iPon Hírek

Fordulatot hozhatnak a táblagépek

Dátum | 2010. 12. 26.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A magyar piacon idén 410-420 ezer hordozható gépet, s mintegy 120 ezer asztali számítógépet adnak el. Az előbbi nagyjából megfelel a tavalyi eladásoknak, hiszen vannak olyan szakértők, aki szerint 10 ezerrel kevesebb, míg mások szerint 4 százalékkal több hordozható gép talál vevőre 2010-ben, mint 2009-ben.

Az asztali gépek eladása, ennél egyértelműbb vélemények és előrejelzések szerint, mintegy 8 százalékkal esik vissza 2010-ben.

Szabó Tamás, a Toshiba magyarországi marketing vezetője elmondta, idén stabilizálódó, talán kissé csökkenő piacon cégük tartja a negyedik-ötödik helyét 10 százalék körüli részesedéssel, idén 38 ezer mobil számítógép eladásával.

A jövőt nézve a Toshiba optimista, részben azért is, mert a személyi jövedelemadó-kulcs mérséklésével több pénz marad az embereknél, s ebből remélhetőn új számítógépeket is vesznek.

A cég nemcsak új típusokat dob piacra folyamatosan, új szolgáltatásokat is bevezet, például decembertől magyarul is elérhető ügyfélszolgálatuk.

A magyar piacon vezető Acer szerint is várat még magára a fellendülés. Míg Nyugat-Európában 10-20 százalékkal nő idén a kereslet a gépek iránt, a magyar piacon más a helyzet, s legfeljebb a hordozható gép eladása haladja meg pár százalékkal a tavalyit.

Az Acer a teljes magyar piacon mintegy 25 százalékos, a hordozható gépeket illetően pedig 30 százalék körüli részesedéssel rendelkezik.

Szalay Balázs, az Acer magyarországi kereskedelmi képviseletének marketing vezetője úgy vélte, jövőre már lesz növekedés a magyar piacon is, részben a tablet pc-k (táblagépek)iránti nagyobb kereslet miatt.

Világszinten már idén is nőnek az eladások, az amerikai Gartner informatikai piackutató cég szerint idén 14,3 százalékkal nőhetnek az eladások tavalyhoz képest, 352 millióra, jövőre pedig 15,9 százalékos növekedés várható.

A Gartner elemzői szerint egyre nagyobb az érdeklődés a táblagépek, például az iPad iránt. A cég szerint 2014-ben a hagyományos személyi számítógépek piacából már 10 százalékot vehetnek el az új típusú számítógépek.

Az új géptípus elsősorban az olcsóbb laptopoknak és netbookoknak támaszt versenyt, megjelenésének hatására a fogyasztók jelentős része elhalasztotta a tervezett PC-vásárlást.

Tavaly világszerte 5,2 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. polarx
2010.12.26. 15:57
Nem is csoda, hisz egy tegra2-es chippel szerelt, androidos tábla gép van olyan jó, mint egy néhány évvel ezelött kapható csúcs gép. A ms-nek inkább egy tábla gépre optimalizált win7-et kéne piacra dobni lassacskán nem a win8-on filózni, aminek semmi értelme, az emberek nagyrésze még ígyse váltott win7-re se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.12.26. 16:06
Tavaly világszerte 5,2 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban., ez az adat csak az OEM gépekre vonatkozik ,vagy valahogy mérik ,számitják az egyedileg összeépitett gépeket is? ( CPU, vagy alap szerint)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wbalage
2010.12.26. 16:09
jók ezek a tábla gépek egyre többen veszik. én még várok a hajlítható kijelzőre,ha netán törlési problémáim támadnának
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2010.12.26. 20:47
Manapság a gyász sem ad ki pénzt bolti gépre, inkább összerakja maga! Ez meg nem számít bele a statisztikába!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2010.12.27. 08:38
mythbuster: te csak azt gondolod. irodákba ahol van pénz mac-re? az is oda számít, de biztos vannak olyan irodák ahol nem mac-en dolgoznak, a géphez nem értenek ilyen téren és ott is "készgépet vesznek" ugyan úgy vannak világ szertő fölleg amcsiba szintén hasonló szituk, főleg mac, meg egyéb gyártok hasonló képpen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!