iPon Hírek

Friss infók az Intel 7-es sorozatú lapkakészleteiről

Dátum | 2011. 04. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel 7-es sorozatú lapkakészleteivel ellátott alaplapok, valamint a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzorok 2012 folyamán jelennek meg, méghozzá várhatóan valamikor az év első negyedévében. Most friss információk láttak napvilágot az új lapkakészletekről, igaz, az információk egy része a korábbi pletykák alapján már nem minősül újdonságnak, de azért a kiszivárgott diák bizony bőven tudnak érdekességeket mondani.

Jönnek a hetesek

A 7-es sorozatú lapkakészletek első képviselője, amely az LGA-2011-es tokozással ellátott processzorokhoz készül, az X79-es modell lesz, amelyről most nem ejtünk szót. Aki kíváncsi az említett lapkakészlettel kapcsolatos információkra, megtalál mindent az egyik korábbi hírünkben. Ezúttal az LGA-1155-ös tokozással ellátott Sandy Bridge és Ivy Bridge processzorokhoz készített, az átlagfelhasználóknak szánt Z77-es, Z75-ös és H77-es, valamint az üzleti szegmensbe szánt Q77-es, Q75-ös és B77-es lapkakészletekről lesz szó, de főleg az első hárommal foglalkozunk majd.

Az új alaplapok a Sandy Bridge processzorokkal is kompatibilisek lesznek

Az a korábbi hírek alapján nem újdonság, hogy a 7-es sorozatú lapkakészletek az LGA-1155-ös tokozással érkező Sandy Bridge, valamint az ugyancsak LGA-1155-ös tokozást használó Ivy Bridge processzorokkal egyaránt kompatibilisek lesznek. Ezeknél a megoldásoknál már minden esetben rendelkezésre áll az FDI link, így az alaplapokon - a gyártók döntésétől függően - D-Sub, DVI, DisplayPort és HDMI videó kimenetek egyaránt elhelyezhetőek lesznek. Egyidejűleg akár három monitort is kapcsolhatunk majd az alaplapok videó kimeneteire, amelyek természetesen igény szerint egymástól teljesen függetlenül is működhetnek.


A 7-es sorozatú lapkakészletek két legfontosabb újítása, hogy érkezésükkel rendelkezésre áll majd a natív USB 3.0-s támogatás, azaz a lapkakészletbe integrálnak egy USB 3.0-s vezérlőt, amely 4 portot kínál a rendszer számára. A másik fontos újítás a PCI Express szabvány harmadik generációjának érkezése, ami a PCI Express 2.0-hoz képest kétszer akkora sávszélességet nyújt. A PCI Express 3.0-s HUB természetesen az Ivy Bridge processzorokba integrálva lesz jelen a rendszerben. Amennyiben Sandy Bridge processzort pakolunk a 7-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alapplapokba, úgy csak a PCI Express 2.0-s szabvány alkalmazására lesz lehetőség, mivel az említett processzorok PCIe Hubja még csak ezt a szabványt támogatja.

Újítások a PCH vezérlőknél

A lapkakészletek PCH (Platform Controller HUB) vezérlője négy USB 3.0-s és 10 USB 2.0-s porttal, két SATA 6 Gbps-os és négy SATA 3 Gbps-os porttal, Gigabites Ethernet vezérlővel, HD audió vezérlővel, valamint nyolc darab PCIe 2.0-s sávval áll majd a felhasználók rendelkezésére. A PCH a SATA portok esetében a Rapid Storage Technology legfrissebb változatát alkalmazza majd. A Z77-es és H77-es lapkakészletek a Smart Response technológiát is használhatják, ami SSD/HDD adattárolókból álló hibrid adattároló rendszer létrehozását teszi lehetővé. Utóbbi a HDD és az SSD előnyeit ötvözi majd, ami azért előnyös, mert az alkalmazások így sokkal gyorsabban betöltődhetnek, hála az SSD meghajtó alacsony válaszidejének. Ez, vagyis az SRT technológia a május 8-a és 14-e között debütáló Z68-as alaplapoknál lesz elsőként elérhető.

Multi-GPU, és tuning lehetőségek

Az új lapkakészletek közül csak a Z77-es megoldások esetében lehet majd a processzor PCI Express 3.0-s sávjait háromfelé osztani (x8, x4, x4 mód), de természetesen kétkártyás rendszer építésekor x8-x8-os mód alkalmazására is lesz lehetőség. A Z75 esetében már csak egykártyás x16-os, vagy kétkártyás x8-x8 mód közül lehet majd választani, míg a H77-es alaplapoknál csak x16-os konfiguráció áll a videokártya rendelkezésére. Az említett alaplapok 4 darab DDR3-as memóriafoglalattal érkeznek, amelyek a processzorba épített, kétcsatornás memóriatámogatást kínáló beépített DDR3-as memóriavezérlőhöz csatlakoznak.  Érdekesség, hogy processzor tuningra a diagram alapján csak a Z77-es és Z75-es alaplapoknál lesz lehetőség, a H77-eseknél nem. Utóbbiaknál viszont a GPU tuning lehetősége még mindig rendelkezésre áll majd.

Az üzleti szegmens is új lapkakészleteket kap

Az alábbi diagram az üzleti lapkakészletek legfőbb tulajdonságait említi meg.


Ahogy az a fentiekből is kiderül, az üzleti lapkakészletek repertoárjából nem hiányoznak majd a jól ismert technológiák legfrissebb változatai, valamint ezeknél a lapkakészleteknél az üzleti megoldásoknál már megszokott menedzselhetőséggel kapcsolatos szolgáltatások kiaknázására is lehetőség lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. zvigh
2011.04.28. 11:10
Világosítson fel valaki, a PCI-E 3.0 8x 8x módban ugye több sávszélességet jelent mint a PCI-E 2.0 8x 8x-ban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. PainKiller
2011.04.28. 12:12
Gondolom dupla akkora, mint 2.0-nál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zsolt200
2011.04.28. 13:44
Tehát 2 pci-e 2.0 16x-nak felel meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. northern
2011.04.28. 13:51
Ez érdekes. Már a SandyBridgenél is hozza a P67 x8x8 az X58 x16x16 sebességét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dragon3k
2011.04.28. 15:03
northern: Ott inkább az van, hogy a vga-knak egyelőre elég még a 8x sebesség is, és ezért nincs különbség a p67 és x58 közt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dekko
2011.04.28. 19:07
2x8 PCi-e sebesség P67 nél bőven elég mindenre...
Akkor lenne jelentősége a 2x16 os pci-e sebességnek ha mondjuk dual magos gpuval használnád a rendszert...
Quad Sli avagy CrossFireX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!