iPon Hírek

Friss AMD Bobcat információk, videóval

Dátum | 2010. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Bobcat mikro-architektúrájával és a köré épülő Fusion APU egységekkel kapcsolatban korábban már érkezett néhány információmorzsa, ám most újabb hírek láttak napvilágot, amelyekből minden szükséges részletet megtudhatunk az újdonságokkal és a köréjük épülő platformmal kapcsolatban.

Két Ontario és két Zacate APU érkezik első körben

A Bobacat mikro-architektúra köré két különböző APU családot épít majd az AMD: az egyik a Zacate kódnevet viseli, míg a másik Ontario névvel kerül forgalomba. Előbbi 18W-os, míg utóbbi 9W-os TDP-vel érkezik, és mindkét egység ugyanarra a szilícium lapkára épül majd, órajelek (és valószínűleg feszültségek) tekintetében lesz különbség köztük. A Bobcat alapú APU megoldások 19 mm x 19 mm-es méretű, 413 érintkezőt tartalmazó BGA tokozásban kapnak helyet és mindketten a TSMC gyártósorain készülnek, méghozzá 40 nm-es csíkszélességgel.

Egy Zacate chip.
A 75 négyzetmilliméteres magfelületbe nem csak a processzormag(ok), hanem egy integrált videó vezérlő is beletartozik a maga kis videó dekódoló blokkjával együtt, sőt, még egy egycsatornás DDR3-as memóriavezérlő és egy platform interfész is helyet kap a picike lapkán. Utóbbi PCI Express sávokat kínál a rendszer számára és a különböző videó kimenetek biztosításáról is gondoskodik. Az egy- vagy két processzormaggal és egy beépített videó vezérlővel ellátott APU egységek a Hudsonhoz kapcsolódnak, ami tulajdonképpen egy külső I/O vezérlő. A Hudson vezérlővel együtt alkotják a Zacata és az Ontario egységek a Brazos platformot, amely többféle konfiguráció alapjául szolgál majd a jövőben.

Nem lesz kispályás a GPU

A Zacate és Ontario APU egységekben elhelyezett GPU ugyanarra a technológiára épül, mint amire az AMD DX11-es támogatással ellátott Radeon HD 6000-es sorozatú videokártyái. A termékek az említett videokártya sorozatból ismert UVD3-as motort is megkapták, amely hardveres videó gyorsítást kínál a H.264-es, VC1-es, DivX és Xvid fájlok lejátszásakor. A GPU mindkét esetben két darab SM tömböt tartalma, amelyek egyenként 40 darab ALU-val (8*5) rendelkeznek. A 80 stream processzorral ellátott GPU az Ontario modellek esetében 280 MHz-en, a Zacate processzorok esetében pedig 500 MHz-en ketyeg. A termékek között processzormag-órajel tekintetében is vannak különbségek. A pontos specifikációkat az alábbi táblázat tartalmazza.


A GPU mag és a CPU magok osztoznak a rendelkezésre álló memória sávszélességen, ami az egycsatornás, 64-bites memóriavezérlő és a DDR3-800/1066 MHz-es memória chipek miatt nem valami magas, maximum 8,3 GB/s.

Hudson, a Brazos platform I/O vezérlője

Ejtsünk pár szót a Hudson FCH (Fusion Controller Hub) chip I/O képességeiről is. Maga a chip 23 mm x 23 mm-es mérettel és BGA 605-ös tokozással érkezik, fogyasztása pedig konfigurációtól függően 2,7W és 4,7W között helyezkedik el. Ez a chip 65 nm-es csíkszélességgel készül és négy darab első generációs PCI Express sávot kínál, amelyek az UMI interfész számára kellenek. Az UMI (Unified Media Interface) a Hudson FCH és a Zacate/Ontario APU egységek között teremt kapcsolatot. Ezen kívül rendelkezésre áll még négy darab második generációs PCI Express link, hat darab SATA 6 Gbps-os csatoló és 14 darab USB 2.0-s port is, egy beépített ventilátor-vezérlő társaságában.

Brazos Platform
A négy darab második generációs PCI Express sáv természetesen első generációs sávként is üzemelhet, és az AMD ajánlja is, hogy ezeket a sávokat a gyártók elsőgenerációs sávokként használják az alacsonyabb fogyasztás érdekében, ami noteszgépek és netbookok esetében bír jelentőséggel. Diszkrét VGA használata esetén a hálózati- és egyéb vezérlők (802.11n WiFi adapter, Gigabites Ethernet vezérlő, USB 3.0, stb.) a Hudson chiphez kapcsolódnak, ám ha a rendszer nem tartalmaz videokártyát, akkor a hálózati vezérlők közvetlenül a Zacate/Ontario APU-hoz kapcsolódnak majd, nem a Hudson chiphez.

