iPon Hírek

FreeSync: ingyenes Nvidia G-Sync alternatíva az AMD-től

Dátum | 2014. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy érdekes bemutatót tartott az idei CES alkalmával egy hotel báltermében, ahol a vállalat grafikai részlegének vezető technológiai igazgatója magyarázta el a kíváncsi látogatóknak, miről szól pontosan a demó. Raja Koduri két, viszonylag olcsó, Toshiba Satellite Click típusú noteszgépet helyezett egymás mellé, amelyek egy-egy demót futtattak. Az egyik noteszgépen a demó hagyományos V-Sync támogatás, azaz fix képfrissítési ráta mellett futott: a forgó szélerőmű lapátjainál a fix frissítési ráta és a kvantálás hatása miatt látszott, hogy egy kicsit darabos a mozgás – az animáció kissé "érdesen" futott. A másik noteszgépen a lapátforgás sokkal kiegyensúlyozottabb, simább volt, érdesség és darabosság abszolút nem mutatkozott – csak úgy, mint az Nvidia G-Sync technológiájával ellátott rendszereknél.
A tesztrendszerek. Fotó: AnandTech
A tesztrendszerek. Fotó: AnandTech
A tesztre kiválasztott noteszgép kijelzője "véletlenül" támogat egy olyan szolgáltatást, amit az AMD GPU-i három generáció óta kínálnak: ez nem más, mint a dinamikus képfrissítési ráta. Az AMD ezt a szolgáltatást eredetileg fogyasztáscsökkentési célzattal építette be GPU-iba, ugyanis a szükségtelen vertikális képfrissítéseknek nincs igazán hasznuk, cserébe viszont áramot pazarolnak – erre lehet gyógyír a dinamikus képfrissítési ráta alkalmazása. A dinamikus képfrissítéssel kapcsolatban VESA szabványjavaslat is létezik, és a technológiát több panelgyártó is alkalmazza, igaz, támogatása esetleges és abszolút nem széleskörű. A funkciót az AMD Catalyst driverei is támogatják, már amennyiben az elérhető az adott rendszerkörnyezetben. A dinamikus képfrissítési ráta nagyon hasonlóan működik, mint az Nvidia G-Sync, amelyhez egyébként extra hardvert kell építeni a monitorba: a rendszer képkocka-szinten változtatja a két képfrissítés között eltelő üresjárati időt (VBlank interval), így akkor kerülhet sor képfrissítésre, ha a GPU készen van a számolással, a képkocka pedig készen áll a megjelenítésre. Fontos kihangsúlyozni, hogy az AMD "FreeSync" néven emlegetett eljárása az Nvidia G-Sync technológiájával ellentétben ingyenes, nem követeli meg extra hardver alkalmazását, ami komoly előny. Hogy az eljárást miért nem alkalmazza a piac? Nos, azért, mert eddig nem igazán volt igény rá – valószínűleg azért, mert elsősorban energiafogyasztás-csökkentő eljárásként reklámozták. A technológia támogatását a monitor részéről meglehetősen egyszerű megoldani, ugyanis ehhez csak egy "ingyenes" firmware frissítésre van szükség. Az egyetlen kihívás, hogy a monitornak "tudnia kell", az adott panel meddig képes megőrizni a kellő színintenzitást, azaz a színek mennyi idő után kezdenek halványulni. A VBlank intervallumot a színhűség megőrzése érdekében csak eddig az időpontig lehet kitolni, tovább nem – legkésőbb ebben az időpontban frissíteni kell a képet. A FreeSync áldásos hatását bemutató lassított videó, amit Anand Lal Shimpi, az AnandTech főszerkesztője készített:
Koduri szerint az Nvidia G-Sync eljáráshoz hasonló megoldást két technológia kombinálásával lehet elérni: az egyik a dinamikus képfrissítési ráta, amiről eddig szó volt, a másik pedig a tripla bufferelés. Koduri szerint az Nvidia G-Sync mindkét technikát beveti, de az számára nem világos, miért alkalmaz a gyártó külön extra hardvert, ami ráadásul nem is olcsó. A tripla bufferelést a játékfejlesztők szoftveresen implementálhatják, de a szolgáltatás engedélyezésére a driver vezérlőpultján belül is lehet mód. Koduri szerint az AMD korábban már alkalmazott a Catalyst driveren belül olyan opciót, amely a tripla bufferelés használatára kényszeríti a rendszert – a vállalat a jövőben vissza is hozhatja ezt a funkciót. Koduri a kérdést továbbgondolva úgy véli, hogy az Nvidia azért alkalmaz külső hardvert a G-Sync funkció biztosításához, mert jelenlegi GPU-inak kijelzővezérlői nem támogatják a változó képfrissítési ráta alkalmazását, így szükség van egy külső egységre, ami biztosítja e funkciót. Ez a feltevés sok mindent megmagyarázna, ha így van. Sajnos maga az Nvidia nagyon titkolózik a G-Sync pontos felépítésével kapcsolatban, így a feltevést nehéz megerősíteni, plusz egyelőre az sem tudható, hogy a G-Sync végez-e tripla bufferelést vagy sem. Ez most mindegy is, a lényeg az, hogy az AMD G-Sync-hez hasonlóan működő "FreeSync" eljárása gyakorlatilag extra költségek nélkül alkalmazható – akár a monitort, akár a rendszert nézzük. Az eljárásnak Koduri szerint is ingyenesnek kell majd lennie – pont ezért hangoztatja a cég már most a "FreeSync" marketingnevet. Az eljárás piacra történő bevezetése a jelek szerint még korai fázisban van, így alkalmazására és hivatalos bejelentés megtételére egyelőre nem számíthatunk. Koduri szerint a FreeSync alkalmazásának legnagyobb kerékkötője a megfelelő támogatás hiánya monitor fronton. A dinamikus képfrissítési ráta alkalmazása nem járna extra költséggel a monitorkészítők számára, ám ők alapvetően nem érdekeltek a szolgáltatás támogatásában, hiszen nem látnak rá igényt. Talán ez a helyzet rövidesen megváltozik – az AMD-n a jelek szerint semmi sem múlik. Mivel a G-Sync támogatással ellátott monitorok már kezdenek megjelenni, így a monitorgyártók részéről jó esély van arra, hogy a verseny fokozásának érdekében a FreeSync technológia mögött is felsorakoznak páran.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. iattilagy
2014.01.07. 15:57
A fix frissítés a crt monitorok miatt volt hasznos, nem tudom, hogy miért csak most jöttek rá, hogy az lcd-knél nem szükségszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. SzAdamAndy
2014.01.07. 16:03
Akkor most G-Sync mehet a levesbe??? Hát lehet lesz ebből még botrány a két cég között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DogTheDog
2014.01.07. 16:53
Csak egy kerdesem lenne,ha ez az egesz "csak" ennyi,akkor miert nem csinalnak penzt belole?Gondolom annyira pengen megy az AMD-nek,hogy nyomat mindent ingyen,amiert az nV fizettet.
Az is erdekelne,hogy Mr Koduri honnan tudja mit csinal a G-Sync?
Innen ugy tunik,hogy talaltak vmit,amivel bizonyos esetekben hasonlo eredmenyt erhetnek el,mint az nV a G-Sync-kel es most azt probaljak beadni,hogy ez ugyanaz ingyen.Tipikus bagatellizalas,amibe egyszer bele fog az AMD pusztulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. noherczeg
2014.01.07. 17:10
@DogTheDog

