iPon Hírek

Friss hatmagossal bővül az AMD CPU kínálata

Dátum | 2010. 07. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD hatmagos Thuban processzorai napjainkban ár/teljesítmény arányukkal hódítanak a piacon, ahogy az AMD többi processzora is. A nem is oly távoli jövőben egy új tagot köszönthetünk majd a Phenom II X6 családban, de aki most azt várná, hogy a Phenom II X6 1090T modell utódját jelenti be a gyártó, annak csalódnia kell, hisz nem erről van szó: a csúcsprocesszor még a jövő év első negyedévéig egészen biztosan őrizni fogja pozícióját.

Az újdonság nem egy csúcsmodell, hanem egy 2,7 GHz-es órajelen ketyegő termék lesz, amely a Phenom II X6 1045T típusjelzést viseli majd. A processzor 2,7 GHz-es alap órajelen üzemel, a Turbo Core órajele pedig 3,2 GHz-es lesz. A gyorsítótár mérete 9 MB: ebből 6 MB-ot a harmadszintű, még 6 x 512 KB-ot a másodszintű cache tesz ki. A termék 95W-os TDP-vel érkezik és a 1055T modell alatt foglal helyet. Érdekesség, hogy a 1055T ezzel szemben 2,8 GHz-es órajelen üzemel, Turbo Core órajele 3,3 GHz-es, míg TDP-je 125W-os értéket képvisel. Ebből a modellből már úton van a 95W-os TDP-vel rendelkező változat is, mint arról korábban már beszámoltunk.

Az AMD „legkisebb” hatmagos processzora, a Phenom II X6 1035T modell egyelőre csak komplett konfigurációk részeként tűnt fel a piacon, méghozzá a Gateway és a HP kínálatában. Egyes vélemények azt valószínűsítik, hogy a 1045T sorsa is hasonló lesz, de ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos információk. Mivel az újdonság szeptember környékén érkezik, még biztos hallunk felőle.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. balintdavi...
2010.07.09. 11:44
#Mikrobi: Marketingesek garázdálkodása miatt...
Iskolakezdés előtt tuti lesz belőle E szériás is 60W-os fogyasztással
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. prohlep
2010.07.09. 12:07

"Iskolakezdés előtt tuti lesz belőle E szériás is 60W-os fogyasztással."

Jo lenne, mert eppen kora-oszre lenne tanuloi normativabol lehetoseg egy 6-magos gepre, hogy azon vezessuk be a digitalis naplot. Habar nem tudom, hogy az iskolai szamtech normativakat most vegulis zarolni fogjak-e vagy sem.

Mert ha az a megvalaszolando kerdes, hogy szukseges mutetekbol kelljen egyre tobbet elhalasztani, vagy az iskolak szamtech felszerelese rohadjon le, akkor meg tanarkent sem tudom azonnal ravagni, hogy az iskolai szamtech felszereles fontosabb lenne a gyogyitasnal.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rini
2010.07.09. 12:15
Mivel ez úgy működik, hogy ezek az első példányok a próbagyártás során kerülnek legyártásra korai steppingel, ezért még nagyobb a fogyasztásuk mint a későbbi finomhangolt steppingel gyártott verziók. Emlékezhetsz rá, hogy keresik a hozzáértő vásárlók az A0,B1 stb. variánsokat. Kidobni nem akarják ezeket a legyártott termékeket, ezért ezeket szállítják le először az eladókhoz és csak ezek elfogyása után engedik kiadni a már újabb steppingel gyártott termékeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. drherbyke
2010.07.09. 12:37
Győzzön má meg valaki, hogy egy átlagfelhasználónak,(email. net, egy két játék-az sem full hd ban) néha egy kis mp3, képkonvertálás,word, exel, accsess (minek 6 mag?????????????????????????????????????????????? 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nyunyo19
2010.07.09. 12:41
Igazából ez inkább úgy van, hogy ez nem próba gyártás ez éles Megtervezik és ha gyártanak is próbát, azt nem adják el!! Ezek éles gyártásban mennek, i az hogy póba gyártás?? Csak miután sorozatban gyártják a tervezésen finomítanak. Ez nagyjából olyan mint amikor programozol. Kurva sok időd benne van, és amikor elkészül a progi kiadod, hogy kezdjen el megtérülni a beruházás, majd ekkor már nem teljesen ingyen megy már a további fejlesztés, finomítás, és jöhetnek az update-ek. Hát ez processzor gyáréknál is hasonló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2010.07.09. 12:54
drherbyke - győzzünk meg? Miért, állított valaha valaki olyat, hogy kell? Amúgy kimoshatnád szesszel a billt, ha beragad a gomb.

