iPon Hírek

Fotókból generál videókat az MIT mesterséges intelligenciája

Dátum | 2016. 09. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az esetek többségében egy-egy fényképre pillantva képesek vagyunk meglehetős pontosággal megjósolni, hogy a mi történhetett a kimerevített pillanatot követően az adott jelenetben. A bicikliző nő továbbteker, a kutya elkapja a frizbit, a férfi elesik, és így tovább. Ez a képességünk olyan automatikus, hogy fel sem mérjük, milyen elképesztő mennyiségű információ szükséges jóslataink létrejöttéhez. A számítógépek ugyanerre való megtanítására tett kísérletek ugyanakkor igazolják, hogy milyen rendkívül összetett problémáról van szó. A területen végzett kutatások azonban a nehézségek ellenére szépen haladnak előre, és a MIT kutatói nemrégiben meglehetősen impresszív eredményekkel álltak elő. A szakértők által kifejlesztett és betanított neurális hálózat állóképeket alakít át rövid videókká, gyakorlatilag megjósolva, hogy mi történik a fotó elkészülte után az adott szituációban. Az eredmények persze még közel sem tökéletesek, hiszen a képsorok mindössze pár másodpercesek, nagyon alacsony felbontásúak és gyakran rémálomba illő jeleneteket ábrázolnak, de kétségkívül fontos lépést jelentenek annak megvalósítása felé, hogy a gépek egy kicsit emberszerűbben fogják fel a világot.
A betanítás során az MIT hálózata több mint 2 millió Flickr-ről letöltött videót tekintett át. A felvételek négyféle témát ábrázoltak: golfozókat, tengerparti jelenteket, állomásra érkező vonatokat, illetve újszülött babákat mutattak. Ezt az adatsort felhasználva a rendszer egyrészt képessé vált magától is hasonló témájú, rövid videókat generálni (ezek láthatók fent), másrészt a beletáplált állóképeket is mozgóvá tudta alakítani, mintegy „folytatva” a fotón ábrázolt történést. A neurális hálózat persze jelen esetben még nem a jelentet elemezte, hanem azt próbálta előre jelezni, hogyan változhatnak meg a következő pillanatokban a kép pixelei. Ennek a módszernek pedig, ahogy a végeredményeken is látszik, megvannak a maga korlátai. Míg a rendszer kifejezetten jól kezelte a partra érkező hullámok és az állomásra begördülő vonatok képét, jól sejtve, hogy ezek a fotó elkészülte után is folytatják útjukat a kamera felé, az emberi viselkedés ábrázolásában korántsem volt ennyire sikeres. A generált videókon mozgó emberek egyáltalán nem emberszerűek, és bár a mozgás előrejelzésével elfogadható eredményeket produkált a hálózat, az emberi szereplőkön egyértelműen látszik, hogy nem valós felvételről van szó.
Ezt az akadályt vélhetően elég nehéz lesz megugrani, bár akadnak olyan gépi tanulásra alkalmas rendszerek, amelyek mostanra fontos eredményeket értek el az emberi cselekvések megjóslásában és hiteles ábrázolásában, például megbízhatóan jeleznek előre olyan eseményeket, mint egy kézfogás vagy egy ölelés megvalósulása. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy még rengeteg munka vár a fejlesztőkre, főleg ha azt akarják, hogy a gépi rendszerek ne csak pixeleket színezgessenek, hanem meg is értsék, hogy mi történik a felvételeken. „Ha egy Hitchcock-filmet nézünk, és megkérdezem, hogy mi fog történni 15 perc múlva, a kérdezettnek ki kell találnia, hogy ki a gyilkos. A kérdés megválaszolásához átfogó tudással kell rendelkezni a világról és az emberi természetről. És pontosan ez teszi olyan érdekfeszítővé az egészet” – mondta el Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásainak vezetője egy tavalyi interjúban annak kapcsán, hogy mennyire összetett és érdekes probléma a vizsgálatuk tárgyát ténylegesen értő prediktív rendszerek fejlesztése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. LGx
2016.09.14. 12:30
azok a babák... mint valami horrorban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ianbrenner
2016.09.14. 12:42
a kép tartalmi elemzése nélkül ennek a módszernek a továbbfejlesztése nem tűnik túl értelmes dolognak (kutatási pénzek lenyúlására viszont jó lehet)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper LGx
2016.09.16. 11:53
Pont azt néztem milyen morbidok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KisDre
2016.09.16. 13:01
A tengerpartosnál mondjuk érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!