iPon Hírek

Forró víz formálhatja a marsi lejtők sötét sávjait

Dátum | 2016. 05. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy friss kutatás eredményei szerint forró víz hozhatja létre a Mars felszínén szezonálisan megjelenő sötét csíkokat. Bár a megállapítás első hallásra hihetetlennek tűnhet, az Arizonai Egyetem kutatói meggyőző laborkísérletekkel támasztották alá teóriájukat, elsőként próbálva magyarázatot adni a rejtélyes sávok pontos eredetére. A szakértők egy marsi körülményeket szimuláló kamrában vizsgálták, hogyan viselkedik a vízjég, ha kapcsolatba kerül a marsihoz hasonló homokkal. Mivel a vörös bolygó felszínén a légköri nyomás sokkal alacsonyabb a földinél, a víz csak nagyon rövid ideig marad folyékony, aztán vagy újra megfagy, vagy felforr. A kísérletek során kiderült, hogy az elforró víz pontosan olyan nyomokat hagy a homokban, mint a bolygó talaján megfigyelt sötét minták.
A marsi lejtőkön időszakosan megjelenő furcsa sávokat először 2010-ben detektálták a szakértők az MRO felvételein, és azóta is próbálják megfejteni, mi okozhatja a nyomokat. Tavaly szeptemberben a NASA kutatói bejelentették, hogy a sávokat a lejtőkön lefelé csorgó sós víz hozza létre, ezért lesznek azok vastagabbak a melegebb időszakokban, és ezért vékonyodnak el, majd szívódnak fel, ha hidegre fordul az idő. Az Arizonai Egyetem kísérletei azt demonstrálják, hogy mindez pontosan hogyan történhet meg. A kutatók a Mars-kamrában létrehozta egy lejtős, homokkal fedett építményt, és a lejtő tetejére 200 gramm jeget helyeztek. A kamrában a marsi légköri nyomásnak megfelelő körülményeket hoztak létre, majd melegíteni kezdték az elrendezést. A megolvadó jég gyorsan felforrt, majd elpárolgott, és közben átrendezte az apró homokszemeket, piciny halmokat formált belőlük, jellegzetes mintát rajzolva a felszínbe.
„A víz marsi körülmények között gyökeresen eltérően viselkedik, mint ahogy azt a Földön megszoktuk” – magyarázza Alfred McEwen, a kutatás vezetője, aki szerint ha embereket akarunk a vörös bolygóra juttatni, kulcsfontosságú, hogy megértsük ezeket a folyamatokat. Azt senki sem tudja, hogy a sávokat létrehozó víz honnan származik a Marson. Elképzelhető, hogy a felszín alatt jég formájában tárolódik, de az is lehetséges, hogy mélyen fekvő talajvízkészletekből tör elő. Végül az sem zárható ki, hogy a felszínen megjelenő nyomokat a légkörből lecsapódó víz hozza létre. McEwen szerint ez utóbbi eshetőség tűnik a legvalószínűbbnek, még akkor is, ha a marsi atmoszféra meglehetősen száraz. A szakértő elmondása szerint a kísérletek azt mutatják, hogy nagyon kis mennyiségű forró víz is nagymértékű változásokat okozhat a felszínen. Az eredmények ezért is különösen érdekesek, mert kevés vízzel adnak magyarázatot az űrből is megfigyelhető sávok eredetére. A kutatásnak ugyanakkor megvannak a maga korlátai, hiszen a marsi körülményeket nem lehet tökéletesen utánozni a Földön. A szakértők Mars-kamrájában például egy picit melegebb volt, mint a vörös bolygón általában jellemző, és a használt homokréteg is sokkal vékonyabb, mint ami a marsi felszínt fedi. Mivel az MRO és más Mars körül keringő szondák nem tudnak olyan részletgazdag képeket készíteni a felszínről, amelyek révén megerősíthetők (vagy cáfolhatók) lehetnek a kísérleti eredmények, a Curiosity pedig nem mehet a sávok közelébe, mivel félő, hogy földi mikrobákkal fertőzné meg az esetleges marsi bioszférát, arra még egy darabig várni kell, hogy igazolást nyerjen az új teória.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2016.05.05. 20:03
"Curiosity pedig nem mehet a sávok közelébe, mivel félő, hogy földi mikrobákkal fertőzné meg az esetleges marsi bioszférát," --- hoppá, milyen igaz, mikor összerakták persze nem csírátlanított levegőben történt steril körülmények között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zorrd023
2016.05.05. 23:40
Hmmmm...
Azzal nem fertőzi meg ugyan úgy a bioszférát, hogy ott roverkedik? A mikrobák miért maradtak volna rajta végig? Szóval már így is úgy is mindegy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras tibai...
2016.05.06. 10:51
Volt sterilizálva, csak aztán nem sikerült tisztán tartani.
http://www.space.com/13783-nasa-msl-curiosity-mars-rover-planetary-protection.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras zorrd...
2016.05.06. 10:53
Víz nélkül nem tudnak szaporodni, úgyhogy egyelőre nincs nagy gond. De pont ezért nem mehet olyan helyre ahol lehet víz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023 BiroA...
2016.05.06. 14:50
Ha a légkörben van, vagy éppenséggel a mikrobákat fújja a szél le a robotról, akkor mindegy, hogy oda megy e a folyásokhoz.. Kis pára lecsapódik rajt máris szaporodhatnak stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Whysper zorrd...
2016.05.06. 17:15
Igen .. )) Tönkre tettük a marsi civlizációt. Pedig azt hitték szegények,hogy egy nyomtatással megmenekültek!!

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!