Prohlep - alulfeszeled 0,1 volttal, és kész az energiatakarékos kivitel, talán a 65W TDP is összejön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Joachim21
2010.07.09. 13:35
3-2-1 éve még a négy mag is felesleges volt, pusztán azt nézve hogy mi használta ki teljes mértékben. MA már azért a 4 magra is egyre több programot optimalizálnak, még játékokat is. Oprendszer is egyre inkább segíti a többszálon való feldolgozást, és nemsokára jönnek az OpenCL-t és HAVOC-ot használó cuccok, ahol ez elengedhetetlen. Elméletben a DX11 is egy olyan fejlesztői környezet(et biztosít) ami megkönnyíti az optimalizálást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. norman81
2010.07.09. 15:00
drheryke: az általad felvázolt igényekhez bőségesen megfelel szinte bármilyen 2 magos cpu.

Ha meg a jövöre alapozunk akkor már Mikrobi emlitette a következöt : "Az sose baj, ha a processzorban van többlet erő, amit most még nem használsz ki, de később még jól jöhet. Mindig a jövő igényére kell tervezni nem a jelenére."

Egyetértek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rini
2010.07.09. 15:15
Egyetér...tenék veletek a sok mag témában csak van egy kis gond vele. Nem tervezhetsz sokat előre mivel ahogy nézem az emberek nagy része gyakran cseréli a processzorát.Ez különösen az AMD termékeket vásárlókra igaz. Akkor mi értelme már ma megvenni ha holnap egy jobb és modernebb terméket is vehetsz olcsóban. Jelenleg ma csak azoknak érdemes még mindig akik ki is használják azokat, de egy átlagfelhasználónak még nincs szüksége rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. norman81
2010.07.09. 15:29
Azért az nem teljesen helytálló kijelentés,hogy : az emberek nagy része gyakran cseréli a procit. Jelenleg pl játékra az X4 Phenom a jobb, de mivel a DX11 jelentösen segiteni fogja a 6 és több magos procik kihasználását ezért "hamarosan "fordul a kocka a 6 és több magosok felé.
Mindez nagyban függ persze a szoftverfejlesztökön, hisz a hardver már adott, és a megfelelö szoftverkörnyezet is, csak ki kellene végre aknázni a benne rejlö lehetöségeket.
Átlagfelhasználáshoz teljes mértékben felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hsc416
2010.07.09. 15:59
Iwiw-hez elég egy mag is.
Átlagfelhasználónak (gondolom) nincs is több.
Ja ehhez xp, 512MB ram meg valami amit anno video kártyának hívtak.
Egyébként nincs min aggódni amíg kevesebb mag van a prociban mint ameddig el tudunk számolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2010.07.09. 16:28

"Győzzön má meg valaki, hogy egy átlagfelhasználónak,(email, net, egy két játék - az sem full hd ban, néha egy kis mp3, képkonvertálás, word, exel, accsess) minek 6 mag?"

Nem szandekozlak meggyozni, mert nem is igaz, hogy kell 6 mag.

Most epp egy linux felett virtualis boxban futo windows szervert rakok ossze authentifikacios celra, 1 AZAZ EGY MAG. Ha engedelyt kapok proci cserere, akkor is csak 2 mag jon szoba.

Az altalad felsorolt celokra 1-2 mag elegendo, 2 egy kicsit jobb, mert ha valami raul az egyikre akkor a masik meg tartja a frontot.

