iPon Hírek

Franciaország: Alkotmányellenes a kalóztörvény

Dátum | 2009. 06. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Folytatódik a francia fájlcserélő-ellenes törvény csikicsuki-játszmája: miután a parlament nemrég nagy nehezen elfogadta az egyszer már megbukott, aztán módosított változatban újratárgyalt tervezetet, az alkotmánybíróság most ezt az új változatot is semlegesítette, mivel alkotmányellenesnek találta azt.

Konkrétan az Emberi és polgári jogok nyilatkozatának IX. cikkelyére hivatkoztak, mely szerint "Mindaddig, amíg bűnössé nem nyilvánítják, minden ember ártatlannak vélelmezendő"; a kalóztörvénynél azonban már a bizonyítatlan, puszta gyanú is elegendő lenne a büntetéshez, és így saját ártatlanságuk bizonyítgatására kényszerítené az állampolgárokat.

Hasonlóképp - a hatáskörtúllépés indokával - megálljt parancsoltak a törvény végrehajtójaként létrehozott főfelügyeleti szerv működésének is, amely gyakorlatilag bírói jogkörrel felruházva gyakorolhatott volna hatalmat. Nem csupán figyelmeztethették volna a gyanúsított felhasználókat, hanem nyomban el is távolíthatták volna őket a netről.

Kritizálták továbbá a törvény szólás- és kommunikáció-szabadság-ellenességét, valamint rámutattak arra is, hogy minden szabadságkorlátozásnak pontosan arányban kell állnia a konkrétan elkövetett vétség mértékével, ami pedig az új törvény esetében szintén nem állt fenn, valamint a letiltott felhasználóknak a letiltás tényétől függetlenül, azután is fizetniük kellett volna az internet-számláikat az immár használhatatlanná vált előfizetésük után.

A francia alkotmánybíróság e döntése világraszóló, precedensértékű lehet, hathatósan gátat szabva a hasonló törvények kidolgozásának másutt is. Kérdés persze még, hogy Sárközyék ezután mit lépnek, de az alkotmánybíróság érvei eléggé szilárdnak tűnnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tomboy1986
2009.06.11. 17:19
VISSZA A HIRHEZ

Nagyon helyes!

Sárközy alkotmányosságból elégtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Riddick77
2009.06.12. 08:46
Le a kalappal,úgy néz ki a franciáknál csak működik az alkotmány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aragon89
2009.06.12. 12:05
"Konkrétan egy 1789-es rendeletre hivatkoztak" írja a cikk írója... Ez nem "egy" rendelet, hanem az Emberi és polgári jogok nyilatkozata, mely minden mai demokráciának az alapja. Magyarországon pl. a 2006. október 23-ai események hatására korlátozták a gyülekezési jogot, ami TELJES MÉRTÉKBEN ALKOTMÁNYELLENES!!! Igaza van Riddicknek: működik az alkotmány, és ki is használják a francia polgárok: tüntetnek, sztrájkolnak.
Nagyon valószínű, vagy legalább elképzelhető, hogy a francia fiatalok valamilyen kalózpárt létrehozására fognak törekedni, mint a svédeknél. Én ezt tenném!
Éljen a szólásszabadság, LE A KORMÁNNYAL!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gabriel
2009.06.12. 16:52
Köszönöm a pontosítást, korrigálva.

Kérem viszont, hogy itt hagyjuk a hazai aktuálpolitikát, erre vannak külön fórumok másutt.

Bár mondjuk egy kalózpárt tényleg elkéne minden országba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!