iPon Hírek

Friss információk a Kaveri APU-k megjelenésével kapcsolatban

Dátum | 2013. 10. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a kiszivárgott információk alapján az idei év decemberének ötödik napján rántja le a leplet az asztali Kaveri APU egységekről, amelyek a Richland APU egységeket váltják a piacon. Az új APU-k december ötödikén sajnos még nem válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ugyanis ezen a napon csak a termékek bemutatására, illetve a róluk készített tesztek publikálására kerül sor, azaz formális rajtról lesz szó.

A Kaveri APU-k szállítása várhatóan december végétől kezdődik meg, de ekkor még csak az OEM partnerek kapnak belőlük. A jelenlegi tervek szerint február közepéig egészen biztosan nem lesznek elérhetőek az újdonságok az átlagfelhasználók számára.

A Kaveri APU egységek következő generációs, Steamroller mikroarchitektúrára alapozó processzormagokat kapnak, amelyek a Piledriver mikroarchitektúrára támaszkodó processzormagokhoz képest - a konzervatív becslések szerint - 10% körüli teljesítménynövekedést hozhatnak a konyhára. A processzormagok mellett GCN architektúrára alapozó grafikus vezérlő is jelen lesz, sőt, a nemrégiben bemutatott TrueAudio szolgáltatás is a kínálat részét képezi majd. Az új APU-k magasabb órajelen üzemelő DDR3-as memóriamodulokat is támogatnak, PCI Express vezérlőjük pedig a 3.0-s szabvány köré épül. A repertoárból persze a konfigurálható TDP sem marad ki. A Socket FM2+ processzorfoglalatba illeszkedő újdonságok mellé egy új, A88X jelzésű lapkakészlet is érkezik.
Socket FM2 vs. Socket FM2+
Socket FM2 vs. Socket FM2+
Az új APU egységekhez mindenképpen új, Socket FM2+-os processzorfoglalattal ellátott alaplapra lesz szükség, ám az új processzorfoglalatban a régebbi, Trinity vagy Richland sorozatú APU egységek is helyet kaphatnak, azaz a friss processzorfoglalat visszafelé kompatibilis marad a régi APU egységekkel. Sajnos ez fordítva nem igaz: a Socket FM2-es processzorfoglalattal ellátott alaplapokkal - fizikai korlátok miatt - nem lesznek használhatóak a Kaveri APU egységek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

50. aAron_
2013.10.28. 18:08
tehát 8350 "utódja" is megjelenik? vagy valamit félreértettem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. NorbeArt
2013.10.28. 18:22
Ezek a Richland-okat váltják majd, nem az FX sorozatot. Azok utódjáról semmit nem tudni, egyre több forrás utal rá, hogy nem lesz folytatás, és az AMD csak az FM* foglalatú APU-kat fogja kínálni desktop fronton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Terror
2013.10.28. 18:31
Nem. Több AM3+ tokozású processzor nem jön.

Valami technikai specifikációt igazán kiadhattak volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Gpety
2013.10.28. 18:39
Elképzelhető, hogy lesz Warsaw-re épülő FX, AM3+ foglalatba. Ha lesz és ha Fx lesz a neve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. ThompsoN Gpety
2013.10.28. 18:53
A Warsaw chip elvileg 32nm-es lesz, és a Piledriver architektúrára épül, vagyis lényegi előrelépés nem lenne a mostani Visherákkal szemben. Azon kívül az AM3+ már eléggé elavult, méghozzá sok szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. ByrDer
2013.10.28. 19:14
Régóta tervezgetek építeni egy kaveri alapú mini asztali gépet, de az egész a cpu rész erején és fogyasztásán áll vagy bukik, ahol pillanatnyilag hatalmas a lemaradás intelhez képest. Az haswellek közt van olyan modell ami már 28 watton tud olyan teljesítményt ami eléri, vagy meghaladja a jelenlegi csúcs amd apuk számítási teljesítményét (90-120W), de az igp grafikus teljesítménye is nagyon közel van. Igaz, meg is van az ára... de épp ezért szurkolok hogy jó legyen a kaveri.