Azonban mint tobben irtak, az alkalmazasok kezdenek sok-magosodni.

Ez jelenthet a jovoben olyat, hogy amikor a bongeszoben, valamit a neten keresgelve, egymas utanban egyre tobb lapot nyitsz meg egymas mellet, es sajnalatos mai szokas szerint ezek zome izeg mozog, akkor ugye manapsag ettol egy bongeszo megzakkan. De amint van 4-6-8...32 magod, a bongeszok fejlodesevel akar arra is van eselyed, hogy az egyetlen ablakban izgo mozgo 32 kulonbozo igen fontos csicsa 32 kulonbozo magon fog futni, es a sok csicsa ellenere hasznalhato marad a rendszer.

Az mas kerdes, hogy lassan, de terjed a csicsak helyett a celszeruen minimalisztikussag. Bo evtizede harcolok a fuggoleges helyert, es most azt igerik, hogy peldaul a FireFox 4 majd mar vegre helytakarekosabb lesz fuggoleges iranyban, azaz atveszi a Google minimalisztikussagot.

Ennek ellenere szerintem 1-2 even belul a 4-6 magot atlagos helyzetekben is normalis szuksegessegnek fogjuk erezni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2010.07.10. 14:11
Csak az a baj, hogy még mindig azokat a szavakat használjátok leggyakrabban, hogy - majd, a jövőben, stb. Milyen régóta is hallgatom ezeket a szavakat. Nevetséges. Akkor nem érek rá olyan terméket (4-6 magos) vásárolni amikor még jobb lesz a programok kihasználtsága? Ma elég a 2 mag is de lehet, hogy 2 év (vagy inkább több) múlva már jól jön a 4-6 mag. Akkor nem érek rá megvenni az új termékeket abban az időben? Ezek a termékek ráadásul modernebbek lesznek mint amit te ma megvettél. Két év múlva a tied egy elavult termék lesz az akkoriakhoz viszonyítva. Akkor rohanni fogsz venni egy újabb terméket? De akkor miért vetted meg most ha majd akkor tudod kihasználni? Például arra alapozva veszel most egy mikrobuszt, hogy 10 év múlva a családod 8 tagú lesz? Vicces gondolat vitel. Egyszerűen a ma legjobban megérő processzorok a kétmagos megoldások közül kerülnek ki az átlagfelhasználó számára és ez még 2-3 évig így is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. iteq47
2010.07.10. 14:14
lehet h oltari nagy baromságot mondok, de nem lenne egyszerűbb egy olyan szoftverrel(mondjuk os) megkerülni a dolgot ami kezeli a folyamatokat, h melyiket melyik mag számolja, és akk magát a játékot/mást erre irnák.
igy ha elovennel egy 10 eves gammát, amelyik a közvetitő programra hivatkozik, - az már azotan szépen fejlődött- és 32 magon futtatnád 0% terheltséggel.

kérek válaszokat, mert érdekel mennyire állok közel a valosaghoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2010.07.10. 16:55
Nem így működik. Az egy magra írt programok szekvenciális utasításokból állnak, hiába támogatja a több szálat az oprendszer, driver, akármi, atyaúristen, ha maga a program csak egy szálon képes lefutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2010.07.10. 19:37
Plusz még annyi , ( csak egy példa) hogy: akár SuperMárió sem gyorsabban futni , mert sokkal erősebb lett a proci / videokártya ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norman81
2010.07.11. 13:00
rini : az utolsó mondatodal le is irtad a lényeget, amivel szerintem mindanyian egyet is értünk : "Egyszerűen a ma legjobban megérő processzorok a kétmagos megoldások közül kerülnek ki az átlagfelhasználó számára és ez még 2-3 évig így is lesz" A 4-6 magos procik már közel sem az átlag felhasználást célozzák meg, s csupán arról ment a téma ,hogy ha valaki megengedheti maganak a jelenben,hogy 6 magos cpu-t vásároljon, akkor az ,miért ne tegye.Hosszú távon mindeképpen jobban jár vele!

