iPon Hírek

Fortyog az ősleves a világ kutatólaborjaiban

Dátum | 2012. 08. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A CERN fizikusai az ősleves kotyvasztása közben elérték a legmagasabb hőmérsékletet, amely eddig emberi közreműködéssel létrejött: az ólomionok ütköztetése révén általuk létrehozott kvark-gluon plazma ‒ amely állapotban az ősrobbanás utáni másodpercekben leledzett az anyag ‒ hőmérséklete meghaladta az 5,5 billió Celsius fokot. (A kvarkok azok az elemi részecskék, amelyekből a hadronok, vagyis a mezonok és a barionok, például a proton és a neutron felépülnek, a gluonok pedig a kvarkok közötti erős kölcsönhatást közvetítő részecskék. Ezek a világegyetem korai időszakában még szabad állapotban voltak, azóta azonban a kísérleteket leszámítva csak kötötten, tehát a hadronokban fordulnak elő.)


Az eredményeket az ALICE nehézion-kísérlete produkálta, az ATLAS és a CMS kevésbé ismert „kistestvérét” felügyelő tudósok a kvarkkutatók washingtoni világkonferenciáján, a Quark Matter 2012 nevű rendezvényen prezentálták a legújabb adatokat. A korábbi rekorder a Brookhaven Nemzeti Laboratórium volt, ahol 4 billió fokos plazmát állítottak elő 2010-ben, egy hasonló kísérlet során.

Az ALICE szóvivője, Paolo Giubellino elmondta, hogy bár a mérés ilyen magasságú hőmérsékletek esetében sosem lehet teljesen pontos, és az energiaeredményeket még nem váltották át hőmérsékletté, egészen valószerűtlen, hogy 5,5 billió fok alatti eredmény jöjjön ki végeredményül, ennél magasabb viszont könnyen elképzelhető. Az új rekord pontos számadataira viszont még egy pár hétig várni kell.


Időközben a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium relativisztikus nehézion-ütköztetőjében (RHIC) sem tétlenkedtek a kutatók. 2005-ben ebben a laborban fedezték fel, hogy a kvark-gluon plazma tökéletes folyadékként viselkedik, és azóta is folyamatosan újabb dolgokat tudnak meg erről a különleges anyagról. A Quark Matter 2012 konferencián a RHIC kutatói két kísérletről számoltak be. Ezek során arany atommagok ütköztetése révén azt az átmenetet igyekeztek megfigyelni, amelynek során a plazma hadronokból álló normális gázzá alakul át. A biztosabb eredményekhez további kísérletek szükségesek, de Steven Vignor, az RHIC vezető kutatójának elmondása szerint nagyon fontos lépéseket tettek ezen átmenet megértésében.

