iPon Hírek

Friss információk a Brazos platform utódjáról

Dátum | 2011. 08. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A hírek szerint az AMD műhelyében már készülnek a Zacata és Ontario APU egységek utódai, amelyek Witchita és Krishna néven kerülnek majd forgalomba, méghozzá valamikor a következő év folyamán.


Az új APU egységek még magasabb fokú integrációval érkeznek, azaz már nem csak a Bobcat processzormagok, az integrált videó vezérlő, a PCIe hub és a DDR3-as memóriavezérlő kap bennük helyet, de a manapság még külön chipként üzemelő Fusion Controller Hub is, ami majd a Yuba nevet kapja. Utóbbi tulajdonképpen egy I/O vezérlő, ami a SATA portok, és az USB 2.0-s, illetve USB 3.0-s portok kezeléséről, valamint a HD Audió vezérlő biztosításáról gondoskodik.


A Witchita és a Krishna APU egységek elődeikkel ellentétben már nem 40 nm-es, hanem 28 nm-es csíkszélességgel készülnek és kettő helyett maximum 4 darab Bobcat processzormagot tartalmazhatnak. A videó vezérlő szerepét egy DirectX 11-es megoldás tölti be, amely mellett természetesen az UVD motor harmadik generációs kiadása is jelen lesz a tokozáson belül, így a különböző videó fájlok hardveres gyorsítás mellett történő lejátszása nem lesz akadály. A DDR3-as memóriavezérlő akár 1600 MHz-es memória modulokkal is képes lesz megbirkózni, sőt, elődjével ellentétben az alacsony feszültségű DDR3-as memória modulokat is támogatja majd. A Bobcat processzormagok az előző generációhoz képest 20%-kal magasabb számítási teljesítményt kínálnak majd, az integrált videó vezérlő pedig több, mint 25%-kal lesz gyorsabb a Brazos platformban alkalmazott megoldásoknál. Az új APU egységek magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat használnak, azaz egy négymagos modellnél 2 MB-nyi L2 Cache áll rendelkezésre. Újítás, hogy a friss APU-k esetében már elérhető lesz a Turbo Core támogatás is.


A Brazos platform utódja a Deccan nevet viseli majd. Ez a megoldás a Brazos-szal ellentétben már nem FT1-es, hanem FT2-es foglalattal fogadja az új APU egységeket. Az egychipes megoldásnak, valamint az optimalizációknak és a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően új, rendkívül alacsony fogyasztás mellett üzemelő APU SoC egységek is készülhetnek majd, amelyekkel új piaci szegmenseket hódíthat meg a gyártó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Sr4c
2011.08.16. 11:52
Lassan az egész alaplapot integrálják
Majd ha a lemezlejátszót, meg a tápot is integrálják na az FUSION lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.08.16. 12:34
Intel microcode update cikk utan AMD Brazos cikk. Ugy jarunk, mint kecske a ket fucsomoval: melyik cikk kapcsan vegyuk elo a jol bevalt Intel kontra AMD elcelodest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.08.16. 12:50
Noha ma mar minden adott ahhoz, hogy egyetlen csipre felkeruljon proci, hid, memoria es VRM, de nyilvan nem eri meg kockaztatni, hogy egy-egy hiba miatt csokkentett funkcionalitasu csipkent lehessen csak hasznalni.

VRM-et ugy gondolom, hogy a hozza szukseges elektronika lenne a chipen, es az ilyen proci bizonyos labai a szukseges nagy diszkret aramkori elemek csatlakoztatasara lennenek valok.

Azt viszont meg lehetne tenni, hogy amikor 4 giga ram nehany ezer forint, akkor nem egy chip, de egy processzor tok tartalmazzon mindent, beleertve 2-4 giga ramot is.

Erdekes lenne az Intel/AMD-fuggetlen alaplap. Aminel a proci csatlakozo valojaban egy teljesen univerzalis csatlakozas, egy nagyjabol passziv alaplaphoz, amelyen ott vannak a VRM-hez szukseges nagy diszkret elemek, es a kulonfele kulso csatlakozok.

Ezekutan veszel egy laptopot es valamilyen Intel/AMD kombinalt procit, ... kinyitod a laptop aljan a kis ablakot, beteszed az altalad valasztott kombinalt procit, ratolod a hutocsovet, es kesz.

Erdekes uj vasarlasi szokasok alakulnanak ki, ha igy egy onallo kompakt egyseget alkotna a gep szamitogep-szeru (jobb kifejezes most nem jutott eszembe) resze, es az viszonylag szabadon kombinalhato lenne az emberrel kozvetlenebbul erintkezo dolgokkal, mint a laptop doboza, kepernyoje, billentyuzete, ... es persze ugyanez asztali es egyeb kivitelben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2011.08.16. 13:20
Sr4cHazamész a 200 millás géppel akkora mint egy gyufásdoboz "na anyuk itt a Pentium 10 gépem".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!