A kaveri igp-je egy új teljesítményosztály lesz az borítékolható, de azt inkább csak ilyen egészséges backup / vésztartaléknak szánom azokra az időkre amikor nincs dedikált gpu-m mert relatíve gyakran cserélgetem a videókártyáim, de a cpu még mindig bosszantó rejtély... lehet inkább megvárom a broadwell-t, de az meg biztos aranyáron lesz. De az is lehet hogy inkább keresek egy más hobbit, mert idegesítően belassult a PC hardverek és PC-s játékok fejlődése...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. gab78
2013.10.28. 19:30
"A Kaveri APU egységek következő generációs, Steamroller mikroarchitektúrára alapozó processzormagokat kapnak, amelyek a Piledriver mikroarchitektúrára támaszkodó processzormagokhoz képest - a konzervatív becslések szerint - 10% körüli teljesítménynövekedést hozhatnak a konyhára." Elmennek a p...ba ha csak 10% teljesítménytöbbletet hoz csak a Kaveri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. kunti
2013.10.28. 19:34
A 10% növekedés IPC értendő, ha jól tudom. Tehát, ha mellette az órajelet is tudják fölfelé tekerni, annak növekménye még pluszban rájön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. csabi02
2013.10.28. 19:38
Akkor ütött volna nagyot az AMD ha egy 8350-es teljesítményét és a leg keményebb igp-t ami van nekik ,valahogy 1-be kombinálják.(FM foglalatban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. gyenesmart...
2013.10.28. 19:51
csabi02: Az úgy nem kicsit melegedne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. doktormazs...
2013.10.28. 20:52
Ez bulls**t.Egy helyben toporognak a gyártók, hogy minél több pénzt hámozzanak le a vásárlókról. Közben meg a katonaságnál olyan technika van, amiről elképzelésünk sincs. Valamiből profitot kell teremteni.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. enisherpa
2013.10.28. 20:56
Pár egyéb meg nem erősített infó: [LINK] További linkek a linkelt lap alján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. doktormazs...
2013.10.28. 21:07
Nem ide tartozik szervesen, de itt is van 1-2 érdekes dolog!

ui.: Nagybátyám tervezte anno 2009ben, aki tud angolul az tudja értékelni.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. gab78
2013.10.28. 21:33
kunti: Az órajelet már hova tekernék? 4.1-en mennek a 6800-asok... HATÉKONYABB PROCKÓT TESSÉK MÁR ÉPÍTENI!!! Ez az órajel hajkurászás nem vezet sehova. Megy az áramzabálás, megy a fűtés és nincs teljesítmény... melegen ajánlom, hogy legalább a i5-4570-et beérjék, különben úgy veszek Intelt, mint a huzat, True Audio ide, hUMA oda.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. beleutomaz... ByrDe...
2013.10.28. 22:30
ByrDer: Legyszives linkeld azt a tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Szvideo
2013.10.28. 22:59
Az lenne a legjobb szerintem ha FX sorozatu procikat csinalna az AMD mert teljesitmenyt kinalna... Nem ertem minek ez az APU eroltetes. Minden evben kiadnak egy uj arhitecturaju procit a gyartok ami kore vagy 40 proci fajtat csinalnak, semmi ertelme,mert mire megveszi az atlag ember ki jon a kovetkezo. es nem videokartyas procit kell hanem csak proci.... AMD helyeben azt csinalnam, hogy 2 evig nem adnek ki uj procit es kifejlesztenek valami kis fogyasztas, nagy teljesitmeny arhitecturat es bedobni FX sorzatba meg valami belepo szitunek es kesz. Csodalkoznak, hogy nincs profit mikor evente adjak ki az ujabb procikat amiknek kifejlesztese gyartasa sokba kerul ezert az aruk is magas es nem lehet konnyen megszerezni... Meg minek a foglalat valtas? egy tipus es mindenki arra adna ki a procikat, olcsobb lenne alaplap szempontbol. Mar van AMD/ATI es nVidia kompatibilis alaplap akkor miert ne lenne prociban is?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. carraroxt
2013.10.28. 23:44
Ez még 32nm-es lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Phantomstr...
2013.10.29. 00:26
@Szvideo
Jelenleg ezek az APU-k az AMD legversenyképesebb termékei. Hülye lenne nem ezeket nyomni. Furcsa lódon még proci oldalon is jobban skálázódnak, mint az FX-ek valaha. Rájuk férne egy kis izomzat proci oldalon, nem mondom, kellene a konkurencia az alsó-középkategória fölé is, de pont a csupasz CPU-kat nem kellene már erőltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. madcaptain
2013.10.29. 02:32
Csak jonnenek mar az OPenCL-t kihasznalo GPGPU-s programok, mert hiba csinal jo APU-kat, amikkel megnyerte a konzolpiacot, a nagy dog PC-n ahogy a kommentekbol is latszik a nyers ero szamit, mert mindenki eleg gazdag, hogy beletegyen 50-200k-s VGA karttyakat a dobozba. Mert elfer. A Steam Machine meg hamarosan megmutatja amit az ALienware X51 is mar tud hogy kis hazba is lehet eros intel procit+eros DVGA-t rakni jo tervezessel.