Az RHIC nem kíván és nem is tudna versenyezni a CERN kísérleteivel a hőmérsékleti rekord megdöntésében, azonban ebben az évben náluk is további nagyon izgalmas projektek következnek. Először ütköztetnek egymással urániumionokat, valamint aszimmetrikus ütközéseket is végrehajtanak arany atommagok és rézionok között, hogy jobban megértsék az ütközések geometriáját, valamint azokat a finom kölcsönhatásokat, amelyek révén az őslevest alkotó kvark-gluon plazma a mai világot alkotó anyaggá alakult át.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. hmisi
2012.08.15. 11:27
Még a végén létrehoznak egy világot a világban. Men in Black effektus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Shinjiii
2012.08.15. 11:55
Közben meg nem tudják még az aids ellenszerét, sem pedig a cukorbetegséget gyógyítani. Ilyenekkel foglalkozzatok, modern tudósok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. krisztian9...
2012.08.15. 12:10
Ezek fizikusok, az aids és cukorbetegség kutatásával meg biológusok és orvosok foglalkoznak észlény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim krisz...
2012.08.15. 12:23
Annyiban igaza van, hogy aránytalanul látszanak fejlődni a tudományágak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. crowly
2012.08.15. 12:45
Az már nem a fizikusok baja, hogy a biológusok és orvosok nehezen haladnak.
Amúgy meg mi az hogy aránytalan a fejlődés? Milyen alapon hasonlítod össze a részecskegyorsítókban végzett kutatásokat az orvosi kutatásokkal? Mi számít azonos fejlettségi szintnek??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim crowl...
2012.08.15. 12:56
Olyan alapon, hogy mennyit fejlődött x év alatt. Marha könnyű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. krisztian9...
2012.08.15. 14:39
Ez az emberektől függ. A szabad akarat miatt van az, hogy sokan elmennek inkább fizikusnak mint biológusnak most arról már ne is beszéljünk, hogy idehaza még besegítenek egy kicsit az orvos képzésnek ezekkel a felsőoktatási törvényekkel.
Lényeg, hogy ezt nem lehet senkinek felróni, hogy még nincs aids ellenszer illetve cukorbetegségre végleges gyógymód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alfoldi
2012.08.15. 18:31
Ja ez eddig okés, de azon is el kellene gondolzni hogy maga az anyag hogy került az univerzumba, mert szerintem ez egy lényeges kérdés, a többi csak utánna jön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. krisztian9...
2012.08.15. 19:46
Majd egyszer azt is fogják kutatni de először azzal foglalkoznak ami előttünk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2012.08.16. 08:59
Az nem merült fel senkiben, hogy az Aids meg a cukorbetegség már lehet, hogy évtizedek óta gyógyítható, csak a fejesek nem akarják gyógyítani??

Mi lenne így az emberiséggel, ha nem lennének betegségek amik tizedelnék a populációt?? Elmondom: valószínűleg soha nem látott kegyetlen háborúk lennének a vízért és a földekért végül teljesen kiirtanánk magunkat. A bolygó túlnépesedne és soha nem látott téboly lenne urrá az embereken.

Azonban ha hanyagoljuk is ezt az elméletet, ott van a gazdasági érdek! Miszerint sokkal jobb az emberek tüneteit kezelni, mint a betegségeket gyúgyítani, hiszen sokkal több pénzt hoz a konyára és a gyógyszergyárak sem szenvednek hiányt.
Lassan lassan új szerveket tudunk növeszteni, műhúst tudunk csinálni tényleg elhiszitek, hogy nincs a legtöbb ma gyógyíthatatlannak mondott betegségre ellenszer? Mert én nem

((Városi legendaként számontartott Ifj. Royal Raymond Rife (1888 - 1971) munkásságáról érdemes olvasgatni. //Mert ha csak a fele igaz az interneten közzétett anyagnak, akkor csűnyán meg van vezetve a közember és még sok sok ilyen ember van a világban, aki feltalált valamit, de valamilyen oknál fogva soha nem vihette sikerre.//))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. marciopel
2012.08.16. 17:37
Hello Mindenkinek!!!

Én csak az előbbi hozzászólás(ok)hoz annyit szeretnék hozzátenni, hogy:
A részecskefizikai kutatásoknak több gyakorlati alkalmazása van már, ezek között az internet is ott van (amelyet a CERN-ben fejlesztettek ki az adatok távoli kezelhetősége érdekében), orvosi alkalmazás is van, a PET (pozitron emissziós tomográf) amelyet az orvostudományban széles körben használnak a rákkutatásban, stb.

Tehát mielőtt valaki nem tájékozódik rendesen egy témáról kérem ne írjon hülyeségeket mert meghülyíti a többi embert is a tudatlanságával (Shinjiii).

Ha informálódtok egy kicsit, akkor kiderülhet számotokra, hogy sok-sok tudományág van, amelyek néhol összekapcsolódnak és fontos gyakorlati alkalmazásaik vannak ezeknek a területeknek (mint látjuk részecskefizikából is előkerült egy ma használatos fontos orvosi berendezés). Az, hogy most itt interneten írogatunk, okostelefonokat használgatunk, egyre pontosabb orvosi beavatkozásokat tudunk véghezvinni, ez mind egy ilyen alkalmazás és még számos ilyen van. Tehát Kérem ne szidalmazzunk senkit, semmit (főleg úgy, hogy nem tudunk semmit a témáról).

