et, a Call of Duty Ghosts-ot, a Halo 2-t és a Ryse: Son of Rome-ot érintik. A szoftvercsomag az Iris és HD Graphics driver mellett a Display Audio drivert, a Media SDK futtatókörnyezetet és az OpenCL drivert is tartalmazza. Telepítése Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1-es operációs rendszerek esetén engedélyezett. A friss eszközillesztő szoftver letöltéséhez ide (32-bit) vagy ide (64-bit) kell ellátogatni, a hibajavításokkal kapcsolatos dokumentumot pedig innen lehet letölteni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. RealDreamQ
2015.01.16. 12:42
Persze , mert a GPU jóval erősebb a CPU -nál ... szenvednek is szegényke Celeronok , még az quadcore ill Core M . Megváltás ha GPU számol . Ez esetben nincs is mikrolag/akadások , vagy csúsztatás . Kénytelenek voltak javítani GPU gyorsításon , ami látszik is , most majd még jobban leveszi CPU-ról a terhelést .

Azokat az usereket meg sajnálom akik ilyen SOC alapú rendszerrel Quake 4, Call of Duty Ghosts , Halo 2 és a Ryse: Son of Rome és egyéb gamekkel szenvednek ... Nem játékra találták ki ...
HD FHD video-kra már elégséges . Régi (4-5éves) gamekkal elég jól elboldogul... normálisabb beállításban .

Dolgozik szépen a szoftveres részleg . Pozitívum .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ch00ler
2015.01.16. 13:58
Kérdés: milyen intel procik + IGP tudnak 4K-s videót normálisan megjeleníteni?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Chavalier
2015.01.16. 14:41
Véletlenül nem tudjátok hogy ezt a drivert használhatom Z3740m-es atommal? Nincs a támogatottak listáján, de egy intel drivert se találtam ami támogatná az atomot, még a hivatalos oldalon sem. Birom hogy most hogy kijött a Core-M az atom cpukat és a hozzá tartozó intel HD grapichot nagy ívben leszarják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AusWolf RealD...
2015.01.16. 15:20
"Azokat az usereket meg sajnálom akik ilyen SOC alapú rendszerrel Quake 4, Call of Duty Ghosts , Halo 2 és a Ryse: Son of Rome és egyéb gamekkel szenvednek ... Nem játékra találták ki ...
HD FHD video-kra már elégséges . Régi (4-5éves) gamekkal elég jól elboldogul... normálisabb beállításban."


A Halo 2 2004-ben, a Quake 4 pedig 2005-ben jelent meg, szóval igencsak túl vannak már a 4-5 éven. A Quake 4 még az én Ivy Bridge Celeronomon is elfut, egy Haswell alapú Core i3-ban, vagy i5-ben pedig sokkal jobb IGP van. Nyilván egy valamire való videokártyához képest azok is gyengék, de egyáltalán nem olyan használhatatlanok, mint annakidején az alaplapra integrált videovezérlők (Intel 900, 950, X3100 és társaik). Szerintem az évek alatt szépen kifejlődte magát az integrált grafika.

Ch00ler: Most csak tippelek, de szerintem bármelyik modernebb Core i3 elboldogulna vele, de talán még egy Pentium is. Én Ivy Bridge Celeronnal probléma nélkül nézek FullHD videókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sanyix Chava...
2015.01.16. 17:00
Nem használhatod, az a CPU már "régi"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gabor1113
2015.01.16. 19:30
Nekem i5-4440 van javítsatok ki ha tévedek de úgy tudom hogy lényegében minden 4. generációs i5 ugyan olyan csak az órajelben van eltérés,nekem eddig nem volt bajom a IGPU val 1440*900 felbontásban játszok Max Payne 3 Tomb Rider ultrán ment vele egyedül a Wolf Einstein és az Evil Within ment csak közép magas be állítások mellet,néztem a YouTube-on gameplay eket de azoktól nekem valamiért mindig jobb teljesítménnyel futott,ahoz képest hogy integrált sztem elég jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bugatty
2015.01.16. 20:43
Hát én nem értem miért nem tudom feltenni i5 4200U-s CPU-m van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MrApollo
2015.01.18. 12:30
Na..márcsak a 5. generációnak kellene ugyanez..ugyanis énis feltenném de a linken írja h a 4. generációs intelekhez jó csak..bocs..tehát max 1155ig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!