Aki jatszani akar ugyis vesz konzolt vagy diszkret VGA-t. Aki meg nem az elvan egy 5 eves barmilyen CPU-val/vga-val es szarik a fejlesztesekre, max vesz egy SSD-t.
Ergo a sokkal nagyobb PC-s taborra epitenenek ok (nem a parezer forumhuszarra), csak hat minden ilyen szoftver fuggo (nem nyers ero) fejlesztes mindig is nagyon-nagyon lassan terjedt, meg akkor is ha a legnagyobb cegek nyomjak.

Ha kiadnanak egy normalis mobil kaveris laptopot, rendes GCN-es CF-el az tarolna. De sajnos amig gyenge a CPU resz jatekra (ahova jo VGA-s gepet vesznek) nagy handikeppel indul ez latszik az MSI GX70-es Richland APU+8970M-es notijan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ByrDer
2013.10.29. 09:09
beleutomazorom:
Direkt összehasonlító teszt nem hiszem, hogy létezik, mivel az egyik egy alacsony fogyasztású notebook proci a másik meg egy asztali proci, de most őszintén szerinted egy 3+ GHz fölé turbózó 4 magos, 8 szálon dolgozó, vagy akár egy 2/4-es haswell i7, nem éri el egy 6800K teljesítményét?

Notebookcheck-nek elég terjedelmes és jól struktúrált adatbázisa van, ha keresgélsz egy kicsit szerintem megtalálod a számokat amire céloztam...

Még a *15* Wattos tdp-jű i7 4500U is sok teszben beéri, vagy túlszárnyalja az asztali AMD 6800K-t (bár összességében az azért gyengébb), a 28 Wattos változat, viszont simán beéri, a 4 magos nyolcs szálon dolgozó 36 W-os haswelleknek meg már nem is ellenfél (igp-ben sem).

Asztalon is csak azért vannak olyan közel az amd procik amennyire mert az intel már évek óta nem próbálja feszegetni a határokat, mert nincsenek rákényszerítve. Nem vagyok intel fan és nem tetszik a jelenlegi szituáció, de aki azt hiszi hogy az amd most partiban van technológiai szempontból, az csak önmagát csapja be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Riddick77
2013.10.29. 09:22
Az AMD csinálja csak az APU -kat,mert remélem egyszer a nextgen konzolok APU-i is feltűnnek asztali gépekben,és az átrajzolhatja majd a Pc-s piacot. Viszont,tesztelték az új 5ghz AMD FX-et és nem voltak elszállva tesztelők tőle.
http://prohardver.hu/teszt/amd_fx-9590_teszt_review_benchmark/az_fx-9590.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kunti
2013.10.29. 09:24
gab78
"Az órajelet már hova tekernék? 4.1-en mennek a 6800-asok... HATÉKONYABB PROCKÓT TESSÉK MÁR ÉPÍTENI!!!"

