iPon Hírek

Friss hírek az Intel Haswell IGP-jéről

Dátum | 2012. 02. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Haswell processzorai – vagy ha úgy tetszik, APU egységei – várhatóan a következő év tavaszán jelenhetnek meg a piacon. Az Ivy Bridge processzorok utódjául szolgáló Haswell egységekről már tudhatunk egyet s mást, ám most néhány friss információ is érkezett – főként az új központi egységek integrált videó vezérlőjével kapcsolatban.

A kiszivárgott belsős dokumentum alapján tudható, hogy a Haswell integrált videó vezérlője – iGPU-ja – DirectX 11.1-es támogatással érkezik, azaz képes lesz kiaknázni a különböző API optimalizációkban rejlő lehetőségeket, amelyek segítenek a teljesítmény növelésében. A friss IGP az új DirectCompute architektúra támogatása mellett az OpenCL 1.2-es változatát is támogatni fogja, ami jótékony hatással lesz néhány GPGPU optimalizált alkalmazás sebességére.

A fentiek fontos dolgok, de legalább annyira fontos az a tény is, hogy az új iGPU egy új sztereoszkópikus 3D-s szabvány támogatásával érkezik, ami az Auto Stereoscopic 3D (AS3D) nevet viseli. Ez utóbbinak köszönhetően még szélesebb körben válnak majd elérhetővé a különböző 3D-s szolgáltatások, mint például a Blu-ray 3D gyorsítás és a sztereó 3D-s fényképnézegetés. Napjainkban a sztereó 3D támogatás igénybevételéhez legalább belépő szintű GeForce vagy Radeon GPU-ra van szükség ahhoz, hogy elfogadható sztereó 3D-s teljesítményhez juthassunk.


Az IGP esetében egyéb jelentős változtatást is eszközöl a gyártó. A Haswell érkezésével átalakul az IGP és a videó kimenetek közötti kapcsolat, ami több szempontból is előnyös lesz. Jelenleg az integrált videó vezérlővel ellátott Intel processzoroknál az iGPU és a PCH között FDI (Flexible Display Interface) kapcsolat húzódik, a digitális I/O funkciókat pedig a PCH kezeli. Ez a kapcsolat a jövőben közvetlenül a CPU foglalat és a digitális videó kimenetek között húzódik majd. Az analóg videó kimenet – azaz a D-Sub csatlakozó – a PCH-ban elhelyezett RAMDAC-ra fog támaszkodni, amely FDI linken keresztül kapja a digitális jelet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Juliska
2012.02.13. 16:25
Nem értem az Intru3D-ben nincs autostereo3D support? Mi az amiért ezt nem építette be az Intel? Ezt már a legelső 3D Vision és HD3D is tudta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2012.02.13. 17:54
Ez az IGP még az idén is fos lenne nemhogy jövőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. I.Jozsef83
2012.02.13. 20:06
Na ez az , szinte tavaszra kellene kidobni piacra - nemhogy jövőre ... azért jó kis javulás lesz szemmel láthatóan az eddigiekhez ... de az időzítés kissé gáz .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm I.Joz...
2012.02.13. 20:19
Ez egy év múlva nagyon kevés lesz, kizártnak tartom ,hogy itt lezárják a fejlesztést és majdan ebben a formában adják ki.
Nem hiszem el ,hogy abból a rengeteg technológiai dokumentációból amit az nV per lezárásakor kaptak, ennyi idő alatt, csak ennyit lehessen beemelni a saját fejlesztésükbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. langward
2012.02.14. 07:08
Még mindig nem a játékra gyártják, úgyhogy nem kell minden alkalommal leírnotok!
Elég szép summát hoz nekik "csak" a vállalati szektor.

Sok cégnél megfordultam már, de AMD-s konfigokat nem nagyon láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm langw...
2012.02.14. 08:19
És ismered a valós okait ,előzményit is ,hogy miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djwolf
2012.02.14. 12:08
ez az IGP egy fos, az AMD HD APU-i hez képest, az meg nagy marhaság, hogy nem játékra tervezik, jó hülye duma a dx11.1, miatt.

Erre a válaszom tervezze csak játékra is a mai fejlett világban!

Langward írta; "Sok cégnél megfordultam már, de AMD-s konfigokat nem nagyon láttam." ---> ebben igazad van, de az oka mi? Ahogy kérdezi tőled jozsef m. is.

Én úgy tudom, hogy a gyártók vannak lefizetve az Intel által, hogy kizárólag Inteles gépeket vehessenek-adhassanak el.

Hányingerem van az Inteltől, úgy ahogy van. Olyan mint a Fidesz. Már csak a szín nem különbözik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2012.02.14. 13:21
Ami késik - nem múlik - vagy maj a két szín egybesül

Milyen konfigokat is lehet megpályázni állami intézményeknek kizárólag közbeszerzésen ? Maximum vállalkozások tehetik meg , hogy választhatnak ... de ott is mi a süket duma : ó kérem erre az olcsóbb Celeronos gépek maxxximálisan elegek és aki tök hülye hozzá - ó köszönöm a segítségét ... ( ez a segítség ? )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2012.02.14. 17:25
djwolf: Nekem pedig tőled van hányingerem, de persze ez is csak egy vélemény.

"Én úgy tudom, hogy a gyártók vannak lefizetve az Intel által, hogy kizárólag Inteles gépeket vehessenek-adhassanak el."
Hát hogyne.

Ezt a processzort sem kell megvenni, de le-"fos"-ozni kicsit merész, nem?
Egyátalán hogyan merészelsz ilyet mondani egy eszközre, aminek létrehozása mérnökök többezernyi munkaórájába került?

Kicsirigó, majd ha felnősz és valaha tervezned kell bármilyen komplex rendszert is, majd rájössz, hogy még egy 6 bemenetű Karnaugh-tábla minimalizálása is meghaladja a tudásodat. Addig is, értékeld amit mások kemény munka árán létrehoztak.

Hogy a cikkhez is hozzászóljak, ez az architektúra szárnypróbálgatásnak tűnik, nemigazán vannak még otthon APU fejlesztésben, de kezdetnek nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djwolf
2012.02.18. 03:37
Már bocs, de ilyen lemaradással, + 2013-ban akarják eladni, már akkor is elavult lesz, nemhogy még 2012-ben. + Gondolom az ára is (Intelesen mérve) figyelemre méltó lesz.

"thedeveloper" írta - "Kicsirigó, majd ha felnősz és valaha tervezned kell bármilyen komplex rendszert is, majd rájössz, hogy még egy 6 bemenetű Karnaugh-tábla minimalizálása is meghaladja a tudásodat. Addig is, értékeld amit mások kemény munka árán létrehoztak."

Erre a válaszom, hogy én biztos, hogy nem fogok ilyet tervezni, mert engem nem érdekel ez a pálya. Én úgymondván azt veszem elsődleges szempontnak, hogy ár/érték/teljesítmény/támogatottság arányában melyik cég mit kínál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djwolf
2012.02.18. 03:44
"thedeveloper" - ahogyan írta atti2010-is nyugodtan beletörődhetsz, hogy ez 2013-ban is f*s- lesz. De drukkolok nekik, hogy a fejlesztésük sikeresebb legyen, mivel az nekünk vásárlóknak Ár/érték arányban jót tesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!