iPon Hírek

Foxconn Avenger: egy ütős P45-ös?

Dátum | 2008. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Foxconn mérnökei egy meglehetősen érdekes alaplapot terveztek, amely az Intel P45-ös lapkakészletére épül ugyan, de a referencia dizájnhoz képest egy-két érdekes változtatást tartalmaz. A gyártó is tudja, hogy az X58-as alaplap-láz ellenére nem mindenki engedheti majd meg magának a költséges beruházást, azaz a Nehalem-re történő átállást, így elkészítették a Foxconn Avanger-t, ami az előzetes információk alapján egy igazán érdekes különös lesz.


A Foxconn Avenger alaplapjáról már régóta szólnak a pletykák, ám most végre képeket is láthatunk a termékről, illetve néhány információhoz is hozzájuthatunk. Az alaplap a hagyományos dizájnnal ellentétben elég érdekes felépítéssel rendelkezik: a gyártó az LGA 775-ös processzorfoglalatot 90 fokkal elfordította, majd a P45-ös lapkakészlet északi hídját a DDR3-as memória foglalatok és a processzorfoglalat közé helyezte el, így az egyes hardver elemek közötti távolságok jelentősebb mértékben csökkentek. A gyártó állítása szerint az új felépítés használatával az adatcsatornák késleltetései csökkenthetőek, de a javulás mértékéről majd csak a hamarosan megjelenő tesztek adhatnak némi képet.


Az alaplap a furcsa felépítés mellett egyéb különlegességgel is szolgál. Mint azt sokan tudhatják, a P45-ös lapkakészlet PCI Express x16-os slotjai x8-os sávszélességgel működnek, amennyiben kihasználjuk a kétutas Crossfire támogatást. A Foxconn alaplapján a PCIe #1-es és a PCIe #2-es slotok között egy PLX chip foglal helyet, ami megegyezik a Radeon HD 4870 X2-es kártyán található chippel. Ennek az egységnek köszönhetően extra PCI Express sávok érhetőek el, így a rendszer két videokártya használatakor teljes, x16-os sávszélességgel képes üzemelni.


Az alaplap várható megjelenésével és végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, további részleteket a jövő hét folyamára ígértek. Két hete még arról szóltak a hírek, hogy a Foxconn kiléphet az alaplap piacról, így talán ez lesz az utolsó nagy dobása, de lehet, hogy még sokáig hallhatunk róla.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. asymmetric...
2008.11.12. 13:02
vissza a cikkhez

és az nem gáz, hogy akkor a procihűtő a forró levegőt a tápra vagy a videokártyára fújja...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!