Szerintem nincs értelme a kiabálásnak, pláne nem a tesztek előtt.
Különösen érthetetlen a hozzászólásod azután, hogy az IPC javításról volt épp előtte szó.

"Ez az órajel hajkurászás nem vezet sehova. Megy az áramzabálás, megy a fűtés és nincs teljesítmény... melegen ajánlom, hogy legalább a i5-4570-et beérjék, különben úgy veszek Intelt, mint a huzat"

Én az AMD-nek szurkolok, nagyon bízom a Kaveriben, és szerintem jó kis lapka lesz - de ha csak a CPU erő számít neked, akkor már menj is i5-4570-et venni. A két modulos AMD nem fogja utolérni a négy magos Intelt. Valószínűleg farag majd a hátrányából szépen, de az nem fog alapvetően változni, hogy egy AMD modul (két mag, két szál) nagyságrendileg kb egy Intel maggal (ami HT-el ugye szintén két szálat kezelhet) van pariban.


carraroxt
Ez már 28 nm-en készül, mint a VGA-k, a Kabini meg a konzolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Talent15 Szvid...
2013.10.29. 10:03
Mivel CPU fronton az AMD reménytelenül le van maradva az Intelhez képest, logikus lépés, hogy a GPU-t próbálja meg olyan mértékben integrálni, ahogy azt 20 éve az FPU-val csinálták... és amerre az új konzolok is elindultak az AMD által.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kunti
2013.10.29. 10:08
ByrDer
Az Intel a többszörösen nagyobb volumenből könnyebben megteheti, hogy leválogatja az igazán keveset fogyasztó lapkákat. A gondos válogatás természetesen igen magas prémium árral jár: a az i7-4500U 400$-ba, az i7-4650U 450$-ba fáj. Ez elég horror pénz egy 3, ill. 3,3 GHz-re turbózó processzorért!

A négymagos Haswell tesztje alapján ~7%-kal van az Ivy előtt, ez alapján becsülve az asztali i3-asok fix 3,3 GHz-en 9%-kal várhatók az A10-6800K és 12%-kal az A10-6700 fölé. Az említett procik nem hozzák fixen ezeket az órajeleket és az alacsonyabb TDP keret is szorítja őket, ezért nem hinném, hogy tipikus az, hogy beérné az A10-es Richlandokat.
Az viszont gyakori eset, hogy az mobil AMD-s konfig szégyellnivalóan gyengén van eleresztve memória sávszélességgel (egy csatorna, lassú RAM), ami az IGP erejét gyakorlatilag kihasználatlanságra ítéli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. spidey2
2013.10.29. 11:49
A CPU része majd csak az excavator-nak lesz erősebb, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. carraroxt
2013.10.29. 13:16
kunti Na az jó! Akkor már tényleg esélyes jelentősebb előrelépés is. A mostani AMD procik legnagyobb rákfenéje a vacak 32nm-es gyártástechnológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kunti
2013.10.29. 14:27
spidey2

