iPon Hírek

Friss hibrid merevlemezcsalád a Seagate-től

Dátum | 2013. 07. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate új hibrid merevlemez-sorozatot mutatott be, amellyel ezúttal a szerverek szegmensét szeretné célba venni. A nemes egyszerűséggel csak Enterprise Turbo SSHD névre keresztelt hibrid merevlemezcsalád tagjai 2,5 colos formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek. A SAS típusú adattárolók mechanikus része maximum 600 GB-os adattároló kapacitást kínálhat, a mellette helyet foglaló SSD alrendszer pedig 32 GB-os kapacitással büszkélkedhet. Előbbi 15000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő korongokból áll, utóbbi pedig jó minőségű, üzleti szintű MLC NAND Flash memóriachipekből épül fel.

Az IBM és a Seagate szakemberei már tavaly óta tesztelik az Enterprise Turbo SSHD meghajtókat, így nem túl meglepő, hogy az IBM egyes System x szervereiben már elérhetőek a Seagate újdonságainak egyes variánsai. A jelenlegi tervek alapján úgy néz ki, hogy kereskedelmi forgalomban szeptember végétől lehet majd találkozni az új hibrid merevlemezekkel.

Az Enterprise Turbo SSHD sorozat esetében ugyanaz az Adaptive Memory technológia áll rendelkezésre, mint az átlagfelhasználóknak szánt hibrid merevlemezeknél. Az adat gyorsítótárazása ezúttal is blokkok szintjén történik, maga a technológia pedig az operációs rendszer számára láthatatlanul, attól teljesen függetlenül üzemel. A jelek szerint az üzleti megvalósítás esetében mind olvasási, mind pedig írási gyorsítótárként használja a rendszer a NAND Flash tárhelyet. A Seagate közleményében javított írási válaszidőkről és a gyakran használt, úgynevezett forró adatok gyorsítótárazásáról is említést tesz. Érdekesség, hogy míg a Seagate terméklapja 15 000-es percenkénti HDD korong fordulatszámról és 32 GB-nyi NAND Flash tárhelyről, illetve öt év garanciáról tesz említést, addig a sajtóközleményben linkelt IBM lapon már 10 000-es percenkénti HDD korong fordulatszámról, 16 GB-nyi NAND Flash tárhelyről és mindössze egy évnyi garanciáról olvashatnak az érdeklődők. A jelek szerint az IBM márkanévvel ellátott G2HS és G22S típusú hibrid modellek még a Turbo SSHD korábbi revízióinak valamelyikére alapozhatnak.

A Seagate az Enterprise Turbo SSHD meghajtó család piacra dobása után most már nem csak noteszgépekbe és asztali számítógépekbe, hanem üzleti konfigurációkba is kínál hibrid merevlemezeket. Persze azt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy a márciusban bejelentett asztali SSHD meghajtó azóta sem jelent meg kereskedelmi forgalomban, pedig a Seagate korábban tavaszi megjelenést tervezett. A szóban forgó adattároló csak 8 GB-nyi NAND Flash tárhelyet tartalmazott, szóval könnyen lehet, hogy a Seagate a végső megjelenés előtt bővíti majd a termék NAND Flash tárterületének kapacitását, így az combosabb SSD alrendszerrel kerülhet forgalomba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mikej95
2013.07.24. 15:34
15000 rpm az már egy mezei merevlemezhez képest is gyors, nem SSD gyorsítótárral, lesz ennek ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Janus27
2013.07.24. 15:43
Na ebből szeretnék én 4TB-os verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mataczadri...
2013.07.24. 16:15
15K még a raptorhoz is gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. misuka
2013.07.24. 16:30
Szerintem lesz hangja,és melegedni is fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2013.07.24. 17:21
Persze hogy lesz ára, szerverekbe van szánva, nem Blood Stewie konfigba, azért van rajt SAS csatlakozó. Ott annyira nem újdonság már a 15k rpm. A hybrid megoldás viszont igen. A hang és a melegedés egy szervernél nem túlzottan érdekes, meg van oldva a hűtésük na meg 7/24 klimatizált helyiségben vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomazolika
2013.07.26. 00:49
morgyi

Persze hogy lesz ára, szerverekbe van szánva, nem Blood Stewie konfigba

eddig bírtam olvasni a kommentet ezután 20 perc röhögés ...
[/off]
2,5" szerverbe ?
ígyis sorba hánnyák el magukat ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!