iPon Hírek

Friss infók az asztali Haswell CPU-k tulajdonságairól

Dátum | 2012. 09. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábbi, egészen pontosan augusztusi hírünkben már beszámoltunk arról, hogy milyen asztali és mobil platform kategóriákra oszlanak majd a Haswell alapú termékek, ám akkoriban még nem lehetett tudni, hogy az egyes processzorcsaládok tagjai pontosan milyen tulajdonságokkal érkeznek. Azóta érkezett néhány friss információ, ezeket az alábbiakban tálaljuk is.

Csak alapvető infók érkeztek, konkrét típusokról még nincs hír

Sajnos konkrét információ még nem szivárgott ki az egyes Haswell processzorok pontos típusjelzésével és pontos tulajdonságaival kapcsoltban, az azonban már tudható, hogy a különböző processzor sorozatok tagjai milyen általános tulajdonságokkal, illetve támogatásokkal érkeznek.

A kiszivárgott dokumentumok alapján arra számíthatunk, hogy a Haswell processzorok megjelenéséig már nem érkezik több Sandy Bridge és Ivy Bridge sorozatú processzor. Maguk a Haswell processzorok – vagy ha úgy tetszik, APU egységek – a következő év második negyedévében rajtolnak el, azaz még elég sokat kell várnunk a megjelenésükre.

A Haswell sorozatú processzorok alapvető tulajdonságai

Most pedig vegyük sorra a friss, lényeges információkat, amelyek a Haswell processzor családokról adnak némi képet. A képzeletbeli ranglétra alján ezúttal is a Celeronok kapnak helyet, amelyek két processzormaggal és 2 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, természetesen Hyper-Threading és Turbo Boost támogatások nélkül. Ezek a termékek GT1-es IGP-t tartalmaznak és kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel rendelkeznek, amely DDR3L-1333 MHz-es memóriamodulok kezelésére lesz képes. A kereskedelem fő áramába szánt modellek 60W-os, az alacsony fogyasztású példányok pedig 35W-os TDP-vel rendelkeznek.

A következő lépcsőfokon a Pentiumok tanyáznak, amelyek már 3 MB-nyi, illetve esetenként 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkeznek. Továbblépés a Celeronokhoz képest, hogy itt a DDR3-as memóriavezérlő már DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat is kezel, persze a termékek között DDR3L-1333 MHz-es memóriatámogatást kínáló modell is lesz. Az új Pentiumok szintén GT1-es osztályú IGP-t alkalmaznak, TDP tekintetében pedig szintén 60W-os és 35W-os modellek készülnek belőlük. A két processzormag itt is marad, mint ahogy a Hyper-Threading és a Turbo Boost támogatás hiánya is.


A Core i3-as példányoknál szintén 2 processzormag áll majd rendelkezésre és itt már Hyper-Threading támogatást is kapunk, azaz a processzorok egyidejűleg akár 4 szálon is képesek lesznek dolgozni. Jó hír, hogy a Core i3-as processzoroktól felfelé bejön az AVX támogatás is a képbe és a GT1-es mellett GT2-es osztályú IGP-vel ellátott modellek közül is lehet majd választani. A Core i3-asoktól felfelé a QuickSync Video és a Clear Video HD támogatás biztosan elérhetővé válik, ami a jelenlegi információk alapján a Pentiumok és a Celeronok esetében bizony továbbra is hiánycikk. TDP tekintetében a Core i3-as modellek között is 60W-os normál, illetve 35W-os alacsony fogyasztású példányokat találunk. Ezek a modellek egységesen 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat és DDR3L-1600 MHz-es memóriatámogatást kínáló beépített memóriavezérlőt alkalmaznak.

A Core i5-ös processzorok esetében a rendelkezésre álló processzormagok száma 2 helyett már 4 lesz, a harmadszintű gyorsítótár pedig 6 MB-ra hízik. A Hyper-Threading támogatásról sajnos le kell mondanunk, de a Turbo Boost technológia elérhető marad. Az AVX mellett immár az AES  utasításkészlet is rendelkezésre áll, ami előrelépés a Core i3-as processzorokhoz képest. Az IGP csak és kizárólag GT2 osztályú lehet, a memóriavezérlő pedig DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat kezel. A 35W-os és 65W-os TDP-vel érkező példányok mellett ebben a családban már 95W-os TDP-vel rendelkező modellek is lesznek.

Az abszolút csúcsot a Core i7-es család tagjai jelentik. Ezek a processzorok mindent megkapnak, amit a Haswell lapka kínál, azaz 4 processzormaggal, Hyper-Threading és Turbo Boost támogatással, valamint 8 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral kerülnek az üzletek polcaira. Az AVX és AES utasításkészletek itt is a kínálat részét képezik, csak úgy, mint a GT2-es osztályú IGP és a DDR3L-1600 MHz-es memóriatámogatást kínáló beépített kétcsatornás memóriavezérlő. A TDP ebben a családban 45W-os, 65W-os és 95W-os értéket vehet fel, modelltől függően.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások