iPon Hírek

Fontos újítással bővült a Google Play szolgáltatás

Dátum | 2016. 06. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google folyamatosan nagy figyelmet fordít arra, hogy a különböző élethelyzetektől függő dolgok a lehető leghatékonyabban tudják segíteni a felhasználókat a mindennapok során. Ezúttal a vállalat egy olyan alkalmazásprogramozási felület (API) hozott létre, ami a hajszálpontos helymeghatározásra fog épülni.
A Nearby API célja lényegében „csak” az, hogy a felhasználó lehetőleg minden közelben aktuális mobilos szolgáltatást azonnal megkapjon. Mint azt tudjuk, a Google Play Store piactér egyebek mellett telis-tele van olyan applikációkkal, melyek igazából csak egy-egy bizonyos helyen, vagy esetleg adott időben alkalmazhatóak, így például egy bevásárló egységben, egy múzeumban, egy zenei fesztiválon vagy akár valamilyen előadóteremben. Igen ám, de éppen ezért nincs folyamatosan telepítve az emberek okostelefonján (vagy esetleg táblagépén), mert csak feleslegesen foglalná a helyet, és vonna el erőforrásokat. Ennek viszont a legtöbb esetben az lesz az eredménye, hogy a készülék tulajdonosa végül akkor sem fogja igénybe venni a programot, mikor valóban szüksége lenne rá. És itt jön képbe az egyelőre nagyon jónak ígérkező Nearby lehetőség. A Google újítása – ha minden a terveknek megfelelően alakul – valóban képes lesz önállóan eldönteni, hogy a felhasználónak mikor milyen alkalmazás (vagy akár egy weboldal) segítheti a dolgát a mindennapok során, és mikor van egy ilyen lehetőség, akkor azonnal figyelmezteti a tulajdonosát az eszköz. Ha betéved az ember egy boltba, akkor bejön a kiválasztott áruház saját vonalkód leolvasó szolgáltatása, ahol azonnal meg lehet nézni a termék árát, sőt mi több, akár még azt is, hogy a korábbi vásárlók miként értékelték azt a dolgot. Például, ha egy kerékpárosoknak szánt bukósisak akciós áron fut, de alacsony az értékelése, vagyis nem igazán vált be azoknak, akik már vettek ilyet korábban, akkor talán kár érte pénzt adni az esetlegesen fennálló, csábító kedvezmény ellenére is. A felhasználó mozgásának igazán pontos lekövetéséhez nemcsak a GPS-re, hanem a Bluetooth egységre is szükség lesz.
Rutinosabb olvasóink szeme előtt a Nearby API-hoz köthetően minden bizonnyal máris megjelent egy korábbi Google újdonság, az Instant Apps, ami még a Google I/O ideje alatt került reflektorfénybe május második felében. Miről is van itt szó pontosan? Nos, az Instant Apps lehetővé teszi, hogy egy éppen kézenfekvő, de egyébként az év összes többi napjában teljesen szükségtelen applikációt az emberek telepítés nélkül is igénybe tudjanak venni. Az Instant Apps ráadásul nem az egész programot veszi igénybe átmenetileg, hanem annak csak egy részét, és nem is tölti le a szükségtelen elemeket, vagyis kevesebb adatforgalmat generál, ami egy mobilinternet-kapcsolat esetében ismételten pozitívum számba megy. A Nearby és az Instant Apps tökéletes harmóniában lesz egymással, az előbbi érzékeli, hogy mikor merre van a mobil vagy tablet tulajdonosa, és felkínálja azt a programot, amire éppen szükség lehet, az utóbbi pedig rögtön mozgásba lendül, és elérhetővé teszi a szolgáltatás szükséges részét. A Google tervei szerint a múzeumoknál így nem kell majd a kasszánál sorban állni, mert pillanatok alatt meg lehet majd venni a helyszínen a belépőt, bent pedig máris megkaphatjuk azt a programot, ami minden szükséges információval elláthatja az embereket a tárlat bejárása során. A repülőtéren is felgyorsíthatja az előre haladást ez az újítás, és az utazás során is jó szolgálatot tehet, mert így pillanatok alatt igénybe vehető a légitársaságok saját programja. A Nearby API „információhálózata” elér majd a Google Cast eszközökre és az Android Wear operációs rendszert futtató okosórákra is.
A Nearby funkció használatához kettő dolog elengedhetetlen lesz: a felhasználónak be kell kapcsolnia a pontos helymeghatározást, valamint a Bluetooth modult is aktiválnia kell, hiszen ahogy arról fentebb már szó esett, ennek is nagyon fontos szerepe lesz a kifinomult, precíz helymeghatározásban. Hogy az üzemidőben mennyire látszik majd a Nearby API aktivitása, ezt nehéz megmondani, de talán ilyen téren nem kell különösebb kompromisszumot kötni. A helymeghatározás egyébként is sok embernél megy folyamatosan a háttérben, a legfrissebb Bluetooth egységek pedig már nagyon szerény fogyasztás mellett is képesek hatékonyan dolgozni.
A támogatók sora folyamatosan bővülni fog.
Az újdonság kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy ez nem olyan dolog, amit csak azok fognak megkapni, akiknek az okostelefonjára elérhető lesz a soron következő főverzió, az Android N. A Nearby API-t a keresőóriás szakemberei a Google Play szolgáltatás részévé tették, ami azt jelenti, hogy az applikáció frissítését követően minden készüléken elérhető lesz. Legalábbis meglehetősen sokon, ugyanis minimum az Android 4.4 (KitKat) operációs rendszerre van szüksége.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. noPublicFG
2016.06.14. 13:55
Jajj, de jó! Ha Horvátországban nyaralok, akkor horvátul jönnek majd az appok? (Vagy valamit félre értettem?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy013 noPub...
2016.06.14. 14:08
Nem, természetesen magyarul fognak jönni mindenhol az app-ok mert a magyar a világnyelv Rögtön megvillant a magyar pozitív hozzáállás a dolgokhoz...
Szerintem ez jó dolog, ismét egy funkció amivel mégjobban ki lehet használni az okostelefonokat a mindennapok során.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani tombo...
2016.06.14. 15:30
Viszont ha valamit elcsesznek benne, akkor könnyen lehet még idegesítő fícsör is.

Mire végigsétálok a plázán, lesz majd 20 értesítésem? Remélem, hogy ügyesen kivitelezik ennek a helyzetnek a kezelését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Demon...
2016.06.14. 19:22
Korábban wifivel kapcsolatban volt egy ugyanilyen helyfüggő szolgáltatásról szóló cikk itt iponon. Ide jöhet nyugodtan 20 értesítés (az összes üzletből egy-egy), már akkor mikor belépek (igen, belépek, erről beszéltem a WatchOS cikknél ) a pláza ajtaján. Engem kifejezetten irritál, ha először járok valami vendéglátó egységben, azt se tudom mijük van, de már megkérdezik mit kérek. Időt bmeg hogy elolvassam a menüt, azt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!