iPon Hírek

Forró gázfelhő nyomaira bukkantak galaxisunk körül

Dátum | 2012. 09. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A jelenleg elfogadott elméletek szerint az univerzum anyagának nyolcvan százalékát a rejtélyes sötét anyag alkotja, azonban a maradék húsz százaléknyi anyaggal sincs minden rendben. Különféle megfigyelések alapján a szakértők kiszámították, hogy mennyi anyag keletkezhetett összesen az ősrobbanás során, a galaxisok csillagait, gáz- és porfelhőit „összeadva” azonban még mindig nagy mennyiségek hiányoznak, körülbelül a várt tömeg fele. A szélesebb körben elfogadott modellek szerint ez két helyen lehet: vagy a galaxisokat veszi körül forró gázfelhő formájában, vagy pedig az intergalaktikus térben rejtőzik. Távoli galaxisok korábbi megfigyelései során megerősítést nyert, hogy valóban nagy mennyiségű anyag lehet a galaxisok közti térben, egy mostani kutatás eredményei alapján pedig úgy tűnik, hogy a csillagrendszerek körüli gázfelhők létezésében is van ráció.

Akár a galaxisok peremterületein, akár az intergalaktikus térben van az anyag, a többség egyetért abban, hogy annak atomjai valószínűsíthetően nagyon magas hőmérsékletűek, ugyanakkor nagyon ritkán helyezkednek el, ezért is olyan nehéz megtalálni ezeket. Korábban már történtek próbálkozások 100 ezer fokos atomok keresésére, de ezek nem jártak sikerrel.


A kutatók ezért most magasabb hőmérsékleti tartományokban keresgéltek, ehhez pedig kvazárokat, távoli intenzív röntgensugár-forrásokat használtak „háttérvilágításként”. A Chandra űrtávcső segítségével sikerült is olyan jelekre bukkanniuk, amelyek egy, a Tejútrendszert körülvevő, forró gázfelhő jelenlétére utalnak. A régió abszorpciós adatai egymillió fokos ionizált oxigénatomok jelenlétével konzisztensek, és a számítások alapján a felhő 10 milliárd naptömegnyi anyagot tartalmazhat, vagyis tömege durván megegyezik a galaktikus korongban található „hagyományos” anyagéval. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gázfelhő kiterjedése mekkora, akár az is elképzelhető, hogy egészen a szomszédos galaxisokig (vagy azok hasonló felhőjéig) elnyúlik.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. I.Jozsef83
2012.09.27. 19:18
A jelenleg elfogadott elméletek szerint ...
No így kell kezdeni egy ilyen volumenű hírt , mert ...

Érdekes hírt kaptunk ... De még mekkora meglepetések lesznek , ha legalább 50% -osan helyes irányba tévednek kutatásokkal . Jó kis cikkecske , köszike .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Hitoshi
2012.09.27. 21:00
Egyet nem értek. Ha nagyon kis sűrűségű, és ugye az intergalaktikus térben helyezkedik el ez a gázfelhő, akkor hogyan lehetséges az, hogy 10^6-on fokos az a gázfelhő ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. uristen
2012.09.27. 21:18
Meg lesz az uj vilagvege elmelet 2015-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. martinair
2012.09.27. 21:47
Általában tájékozottnak tartom magam, de erre röviden annyit, h LOL

Több helyen vérzik a cikk:

1. Ha a cikk lényege a forró gázfelhö akkor speciel semmi újdonságtartalma nincs. Legutóbb akkor szólt róla cikk, amikor a Voyager 1 Naprendszer széléhez való közeledése volt a téma (kb. 1hónapja)...

2. "az univerzum anyagának nyolcvan százalékát a rejtélyes sötét anyag alkotja"
Mikor fedezte fel az emberiség az EGÉSZ Univerzumot??? Vagy minek a 80%-ával számoltak és mi a 20%??? Tudomásom szerint ehhez az egészet is ismerni kell...

