iPon Hírek

Francia belbiztonsági hivatal - Wikipédia.fr: 0-1

Dátum | 2013. 04. 09.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A francia belbiztonsági hivatal (DCRI) meglehetősen szerencsétlen módját választotta néhány világhálóra kikerült, állítólagosan titkos információ kezelésének: először az érintett Wikipédia-szócikk törlésére szólították fel az online enciklopédia szerkesztőit, majd amikor ők ezt visszautasították, az egyik szerkesztési joggal rendelkező operátort berángatták az ügynökség irodájába, mondván, hogy vagy azonnal leszedi a bejegyzést, vagy jogi következményekkel számolhat. A szóban forgó, a legutóbbi időkig alig látogatott, francia nyelvű szócikk egy Lyontól 120 kilométerre nyugatra található katonai rádióállomásról szól, és bár évek óta létezik, a francia hatóságok csak most bukkantak rá. A DCRI képviselői szerint a bejegyzés „titkos katonai információkat” tartalmaz. A Wikimédia Alapítvány, az online enciklopédia üzemeltetője azonban a törlésre való felszólítás indoklását sem tartalmilag, sem jogilag nem érezte megalapozottnak, így visszautasította a követelést. Időközben az is kiderült, hogy a szócikk gyakorlatilag azokat az információkat tartalmazza, amelyeket a létesítmény parancsnoka évekkel korábban egy engedéllyel odalátogató újságírónak fedett fel egy interjú során. Innentől kezdve pedig erősen kérdésessé válik, hogy pontosan mi is minősül titkosnak az adatok közül, és ha van köztük ilyen, kinek a hibája, hogy ezek nyilvánosságra kerültek.

A DCRI irodájába berendelt operátor végül a kényszernek engedve törölte a bejegyzést, mondván hogy az sérti a francia büntetőtörvénykönyv nemzetbiztonsági szempontból jelentősnek minősülő titkos információk birtoklására vonatkozó paragrafusát. Az érintett önkéntesnek egyébként semmi köze nem volt a szócikkhez, annak létrehozásában nem vett részt, és soha nem is szerkesztette. Pechjére viszont aktivitásának köszönhetően a francia nyelvű Wikipédia könnyebben azonosítható szerkesztői közé tartozik. A Wikimédia Alapítvány jogi képviselője, Michelle Paulson szerint a francia belbiztonsági hivatalnak a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján semmiféle alapja nincs jogi lépések megtételére az ügyben, így azt közölte az enciklopédia francia adminisztrátoraival, hogy amennyiben a szócikk helyreállítása mellett döntenek, az alapítvány teljes mértékben mögöttük áll. Ezt a szerkesztők meg is tették. A Station hertzienne militaire de Pierre-sur-Hautep című szócikk azóta angol és egy tucatnyi más nyelvű fordításban is felkerült, eredeti változata pedig a Wikiscan adatai szerint jelenleg a Wikipédia.fr leglátogatottabb oldala, messze lekörözve a korábbi rekordereket, vagyis a szeptember 11-i terrortámadásokra vonatkozó szócikket, illetve a Jérôme Cahuzac, volt francia költségvetési miniszternek szentelt oldalt, aki egy adócsalási botrány miatt került a figyelem középpontjába.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Shinjiii
2013.04.09. 15:39
A majmok bolygója itt van, az maga a Föld.

Mellesleg micsoda titok övezheti ezt a rádióállomást, ha bordásfalakkal van körbekerítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tranceatla...
2013.04.09. 17:14
Szerintem azok csak hófogók, nem a kerítés maga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.04.09. 18:48
Ez egy szép öngól volt. Eszembe nem jutott volna nekem se olvasni egy ilyen létesítményről. De kíváncsi voltam. Mondjuk hadititok jellegű dolgot valahogy nem véltem felfedezni, igaz a francia verziót nem olvastam, az nekem kínai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!