prohelp: Kb Én is azt a fejlödési irányt látom amit leirtál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2010.07.11. 13:36
norman81 - Pont arra akartam felhívni a figyelmet, hogyha valaki megengedheti magának akkor megveheti. Csak az a baj, hogy minek ha nem tudja még kihasználni? Azért, hogy elmondhassa neki milyen nagy? És itt jön be, hogy hosszútávon. Ha ma nem tudja kihasználni akkor minek most? Miért nem akkor amikor programok nagy százaléka támogatja a 4-6 mag használatát. A játékok elenyésző százaléka támogatja még mindig a 2-nél több magot. Persze aki egész nap konvergáltat és egyéb ilyen programokat futtat az vegye meg mert neki megéri, de aki ezt nem teszi annak bőven elég egy erős kétmagos napi használatra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. norman81
2010.07.11. 14:21
Értelek, viszont Én még gondolok azokra is akik úgy vannak vele, hogy veszek most 1 nagyon jó gépet, de sokáig nem akarok költeni rá, maximum ventilátor csere és ,ha valami esetleg tönkremegy. Van is ilyen az ismeröseim között akinek most válogattm össze egy gépet : Asus 890Fx Thuban X6 1090T 2x2Gb Geil Black Dragon 1600mhz Cl8 KIT Sapphire 5850 1gb stb.... és pont az x4/x6 on ment a dilemma. Az illetö speciel játékos tipus leginkább.
Alapvetöen a 6 magot még én is sokallom kissé,de a 4 et már nem, mert én is quadra váltottam E5200 röl és még operációs rendszer szinten is érezhetöen gyorsult a gép.
Erre talán a legjobb példa a párhuzamosan futtatot programok esetén is zökenömentesen tudtam netezni, mig már a 3,2-re huzott 2 magosom úgymond bedadogott elég rendesen.
Nos mi evett meg egy dual cort??? Avast 8,0 , A-sqared free , Spybot search and destroy , Ad-aware , és Windows Defender 1idejü futtatása. Jó ez igy már extrém , és az esetek többségében senki nem futtat ennyi mindent 1xerre, de nekem mégis jól esett hogy birja a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2010.07.11. 15:13
Értem én is az álláspontodat, mert én is 4 magos i750-et használok de nekem csak azért van ez mert meglehetősen jutányosan jutottam hozzá amikor megjelent. Kidobni már biztos nem fogom de elötte kétmagosom volt és az is elég volt mindenre. Az, hogy egy játékban 1920-as felbontásban nem 70 frame volt hanem csak 61 az nemigazán zavart. Ez fölé pedig nem is igazán szándékozom menni a közeljövőben. Én tényleg csak átlag felhasználónak tartom magam és még el is gondolkodtam azon, hogy elcserélem egy i5 kétmagosra, de mivel az árkülönbözetet nem akarták megadni így megtartottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2010.07.11. 16:07
mikrobi@

nem azt mondta a vádlottad h nem lehet kihasználni, hanem h egy áfh nem használja ki.

de felesleges ezen vitázni.
tudjuk h minek kell 4-6mag.
azt is tudjuk h drágábbak mint a 1-2 magosok
azt is hogy később már lesz értelme

akk mine ka sok írás a fórum lényege az eszmecsere nyilvanosan, de ugylatom az utolso 3 fh tudja a dolgokat, ennek ellenére egyymás melett beszélnek el..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norman81
2010.07.11. 16:31
Egy kicsit el is beszélünk, de inkább az a lényeg, hogy kissé máshonnan közelitjük meg a témát, de lényegében ugyan oda lyukadunk ki...
rini: meg ne válj attól a 750-töl, nagyon jól fog az még jönni,(föleg, ha hajlandó vagy 1 kicsit meghuzni 3,4 - 3,6 környékére emberi feszel) ha onnan indulunk ki, hogy a cpu-nak relative hosszabb az éllettartama egy vga hoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!