További szép napot mindenkinek!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. marciopel
2012.08.16. 17:54
Még egy kis kiegészítés:
Amúgy nem feltétlenül fejlődnek a tudományágak aránytalanul (főleg nem lehet azt hinni, hogy a fizikai tudományok állnak a legjobban, mert nagyon nem így van), a részecskefizikában meg úgy a modern fizikában is sok felfedetlen kérdés van még amire nincs válasz és valószínű, hogy belátható időn belül nem is lesz(hogyan keletkezet a világ?, mi volt az ősrobbanás előtt?, párhuzamos univerzumok?, időutazás? teleportáció? kvantumszámítógép? (azért ezeket emeltem ki mert erről talán halott mindenki). Ezek mind bonyolult elméleti kérdések, melyekhez a kísérleti bizonyíték (amelyhez gépeket kell építeni) még nagyon sokáig nem lesznek meg. Egy két példa a gyakorlat lemaradására: Einstein relativitás elméletéből következik a gravitációs hullámok létezése, ezen elmélet bizonyítására még csak most fogunk megfelelő kísérleti berendezéseket építeni// A részecskefizikában a standard modell már régóta létezik és még is csak most értünk el olyan szintre, hogy bizonyítani tudjuk. Ezek tudatában nem mondanám, hogy az orvostudomány oly nagyon le van maradva (főleg, hogy sok olyan lehet amiről nem is tudunk, mert hétpecsétes titok.

Én viszonylag sokat értek a tudományokhoz, de nem jelenteném ki, hogy melyik tudományág áll a legjobban, mert olyan hatalmas nagy és komplexek ezek a témák, hogy átlátni is alig lehet, nemhogy összehasonlítani, tehát szerintem ezeknek az összehasonlítgatásoknak se alapja se értelme nincs (tisztelet az egy két jól megalapozott kivételnek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2012.08.16. 20:34
"Közben meg nem tudják még az aids ellenszerét, sem pedig a cukorbetegséget gyógyítani. Ilyenekkel foglalkozzatok, modern tudósok!"

Hát persze.. segítsünk mindenkinek sokáig élni egészségesen, és a jelenlegi szaporodási ütemben hipp hopp éhendöglik mindenki... Csúf mondat lesz, de hulljon a férgese (ha belekerülök akkor így jártam).

Inkább kutassanak egyéb területeken, mintsem csak arra koncentráljanak hogyan lehetne még több ember ezen a szerencsétlen bolygón. Ezeknek a kutatásoknak pár évtized múltán olyan hatásai lehetnek amik miatt új területeket tud az ember élőhelyéül birtokba venni, anélkül hogy felborítaná az ott már rég kialakult ökoszisztémát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2012.08.17. 19:46
#12 marciopel

Az internet nem a CERN szülötte, semmi köze hozzá. DARPA --> ARPANET --> INTERNET. CERN --> www.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2012.08.19. 14:20
Ezek az idióta összeesküvés elméletek hogy biztos nem is akarják gyógyítani a betegségeket, hát persze kedves okos tojások elég lett volna eldugni az antibiotikumokat és már alig lakna valaki a földön.
Amúgy a politikusok sokkal jobban jönnek ki a háborúkból anyagilag mint ha temetni kell mert belehaltatok egy infarktusba, nem beszélve menyi + költséggel jár egy cukros,stb állandó kezelése.
Kapjatok észbe és hagyjátok a sok hülyeséget az összeesküvésekről pláne ha ilyen ócska és kidolgozatlan, a magyarázatotok.
A politikusok annak örülnének ha mindenki egészséges lenne és nem kellene gyógyszerre,kórházra költeni, a népesség meg Európában rettenet módon csökken és öregszik el aminek szintén nem örülnek a politikusok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!