iPon Hírek

Friss iMac, Mac Mini és MacBook Pro az Apple-től

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple az iPad mini és az új iPad mellett új asztali- és mobil konfigurációkat is bemutatott, amelyek mindannyian Ivy Bridge alapokon nyugszanak.

Megjött a 13 colos Retina kijelzővel ellátott MacBook Pro


A várva várt noteszgép 1699 dolláros alapáron kerül az üzletek polcaira, ami a felhasználók többségének több, mint borsos ár. A 13 colos Retina LCD kijelző IPS alapokon nyugszik és magas, 2560 x 1600 pixeles natív felbontást kínál, ami 227 pixel/inch képpont sűrűséget jelent. Az új kijelző 300 cd/m2-es fényerősség mellett üzemel és 29%-kal magasabb kontrasztarányt kínál, mint a hagyományos megjelenítővel ellátott 13 colos MacBook Pro, sőt, a kijelző tükröződését is 75%-kal csökkentették, ami különösen jó hír.


Sajnos a hatalmas felbontású Retina kijelző meghajtásáról nem egy ütőképesebb videokártya, hanem az adott Ivy Bridge processzorban lapuló HD Graphics 4000-es IGP gondoskodik, azaz a videó teljesítmény hagy némi kívánnivalót maga után. A 15 colos Retina MacBook Pro belsejében sokkal ütőképesebb GeForce GT 650M videokártya lapul, igaz, az a modell drágább is.


Az alap 13 colos MacBook Pro 2,5 GHz-es Core i5-ös processzort, 8 GB-nyi rendszermemóriát és 128  GB-os SSD meghajtót tartalmaz, 74 wattórás akkumulátora pedig hétórányi üzemidőt, illetve 30 napnyi készenléti időt kínál egyetlen töltéssel.


A noteszgép két Thunderbolt porttal, valamint USB 3.0-s és HDMI csatlakozóval egyaránt rendelkezik, sőt, még SDXC memóriakártya-olvasót is tartalmaz, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül. A gyártó weboldalán található információk alapján az olcsóbbik és a drágábbik modell furcsa módon ugyanolyan processzort tartalmaz. 


Optikai meghajtót nem kapunk, azt ugyanis feláldozták a kecsesség oltárán. Utóbbinak persze meg is lett az eredménye, hiszen a noteszgép mindössze 1,9 centiméter vastag, tömege pedig nem több 1,62 kilogrammnál. Cserébe viszont kapunk egy teljes méretű, háttérvilágítással is rendelkező billentyűzetet, ami rendkívül hasznos.


Az új notesz némi felárért cserébe akár Core i7-es processzorral és 768 GB-nyi adattárolóval is elérhető. Rossz hír viszont, hogy a 8 GB-nyi rendszermemória bővítésére nincs mód.

Friss iMac-ek is érkeztek


Az új, négymagos Ivy Bridge processzorral szerelt 21,5 colos és 27 colos modellek Kepler sorozatú videokártyát tartalmaznak. A 21,5 colos modell 1920 x 1080 pixeles, 27 colos társa pedig 2560 x 1440 pixeles natív felbontással érkezik, csak úgy, mint elődeik.


A dizájnerek munkájának köszönhetően vonzóbbak lettek az új iMac-ek, ugyanis házuk vékonyabbnak tűnik, mivel széleit a korábbinál komolyabb mértékben sikerült elvékonyítani. A változtatások hatására a ház ürtartalma 40%-kal kisebb lett. Az összkép összességében teljesen rendben van, de ezen a területen eddig sem volt baj.


Az új egybegépek esetében az üveglaminálási technológiát továbbfejlesztették, amelynek eredményeként az új LCD kijelzők 75%-kal kevesebb fényt vernek vissza, azaz sokkal kevésbé tükröződnek, mint elődeik. Optikai meghajtót ezúttal sem kapunk, van viszont cserébe négy darab USB 3.0-s port, illetve két Thunderbolt port is, amelyeken keresztül könnyedén csatlakozhat külső optikai meghajtó a rendszerhez, persze sok egyéb más periféria mellett.


A repertoárban emellett 802.11n WiFi adapter és 4.0-s Bluetooth adapter is jelen van.


Az új egybegépekhez minden esetben Mac Os X Mountain Lion operációs rendszer jár, csak úgy, mint a többi frissített Apple konfigurációhoz.

A Mac Mini is erősebb hardvert kapott


Az Apple továbbra is 599 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kínálja apró asztali számítógépét, a Mac Minit. Az újdonság mostantól a korábbinál nagyobb teljesítményt biztosító Ivy Bridge alapú processzorral érkezik és USB 3.0-s portokat is kínál, aminek sokan fognak örülni.