Én úgy tudom, hogy a Steamroller magok (a Kaveri "CPU része" jelentős fejlesztésen mentek át. A Kaveri startját azért halasztották el és jött helyette a Richland (Trinity revízió), hogy a legyen idő a magok átgyúrására.
Jim Keller érkezésekor alaposan felforgatta az AMD roadmap-jeit, mert elégedetlen volt a meglevő célkitűzésekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gab78
2013.10.29. 14:42
kunti: Rossz az egész megközelítés, bull architektúra gyengeségeit kellene elsősorban javítani!!! (szar az egyszálas teljesítményük is és a többszálas skálázódásuk is) Hogy minél nagyobb forgalmat tudjanak generálni, minél többen válasszák az AMD processzorait. Ne pedig elforduljanak. A Steamrollerből már egy B variáns fog érkezni ezekben, vajon miért? Szép és jó, hogy egy csomó HSA-s fejlesztés kerül az APU-ba, szép és jó, hogy dolgoznak az egységes memória használaton, konzolokban használt fejlesztések PC-n való használatának lehetőségén, hogy különféle folyamatoknak lehetőségük legyen váltogatni a CPU és a shader procik között, függően attól, hol hajtható végre hatékonyabban a folyamat, ezt a konzolos FIFA használja is. (Van jobb AI van jobb labdafizika...) Ez egyenlőre egy lehetőség, de pl a PC-s verzió ezt a motort nem kapja meg, azaz egy lehetőség, amit a fejlesztők nem használnak ki!!! Az alkalmazások nagyrésze, jelenleg 100%-a nem is tudja kihasználni az előnyeit, ezért egyáltalán nem jó az, ha nincs meg a kellő nyers CPU erő, mert a jelenleg használt alkalmazások csak arra építenek. Szép és jó, hogy a jövőben többet tudhat a Kaveri, de amikor kijön az APU a jelenlegi programokkal fogják tesztelni, a felhasználók is a jelenlegi alkalmazásokat fogják használni és ott várják el a jó teljesítményt. És mit látnak?

Azt gondolom, hogy egy jó CPU-t kell különféle fejlesztésekkel jobbá tenni, nem azt mondani, hogy ha ezeket a fejlesztéseket használod, akkor majd ez jó lesz.

Én is bízom abban, hogy jó lesz a Kaveri, ezért is várok a vásárlással. Illetve tudom és látom, hogy a Kaveri sokkal inkább időtállóbb megoldás (lehet), de azt sem szeretném, hogy a jelenlegi alkalmazások mellett kompromisszumokat kelljen kötnöm. Mondván, hogy majd a későbbi alkalmazásokkal jobb lehet. Felmerül a kérdés, hogy tényleg jobb lesz? És ami a nagy kérdés, hogy mennyivel is? Mennyire lesz jó a támogatás? Egyáltalán kik fogják támogatni? Szerintem az óriási reformok helyett inkább apró lépésről lépésre haladó fejlesztésekkel kellene operálni. Amihez a szoftverek és fejlesztések is folyamatosan tudnak igazodni, és emellett egy általánosan jó (versenyképes) teljesítményt kellene nyújtani.

"egy AMD modul (két mag, két szál) nagyságrendileg kb egy Intel maggal (ami HT-el ugye szintén két szálat kezelhet) van pariban." És ez nagyon kevés, mert ezt is csak magasabb órajel mellett tudják hozni, ráadásul nem is minden esetben igaz ez.

Jaj igen és amiről szó volt: "A Kaveri APU egységek következő generációs, Steamroller mikroarchitektúrára alapozó processzormagokat kapnak, amelyek a Piledriver mikroarchitektúrára támaszkodó processzormagokhoz képest - a konzervatív becslések szerint - 10% körüli teljesítménynövekedést hozhatnak a konyhára."

És még valami: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Szefmester
2013.10.29. 17:15
Én is jobban díjaznám ha az apuskodást elhagynák, legalább egy termékvonalon. Megértem azoknak az igényét is akik nem akarnak VGA-t a gépbe és örülnek hogy megússzák APUval. Vagy aki nem bírt sokat áldozni a drága VGA-ra és beköti hibridbe.. (ami meg teljesítménybeli öngyilkosság)

De szerintem egy vonalon elkezdhetnének fejleszteni csak CPU-t. Hogy aki teljesítményre gyúr is meg tudja venni a saját álom AMD gépét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kunti
2013.10.29. 17:47
"kunti: Rossz az egész megközelítés, bull architektúra gyengeségeit kellene elsősorban javítani!!! (szar az egyszálas teljesítményük is és a többszálas skálázódásuk is)"
Nem írtam 2x is az IPC növelést???