Ezek után miröl szól a cikk? Jól hangzik?
Ahham. Király.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2012.09.27. 22:48
én azon röhögtem fel, hogy "kiszámitották" mennyi anyag keletkezett az ősrobbanásban.
ott voltunk? LOL

maradjunk annyiban, hogy - szerintem, egyrészt szűk a látókör amivel mi ezt vizsgáljuk, másrészt a technológiánk sem elégséges. ezen túl minden más találgatás.
talán inkább az emberiség egységgé formálását kéne megoldani először, nehogy magunkat irtsuk ki. aztán lehet kifelé nézni, addig nem sokakat fognak ilyen dolgok érdekelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2012.09.27. 23:01
Maradjunk annyiban, hogy nem kell jelen legyél ahhoz, hogy valamit ki tudj számolni, már ha tudsz számolni. Érdekelni meg csak érdekelt a dolog, ha elolvastad, és még hozzá is szóltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mtrx220
2012.09.27. 23:13
pff, érdekes megközelítés.
attól még egyáltalán nem biztos hogy helytálló is a tézisük, de legalább vmi amivel tudnak tovább lépni.
és nyilván érdekel, hogy mi történik; még ha a sorrenddel nem is értek egyet.
akár az életben, erre a területre is igaz kéne hogy legyen, hogy először mindenki a saját háza táján tegyen rendet. aztán lehet kifelé okosolni, de lehet én gondolom rosszul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Parano1d
2012.09.28. 06:30
Mondjuk a sötét anyag jelenlétére utaló első jel az volt, hogy egyes galaxisok forgási sebessége jóval nagyobb tömeget feltételez, mint ami látható anyag alapján kellene. Namármost, ha szuper forró gázfelhő veszi körül a galxist, (főleg ha a csillagközi teret tölti ki) azzal azért elég nehéz magyarázni a sebességeloszlást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. btomi1980
2012.09.28. 11:11
Van egy fiatal suna+, aki tetszik! Majd mesélek neki erről a tudományos fantasztikumról! Mindenre azt mondja a drága (szókincs 4ever)... AZTA'!

A cikkhez kapcsolódóan. Melyik dimenzió, melyik idősík! Jó lenne tudni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.09.28. 16:07
vannak már 128bites procik is, esetleg még durvábbak a kutatólaborokban és 2^128.-on is már egy szép kerek szám amivel azért még lehet számolni

Nem vagyok követője ezeknek a kutatásoknak, hiszen laikus szemmel nézve felfoghatatlan.
De hey?!
Egyszer a rakéta, repülő, tengeralattjáró, áram, telefon, stbstb... is tudományos fantasztikum volt!
Én azt mondom, hogy ne igyon senki előre... És ne kritizáljon olyan dolgot amihez halvány lila gázfelhője sincs

Pont az a baj az emberekkel manapság, hogy mindenki olyan okos és azt hiszi mindenhez ért... De még joindulatú közelítéssel sincsen így! Peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. paricsit
2012.09.30. 11:28
A sötét anyag nem csak 22-23%-a az univerzumnak? A legnagyobb részt (72-73%) a sötét energia teszi ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2012.10.01. 09:10
Köszönöm Humbuk, hogy leírtad helyettem.
paricsit De igen, így van. Elég figyelmetlenek ezek a cikkírók. Miért nem olyan csinálja, akit egyrészt érdekel, másrészt épp ebből adódóan oda is figyel, mit ír le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.10.01. 10:22
Kicsit erthetetlen az,hogy a gazfelho amit talaltak,megegyezo tomegu magaval a galaxissal.
Tegyuk fel ez ugyanigy lesz a legtobb esetben.
Nem borul fel ez a 80-20 szazalekos arany ettol eleve?
Bar ha csak a husz szazalek hianyzo tiz szazalekat akarjak fedezni vele,akkor ok az arany.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!