Az alumínium házban helyet foglaló konfiguráció egyszerű, letisztult dizájnnal érkezik, azaz nem csak munkaeszközként, hanem „díszként” is funkcionál.


Az 599 dolláros alapkonfiguráció 2,5 GHz-es kétmagos Ivy Bridge processzorral, 4 GB-nyi rendszermemóriával és négy darab USB 3.0-s porttal kerül az üzletek polcaira. A rendszermemória mennyisége 16 GB-ig bővíthető, a drágábbik modellnél pedig rendelkezésre áll a Fusion Drive opció is, azaz némi felárért cserébe SSD-ből és HDD-ből álló hibrid adattárral szerelhető fel az apróság. A drágábbik modellnél emellett akár 2,6 GHz-es négymagos Core i7 processzor alkalmazására is van lehetőség.


Az apró asztali PC üresjáratban mindössze 11 wattot fogyaszt. Az operációs rendszer szerepét ezúttal is előtelepített Mac OS X Mountain Lion szoftver tölti be.

Fusion Drive – az új hibrid adattár

Az Apple három friss termékénél opcionálisan Fusion Driver támogatás is igénybe vehető. A rendszer lényege, hogy egy 128 GB-os SSD meghajtót társít egy 1 TB-os vagy 3TB-os merevlemezzel, így a két adattároló típus pozitív tulajdonságai ötvözhetőek. A hibrid adattároló megoldás lényege, hogy a rendszer, valamint az alap alkalmazások az SSD meghajtón foglalnak helyet, az OS X Mountain Lion operációs rendszer pedig automatikusan pakolgatja a további alkalmazásokat és fájlokat a meghajtók között annak érdekében, hogy az SSD-n mindig a leggyakrabban használt tartalmak foglalhassanak helyet, így ezek elérése a lehető leggyorsabb lehessen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. zodiac83
2012.10.24. 18:00
"Sajnos a hatalmas felbontású Retina kijelző meghajtásáról nem egy ütőképesebb videokártya, hanem az adott Ivy Bridge processzorban lapuló HD Graphics 4000-es IGP gondoskodik"

Ne már! Ez komoly? Egy Macbook "PRO"-ban? Az árát nem is említve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. qwertzzui
2012.10.24. 18:05
1699 dollár és 1 HD Graphics 4000 grat...vegyé sokat belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Taranisz
2012.10.24. 18:40
Nothing special... szó szerint csúszik le az "apple"... S.J. nélkül még annyit sem érnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. bagi1992
2012.10.24. 18:42
Na mert az előző Macbook Pro-ban nem intel HD 3000 volt?! Szakadjanak már le erről.... majd úgyis kiderül mittud és cső, 13-as gépet nem grafikusok és gémerek vesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. alfoldi
2012.10.25. 00:22
Itt a dizájnt kell megfizetni nem a hardvert, aki ilyet vesz az reprezentációs célból veszi, ha játékra vagy munkára kell ennél kap féláron jóval erősebb Windowsos gépet, csak azzal nem lehet annyira villogni. De akinek sok pénze van és kevés esze az úgyis ezt veszi, mert az Apple tudatosan épít ezekre a balfékekre, mert simán tudja őket a marketingrizsával manipulálni és elhtetni velük hogy micsoda innováció és csúcsminőség birtokosai lettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. saxus
2012.10.25. 00:48
Esetleg néha elő lehetne venni azt a "kis eszet", és picit használni is. Az előző váltáskor a 15"-os szériánál lett egy durva ugrás az árban, most a 13"-osnál is jött egy nagyobb emelkedés. Na mi jött be? Nagyfelbontású IPS panel. Jahhogy az nem annyira olcsó, mint a sima TN+Film okádék? IJ.

Másrészt, egy normális, üzleti célú Dell vagy Lenovo noti centure ugyanannyiba kerül, mint az Apple cuccok. Persze, aki csak azt nézi, hogy i5, 8 Gb meg X giga HDD, annak ez semmit nem mond, az nem látja a különbséget a 150K HUF-os Dell Inspiron és egy 3-400K Dell Latitude között sem, pedig égbekiáltóak.