" pl a PC-s verzió ezt a motort nem kapja meg, azaz egy lehetőség, amit a fejlesztők nem használnak ki!!!"
A játékok terén a konzolos címeket Mantle-vel gyerekjáték lesz portolni PC-re, mert minimális pluszmunkát jelent a DX, OGL portoláshoz képest. Tehát ezt a fejlesztők ki fogják használni, megnyugodhatsz.
A PC-s verzió viszont nem csak AMD-s termékekre jön ki, naná hogy nem ugyanazt a motort kapja.

"Az alkalmazások nagyrésze, jelenleg 100%-a nem is tudja kihasználni az előnyeit, ezért egyáltalán nem jó az, ha nincs meg a kellő nyers CPU erő, mert a jelenleg használt alkalmazások csak arra építenek. Szép és jó, hogy a jövőben többet tudhat a Kaveri, de amikor kijön az APU a jelenlegi programokkal fogják tesztelni, a felhasználók is a jelenlegi alkalmazásokat fogják használni és ott várják el a jó teljesítményt."
Ha semmi nem használná is ki a heterogén erőt, a CPU teljesítmény akkor is pariban lesz az Ivy, Haswell 2 magos, HT-s i3-asokkal, de várhatóan inkább valamivel fölötte.
A renderelő, képbasztató, tömörítő, stb alkalmazásoknak pedig remélhetőleg mielőbb megjelennek a HSA compilant verziói, melyek akár i7 fölötti teljesítményt is adhatnak az IGP erejével.
Most ezek a kilátások. Ha CPU-ban Haswell i7-tel versenyképes AMD procira vársz, akkor még türelmesnek kell lenned. Az AMD -hál'Istennek- egyelőre nem erőltette ezt a vonalat, hanem hosszabb távon hasznosabb és kifizetődőbb területekre koncentrált, így újra nyereséges és nem kell félni a csődtől. A jövőben akár újra futhatja költségesebb fejlesztésekre is, mint amiket te vársz.

"Szerintem az óriási reformok helyett inkább apró lépésről lépésre haladó fejlesztésekkel kellene operálni"
A Steamroller, Excavator pont ilyen lépésről lépésre haladó fejlesztések.
De közben kellenek az óriási reformok is, másként az AMD-nek nincs esélye behozni a kék óriás teljesítményét.

" És ez nagyon kevés, mert ezt is csak magasabb órajel mellett tudják hozni, ráadásul nem is minden esetben igaz ez"
Ez hülyeség. Teljesen különböző architektúrákról beszélünk, amelyeket adott órajelekre terveztek. Az IPC és az órajel szorzata számít. Az, hogy melyik mekkora, tervezés kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gab78
2013.10.29. 18:52
kunti: Úgy látom sikerül kissé nem megértenünk egymást... Miért morgok az órajel, skálázódás stb miatt... Az, hogy úgy tudod, hogy 10%-al több utasítás lesz végrehajtható órajelenként, de egy ez nem jelenti azt, hogy valóban 10%-al növekedni is fog 1-1 processzormag teljesítménye, kettő, úgy tudod?! Majd lássuk a teszteket. A korábbi CPU-k (nem bull) esetében nem volt gond a skálázódással, csak az egy szálas teljesítmény kezdett elmaradni az Intel CPU-i mögött. Ezért mondom, hogy rossz a közelítés. A hatékonyságon kellett volna csak javítani és nem egy új architektúrára építeni. Nekem ez az egész CMT megközelítés is megfekszi a gyomrom. Sehol sem látni kézzelfogható előnyét. A legjobb esetben is csak arra futja, hogy pariban legyen az Intellel (4mag+SMT), de milyen áron?!

"Ha semmi nem használná is ki a heterogén erőt, a CPU teljesítmény akkor is pariban lesz az Ivy, Haswell 2 magos." Két magossal... amik még alacsonyabb órajelen is üzemelnek, na ez aztán a teljesítmény... és akkor nézd meg a processzorok méretét, fogyasztását és teszem fel a kérdést: Mi a cél? Processzoronként 10%-os haszonnal dolgozni vagy processzoronként 250%-os haszonnal dolgozni? Az Intel szét tudja keresi negyedévről negyedévre az arcát ezáltal, és bőven jut pénz fejlesztésre, fejlesztők támogatására és Nokiás dobozokra is. Itt volt az FX 9590 indult honnan is? Ma 290 dollár körül van az ára, és miért? Mert a kutya nem vette meg. Minden annyit ér amennyiért hajlandóak megvenni. Ez igaz az APU-kra is és az Intel processzorokra is.