Nem fixen állította, amit mondott, csak feltételezte/felvetette. Piac tekintetében pedig lehet, hogy úgy gondolták, hogy az is elég, ha emiatt a következő kártyája az embernek AMD lesz és nem NV
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog
2014.01.07. 17:31

Piac tekinteteben??????
Csak annyit tennek hozza az AMD fantasztikus strategiajahoz,hogy sikerult nekik nem meglovagolni tobbek kozott a Bitcoin/whatever coin fellangolast.Ha azt latnam,hogy az a kartya,amit vki fel oraval ezelott vett vadi ujonnan 500 euroert,az mar ott figyel az Ebayen 900-ert,es seperc alatt elviszik,akkor lehet emelnek az arakon is,meg kiadnak egy Bitcoin Editiont is meregdragan.Csak,hogy legyen bevetelem es hasznom.Persze a nulla strategiat ugy is lathatjuk,hogy ok kedveznek a jatekosoknak,pedig csak nem ertenek a marketinghez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Meteorhead
2014.01.07. 17:32
Amit a G-Syncről tudni lehet, azt maga a gyártó adta közzé, és egy nagyjából annyi, hogy mit csinál a rendszer. Ennél többet nem is állított Mr. Koduri. Ő csupán annyit mondott, hogy azt a funkciót, amit az Nv plusz hardver beépítésével tesz lehetővé, azt igazából VESA szabványok használatával is meg lehet oldani.

Simán el tudom képzelni, hogy Nv nem azért ölt pénzt a G-Sync technológiába, mert le akarja nyúlni az embereket, hanem mert nekik sem jutott eszükbe a dinamikus képfrissítési rátát erre használni. (Ne legyenek illúzióink, hogy ott is ugyanolyan emberek ülnek a tervezőasztal mögött, mint többen közülünk.) Az AMD egyszerűen reagált az eseményekre, és találtak egy ingyenes, HW nélküli, szabványos megoldást a dologra.

Ez semmi más, csak egy jó fricska Nv számára. Számukra a legeslegjobb forgatókönyv az, ha minden monitor támogatja a FreeSyncet, és egy pár a G-Syncet is. A rosszabb, hogy már most lehet temetni a G-Syncet. AMD ügyesen játszotta ki a lapjait, hogy olyan alternatívát tud mutatni, ami 3 generációra visszamenőleg benne van a cuccaikban. (Persze az még mindig csak ~25%-a a piacnak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Meteorhead
2014.01.07. 17:36
@DogTheDog: Őőőő... ez most komoly? Tényleg azon vered a nyálad, hogy van egy cég, aki csak 40%-os haszonkulccsal dolgozik, és nem 140%-ossal?