HD4000 meg... Lehet nem ártana picurkát kihúzni a gamerpistuka2000+-oknak a fejüket a homokból és körbenézni a világban, hogy van más is, mint a Crysis9999. MBP-k nem gamer notebookok, nem a grafikai teljesítmény a lényeg. Másrészt azért elég jól rá van optimalizálva az Intel HD-kre az OSX-es driverek (ja, géphez van OS gyárilag. Tudom, lopni is lehet Windowst, de jobb helyeken nem szokás.). Harmadrészt ezeknek az Intel HD3/4000-eknek már közük nincs a régi GMA-khoz. Konkrétan a 2009 -es MacMini GeForce 9400M-jéhez képest felüdülés volt a 2011-es MBP HD3000-ese, ha már a grafikai teljesítményt firtatjuk. (SC2, DA2 pl. teljesen jól játszható rajta. Na persze, komolyabb játékra ott az asztali gépem, abban van egy E5-1620-as Xeon (~=i7-3820), 32G ram meg egy HD4850.)

Azt kellene a csöpp kis agyatokba beleverni, hogy az MBP abban jó, hogy hosszú akkuideje van (kb. emiatt vettem tavaly tavasszal MBP-t, mikor notit cseréltem - akkor még nem volt UltraBook), viszonylag könnyű és szerkezetileg jól össze van rakva.

Van, akinek bejön, van akinek nem. Mindenesetre nem vennék most már az MBP után olyan notit, aminek nincs fém háza. (Meg olyat, amin nincs UTP csatlakozó, de ez sajnos úgy néz ki, mindenhol divat lesz...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. saxus
2012.10.25. 00:49
Hja azért hozzáteszem: azt egy szóval nem állítom, hogy az Apple ezen nem keres vastagon. Többiek is keresnének, csak hát valamit mégse csinálnak jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. saxus
2012.10.25. 00:50
Hja és mielőtt valaki még azzal jön, hogy sznobizmus meg burzsuj meg blabla... Nos, az a helyzet, hogy el is lehet menni dolgozni és nem muszáj a szülők pénzén élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim saxus
2012.10.25. 01:11
Bocs, de ez a gondolatmenet enyhén hibás.

A HD4000 nem önmagában szar, hanem "retina" felbontáson. Nekem is elég egy Radeon HD4850 játékra max grafikán, mert csak 1440x900-as felbontású monitorom van ...

Azt is tudom, hogy nem szar a GMA HD4000, mert 1366x768-on közepes grafikával simán megbirkózik még a Sleeping Dogs játékkal is ... de ha annak a szerencsétlen GMA HD4000-nek 2560 x 1600 pixeles felbontással kell megküzdenie jelentősen csökken a grafikus teljesítménye!

Az is jó duma, hogy egy 1700 dolláros laptop mire való meg mire nem ... szerintem a laptopvásárlók értelmesebb fele úgy van vele, hogy ha 1700 dolláros laptopnál kompromisszumokat kell kötni felhasználás terén, azt fogja mondani, hogy "ennyiért kenjétek a hajatokra", ha meg nem használja játékra akkor máshol talál ugyanilyen képességű laptopot 600 dollárért.

Akku idő? 11 óra elég lesz? 120 ezer forint alma logó nélkül ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Wolgor
2012.10.25. 01:43
Összehasonlítás véget:

13 Retina macbook pro (inc. VAT): £1,609.00
14 Dell Lastitude (inc. VAT): £1,486.80

Azonos proci (i7-3520M), azonos ram (1600MHZ DDR3), azonos SSD (128GB), azonos integrált videóvezőrlő(Intel HD Graphics 4000)...

A Dellnek nevetségesen kicsi a machez képest a felbontása, vastag, nem bírja annyit az akksija, nehéz, nem rendelkezik Thunderbolt portal, és még nem is tetszik (de ez szubjektív).

Szerintem az emberek nincsennek tisztában a business notebook árakkal, és emiatt hőbörögnek folyamatosan. Ez nem a spúr réteg számára van kitalálva, és ha megfigyelitek az interneten túnyomó többségben nem mac tulajdonosnak van problémája a macekkel. Ez a többi gyártóra nem annyira érvényes (tapasztalatból). Meg kéne tanulnotok ráhagyni az emberekre a döntésüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Wolgo...
2012.10.25. 02:07
Lehet hogy azért mert egy tudatlan "spúr" vagyok, de melyik az az alkalmazás ami "business" rétegnek mobil szegmensben szükségessé teszi a core i7 használatát, de emellett nem követel grafikus teljesítményt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Wolgor
2012.10.25. 03:01
Az igények személyenként változnak, jelenleg több dologot is használok, ami önmagában kihajtja a processzorom:

Virtual PC, Mathlab, VPN, Xcode és After Effects, HDD Encryption. Ezek mellett még futnak azok a programok amik egy átlag felhasználónak is.