A Brazos IGP-je 10-50%-kal gyorsabb lesz, mint a Nile platformé

Ha már a videó vezérlőnél tartunk, nézzük meg, hogyan alakul az IGP teljesítménye. Az AMD Brazos platformjának integrált videó vezérlője kétszer annyi stream processzorral gazdálkodik, mint az ultrahodozható noteszgépeket megcélzó Nile platform, a maga Radeon HD 4200-as sorozatú videó vezérlőjével. Az AMD állítása szerint nyers videó teljesítményben a Nile és a Brazos platform között 10-50% közötti teljesítménykülönbség lesz a Brazos javára (értelemszerűen az Ontario-nál kisebb a különbség az alacsonyabb GPU órajel miatt, míg a Zacate modelleknél már szóba kerülhet az 50%-os differencia is). Míg a Nile TDP-je 25W volt, addig a Brazos beéri majd 21W-tal is. Egy 55Wh-ás akkumulátor alkalmazásával a Zacate alapú rendszerek 9 óra körüli, míg az Ontario rendszerek 10,5 óra körüli üzemidőt kínálnak egyetlen akkumulátortöltés hatására (a legoptimálisabb esetben), míg ugyanez az érték a Nile platform esetében 8 óra körüli volt.

A Brazos alapú konfigurációk árazása


Az AMD a Zacate modelleket a 399 és 449 dollár közötti árkategóriában elhelyezkedő nettopokban, netbookokban és ultrahordozható noteszgépekben kívánja majd felhasználni, míg az Ontario modellek az olcsóbb, belépő szintű konfigurációkban, javarészt a netbookokban kapnak majd helyet (250-300 dolláros árkategória).

Zacate "stressz-teszt"

Bár az újdonságok teljesítménye egyelőre hétpecsétes titok, azt azért megnézhetjük, hogy intenzív terhelés esetén miként teljesít egy E-350-es Zacate APU. A processzor GPU-ját, UVD3.0-s motorját és processzormagjait három különböző alkalmazás segítségével leterhelték, majd megnézték, hogy ezt a processzor hogyan viseli. Íme a videó, ami magáért beszél:
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Fzoltan
2010.11.09. 17:48
Mennyivel letisztultabb, normálisabb bemutató, mint az nVidiáé... Valahogy az AMD szlájdjai mindig teljesen korrektek. Már várom a megjelenésüket, remélem felpezsdíti a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fzoltan
2010.11.09. 17:49
Érdekes, hogy az AMD csak az i7-ig tervez, tehát valószínű nem fognak fölé menni, teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2010.11.09. 18:17
Őszintén szólva, ez is elég nagy teljesitmény lenne 2011-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21 Fzolt...
2010.11.09. 18:18
Hogy lehet hogy tömegben, telefonnal a projektorok miatti elsötétítésben nem lesz olyan minőségű a bemutató mint laborban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2010.11.09. 18:25
kíváncsi leszek rá, majd egy jó kis ipon-os teszt megmutatja az igazat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek Fzolt...
2010.11.09. 19:28
Hát mivel az Intel marad az I7 elnevezés mellett a köv szériájánál is így persze hogy csak addig terveznek. De már az is jó lenne ha az Intel jelenlegi I7-es csúcskategóriájának versenytársat tudnának állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gezu1025
2010.11.09. 19:59
Ami ebben engem igazán érdekel az az IGP, mert minden szempontból előrelépés. Én már azt is elhatároztam, hogy legközelebb úgy veszek gépet, hogy az IGP-vel az ember lazán el tudjon játszani maxon legalább 720p-ben. Szóval lehet, hogy sokáig nem veszek gépet


Amúgy annak örülnék, ha ezzekkel az okos cuccokkal az AMD vissza jönne a nyeregbe és a fő eladási áramban növelje a részesedését nem kis mértékben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.11.09. 21:25
Alaplap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djbundy
2010.11.10. 01:12
lassan nem kell külön videokártyát venni, mert az alaplapival is egész jól lehet játszani (1280x720 full detail)
én pedig nyitok a megszállottaknak egy videokártyaTÉKÁT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Parano1d
2010.11.10. 13:16
Ez nem biztos, hogy meg fog történni a közeljövőben, egyszerűen azért, mert ezek az IGP-k kénytelenek osztozni a memórián a processzorral. Tehetnek bele akármennyi SP-t, a szűk keresztmetszet a sávszélesség lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. XtreemX
2010.11.10. 14:13
Nos ezekszerint Bulldozer meg 8 mag ide vagy oda, egy jó kis 930-as i7-es továbbra is bőven elegendő lesz bármihez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!