Summázom a hozzászólásod:

- Ezek a béna barmok! Pedig sokkal jobban is lenyúlhatnának!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. TheRealTsL
2014.01.07. 18:21
Bitcoin témára már nagyon rég óta nem alkalmas egyik vga sem, mivel a költségek magasabbak, mint a számolásból nyerhető bevétel. Célhardver nélkül már felesleges ránézni is.
Azt meg, hogy egy gyártó nem duplázta meg az árait, mert épp nagy volt a kereslet (~2 hónapig), azt negatívumként felemlíteni... hát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gery84 DogTh...
2014.01.07. 21:23
DogTheDog Nézd meg egy nvidia előállítása mennyibe kerül pl. 770, 780,
Meg egy AMD 280, 290, és ezeket mekkora haszonnal árulja a cég.
Rájössz hogy az nvidia jól lehúzkodja a népet.

A cikkhez vissza térve: egy olyan szolgáltatást, amit az AMD GPU-i három generáció óta kínálnak Ez akkor már egy meglévő szolgáltatás, csak az nv felhozta + hardverként.
Egy szóval amit az nvidia el kezd reklámozni az egyből piacra kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. raiden Meteo...
2014.01.08. 00:39
Megvárták amíg az nV beleveri a pénzét, aztán közölték velük, hogy majdnem volt értelme... igen, ez egy kicsit fricska
ja... meg mellesleg nem lepődnék meg azon, ha igazából az nV is ugyanezt az eljárást keresztelte volna el G-Sync-nek, és adta volna el pénzért, ami valójában már rég létezik, és nem mellesleg ingyenes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jocofriend
2014.01.08. 00:48
És a + hardwer csak egy üres doboz

DogTheDog: meg tudod mondani mit számolgatnak a bitcoin gépek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Meteorhead
2014.01.08. 10:12
Szálljunk le szgény Dogról. Legközelebb majd szabatosabban és kevésbbé sarkosan fogalmazza meg a mondanivalóját, és akkor nem lesz ennyi furkálódás a hozzászólásokban sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2014.01.08. 10:55
Meteor es a tobbiek,az elmult negyed ev kivetelevel,mikor is termelt bevetelt az AMD?
Jelenleg van a piac,es azt kiszolgalok.Ha a vasarlok lathatoan tobbszoroset kepesek megfizetni a gyarto altali ajanlott arnak,akkor emelni kell az arakon.Ezt viszont fel kell ismerni(ami a kerdeses coin banyaszat eseteben szerintem egyertelmuen lathato volt).
Ha a ceg ugy dont,hogy nem kell neki az extra bevetel,akkor az az o baja.
Az tuti,hogy az ellenfelei siman megleptek volna ezt,hiszen azok elemzik a keresletet,es reagalnak is ra.Ezert (is) van az,hogy azok viszik a piac nagy reszet.
A tovabbiakban is sarkosan fogok fogalmazni az AMD felol erkezo,sokszor nagyzolo vagy eppen bagatellizalo hireknel,ugyanis nincsennek olyan piaci pozicioban,hogy adjak a majmot.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gery84 DogTh...
2014.01.08. 11:53
Hát azért akkor se kellet volna ezt írni mivel csak az asus 280x van 200k felett.
Egy giga a héten 85k volt elérhető, akkor te szerinted a chip gyártó meg lovagolta volna litecoin bányász lázat és árat emelt.

Itt leginkább a gyártó vagy a boltok emelnek egy picit hogy nyerjenek vele mivel mindenképp venni fogják.
És ezt 1-2 nv fannak nagyon fáj.

Az nvidia is össze teheti a kezét hogy az ünnepek előtt jött ez a bányász láz, mivel ha csak a gamerek vették volna akkor is el fogyna a készlet.
És ezért nv kellet neki venniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jocofriend DogTh...
2014.01.08. 19:04
Megismétlem:
DogTheDog: Te tudod mit számolgatnak a bitcoin gépek?
... csak kíváncsiságból.

Mellesleg nem emlékszem, hogy mögötte állna valamely ország jegybankja (mint a többi valutának).

... hacsak nem DisneyLand
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Reinkz
2014.01.08. 19:08
Dog: igazad van az amdnek is azt kéne csinálni mint az nvidinak:
kiadni egy Titant 300k ért majd fél évvel késöbb egy 780-at fele annyiért akik titánt vett az meg hírtelen vesztett 150k ez az igazi üzleti mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jocofriend
2014.01.08. 19:28
Vagy kiadni ugyanazt a kártyát 3x egymás után, más néven.

Javárj! De hiszen az amd most éppen ezt csinálta! Akkor mégis csak tanulnak a konkurenciától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!