Nekem egy régebbi modellem van (nagyobb), így rendelkezek dedikált kártyával, ami kell a 3D programozáshoz. Amennyiben erre nem lenne szükségem, abszolút nem hiányozna a dedikált kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Wolgor
2012.10.25. 03:02
A HDD enryption utólag jutott eszembe, sry a typo-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2012.10.25. 03:55
Itt sokakról virít, hogy csak TV -ben láttak MAC -t, élesben soha nem használták és azért kritizálják mert nincs pénzük rá vagy irigyek szegények...

Nekem van egy bivajerős asztali windózos gépem, egy HP notebookom és egy MacBook Pro -m. Az asztalit csak játszásra használom, a HP -t meg csak a por fogja(pedig 260e forintos gép). A 15" -s MacBook Pro 2011 Early -t, használtan vadásztam 200 -ért az expresszről, i7 -s procival, 4 giga memóriával amit nemrég bővítettem 8 -ra, decemberig garanciás. Tehát nem kell multimilliárdos légy ahoz, hogy MacBookod legyen, csak az IQ szinted emeld egy szintet és már másképp látod a világot. Ami a munkámat illeti csak a MacBookot használom, mert minden fut rajta, kivéve a Visual Studio, aminek azért örülnék ha már egyszer kiportolnák MS -k OSX -re is, mert csak ez az egyetlen termékük amiért pénzt adnék a nyomorékoknak.

Mire jó a MacBook?
1. Péterkének mutogatni, milyen gazdag szülei vannak.
2. Munkára és minden másra amire a windózos fos alkalmatlan.

Nem tudom itt ki az aki szokott programozni, vagy tervezni teszem fel éjszaka... Nem mindegy, hogy a sötétben össze vissza gépelgetsz vagy a kivilágított klaviatúrán kényelmesen végzed a munkádat. Aki már használt OSX -t MacBookon az tudja, hogy a rendszer jelentős UI része a toucpadre épült, egyetlen mozdulattal megcsinálom amit a szaros windózon 10 kattintással, ha le akarok görgetni egy oldalt nem megy le a végtelenbe és nem akad be, egyszerű, könnyen kezelhető és érzékekre szabott gesztusokkal van fölruházva, nem Pistike írta meg Pascalban. Ebből adódik az is hogy amit windózon egér nélkül nem csinálsz meg mondjuk egy photoshopban vagy autocadban azt egy MacBookon kényelmesen megoldod a nagy touchpaddal, ha mégsem lenne elég a felület akkor a másik ujaddal hosszabítod a méreteket és nem ugrik vissza, hogy "ezt baxhatod user".

Ami a kijelzőt illeti ma vettem észre egy igazán nagy különbséget a HP notebookommal szemben, mikor egy 30 oldalas PDF -et kezdtem el szóról szóra magolni a jövő heti ZH -ra, míg HP -n a betűk széle recés volt, addig OSX -en tiszta, mint mikor a GTA -ra rányomod az antialisinget és a BUG -ból kábel lesz.

Nem melegedik, nem haldoklik, nincs hangja! Nincsenek illesztési hibák, az egész egy kiöntött aluminiumtömbből lett kivágva, az akku sem hal meg két év után és ha az Apple rá írja a 7 órát wifivel akkor azt ki is viszi akkuval! Nem recseg, nem ropog, egyszerűen tökéletes, tükrözi a minőséget és a kohéziót.

Az OSX -ről nem is beszélve, évekre lehagyja a windózos megoldásokat, nem fagy meg, nem jön kéhalál, ha csatlakoztatsz egy nyomtatót ami mondjuk wifin van vagy bármit amihez driver kell, csak csatlakoztatod, vagy kiválasztod a wifi nyomtató importálását, bekeresi és már működik. Nem kell driver, nem kell szoftver intelligens, korrekt és ezt kell megfizetni az Apple termékekben.

A rendszert sem kell két hetente újra rakni mert belassul, hibaüzeneteket dobál, folyton molesztál a faxságaival. Ezt a rendszert egyszerűen nem kell újrarakni, nem kell baxtatni és SSD sem kell alá, mert merevlemezen SEM lassúl be!

Ami a 13" -os MacBook Pro Retina Display árazását illeti viszont támogatom, hogy túlárazták, gondolom ott is a minőséget fizeted meg és nem a grafikus teljesítményt. Bár véleményem szerint aki elfér 13" -on az megérdemli hogy átbasszák a GPU -val, de gondolom nem is grafikára használja majd hanem valami egészen másra, és itt jönnek be a Pistiék. Mondjuk jó, én már láttam egyetemen is gyökereket 7" -os ASUS eeePC -vel de csak röhögni tudok rajtuk, nem tudom elképzelni a nyomorékok egyetlen sor c# kódot hány sorba sűrítenek be!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim mythb...
2012.10.25. 05:26
"ha mégsem lenne elég a felület akkor a másik ujaddal hosszabítod a méreteket és nem ugrik vissza, hogy "ezt baxhatod user"."

Ezt, meg az összes másik dolgot amit felsoroltál alapból tudja az összes multitouch képes touchpad, csak ugye júzer cseszik felrakni hozzá a programot ami erre képessé tenné. Ha valakinek szaravindóz default driverekkel az ne csodálkozzon.

OSX vs. Windows vitát meg felesleges is nyitni, OSX tény hogy jobb, de azért mert csak egy pár konfigurációt kell támogatnia, azokra meg rendesen optimalizálva van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2012.10.25. 09:12
mythbuster - 2012-10-25 03:55:31

"Tehát nem kell multimilliárdos légy ahoz, hogy MacBookod legyen, csak az IQ szinted emeld egy szintet és már másképp látod a világot."

Na ez a legjobb példa arra hogy miket mondanak a tipikus felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő Apple tulajdonosok. OMFG! Facepalm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. franc0 mythb...
2012.10.25. 09:19
Köszönöm, sejtettem hogy egy kis pöcsös egyetemista vagy még
Így elnézem, nekem is volt Mac-em amikor ennyi idős voltam. Kinőttem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2012.10.25. 10:16
Azert az iMac igen szepre sikeredett.
Nem hiszem,hogy levernem az asztal tetejerol,ha esetleg rakerulne.
Ehhez kepest az osszes masik gyarto megoldasa csak egy vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2012.10.25. 10:22
Ha az asztalomra kerülne egy ilyen, akkor én bontatlanul adnám is el. Több mint háromszázezer forintot értelmesebb dolgokra tudnák költeni, mint egy trendi számítógép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. saxus
2012.10.26. 01:58
@mythbuster: nanana... azért a "szarfos Windows"-szal óvatosan egy picit, mert azért az OSX-szel is van nyűg, csak másmilyen. "Kékhalál" az valóban nincs, de kernel panic az van, egyszer már sikerült kiviteleznem. Másrészt azért legyünk őszinték: OSX iszonyú módon memóriapazarló. Másik amit nem értek, hogy miért indulnak Windowshoz képest lassan a COCOA-s programok, holott a CLI-s appok alapján egyértelműen látszik, hogy egyébként nem lenne lassú. Security szempontjából meg inkább ne bántsuk, nem azért szeretjük az OSX-et. Egyébként viszont összességében mind az OSX mind a Windows nagyon jól használható rendszer lett az idők folyamán.

Visual Studio-hoz meg annyit, hogy Parallels (kb. 16k huf, simán megéri) + virtualizált W7 + VS. Coherense módban szinte fel se tűnik, összehúzza a W7-es Users könyvtárat az OSX-es home-al, stb. Még akár ilyen állatságokat is össze lehet hozni vele, mint OSX-es Unity3D-t Windowsos Visual Studio-val.

@Asagrim: ami azt illeti, legkevésbé a GPU teljesítmény szokott kelleni üzleti felhasználásban. Banális példa, de pl. egy Excelnek vagy egy random ügyviteli rendszernek édes mindegy. Ami azt illeti, hogy egészen pontosak legyünk, egyedül a játékokhoz kell erős GPU. Masszívan párhuzamosított számításokra (GPGPU: Cuda/OpenCL/stb.), grafikus/tervezői munkaállomásokra és egyéb célfeladatokra még jól jöhet, de azokra meg általában inkább az arra a célra optimalizált kártyák jobbak és egyébként is inkább valami rendes munkaállomást célszerű beállítani (na azokhoz képest egy MBP szinte ingyé van. ) Ez az egész GPU-n való nyáladzás csak és kizárólag annak köszönhető, hogy a sok gémerpistuka nem lát tovább a saját kis szűk világán. Pedig ha tudnák, hogy szerveren már jó, ha nem 8 hanem 16 Mb ramot szórnak valami nagyon ócska VGA chip mellé amely teljesítményben jó, ha eléri a 10 évvel ezelőtti Intel GMA-kat, mindezt úgy, hogy a gépben van 2 CPU 6 maggal 20 mega cache-al, 64 giga rammal, stb.

@franc0: oszt mesélj, mekkora nagy ember lettél időközben? Félre ne érts, nincsenek illúzióim az egyetemisták nagyjáról, pláne egy random infókaron, de azért van nem egy emberke, aki igencsak több évnyi munka mellett nyomja/kezdett egy egyetemet, szóval azért talán nem kellene általánosítani.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!