"A Steamroller, Excavator pont ilyen lépésről lépésre haladó fejlesztések."

Most igen?! (ezt azért még feltételesen kezelném) mert kezdenek ráeszmélni, hogy mi van és a vállalat vezetői is lecserélődtek, de ezt kb. akkor kellett volna elkezdeni, amikor a Deneb mag tervezését befejezték illetve a Swiften (ami nem jelent ugyan meg) dolgoztak.

"Teljesen különböző architektúrákról beszélünk, amelyeket adott órajelekre terveztek." Nincs is szó architektúrális hasonlóságokról. De már az Intel is bebizonyította, és ők tanultak is belőle, hogy az órajel hajkurászás sehova nem vezet. Netburst. Nem működik! Lehet magas órajelre tervezni, de felesleges, mert a fogyasztás és a hőtermelés kezelhetetlenné válik. Prescott kazán, talán rémlik még.

Egy kis teszt [LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010 gab78
2013.10.29. 19:22
Az AMD hamarosan utoléri CPU-ban az Intelt de az Intel GPU -ban és termék támogatásban fényévekre van az AMD -től még úgy is hogy 100x több pénzel gazdálkodhat, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djwolf
2013.10.29. 19:41
Atti2010 +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror atti2...
2013.10.29. 19:48
Beajánlhatlak egy pszichiáternél, ha gondolod. Nem kell egyetértened velem vagy vele semmiben, csak engedd, hogy megvizsgáljon. A saját érdekedben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010 Terro...
2013.10.29. 20:13
Nem kell egyetértened, nem kertelek rá, nyugodtan veheted a drága CPU-t ezután is, csak értelme 0.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2013.10.29. 20:18
Mint például az AMD leggyorsabb processzora EVER, az FX9590, ami drágább, forróbb, áramzabálóbb, nagyobb, de legalább lassabb? Nahát, annak tényleg nem sok értelme volna.

[LINK]

Nézegesd egy kicsit. Tudom, horrorisztikus látvány, de valakinek szembesítenie kell téged a kegyetlen valósággal.

Ez a "mindjárt utoléri" gondolom a neve lehet annak az álomvilágnak, amit évekkel ezelőtt kitaláltál magadnak. Mindjárt, hamarosan, épp ott van a kanyarban, csak egy kicsit még, éppen előzi, de mégsem! Ezek a gondolatok járhatnak a tébolyult elmédben, és ahogy telnek az évek, és a fantasztikus pillanat csak nem akar eljönni, egyre frusztráltabb vagy, és egyre több baromságot írsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 Terro...
2013.10.29. 20:45
Ne viccelj már, a jelenlegi játékokhoz GPU kell és nem CPU Intel meg úgy tud GPU-t gyártani mint Juliska néni BMW motort, csóközön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror atti2...
2013.10.29. 20:48
Ne terelj, ne terelj. De ha már szóba hoztad, a játékteszt oldalon világosan látszik, hogy ahol a listán véget ér az Intel-uralom és jönnek az AMD-k, azonnal cpu-limit váltja a gpu-limitet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti2010 Terro...
2013.10.29. 21:02


Tessék.Ugye nem 1024 játszik senki ilyen szinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. enisherpa
2013.10.29. 21:17
Visszatérve a témához: FM2+ alaplaphoz remélhetőleg adnak ki az APU-k mellé újabb CPU-kat is. Az FM2-es X4 760K után jöhetne egy FM2+ X6 780K. Valószínűleg megpróbálják átszokatni az embereket am3+-ról fm2+-ra.

Nekem pont elég lenne egy Kaveri APU (heroes 2/3, VCMI, Dominions 3/4, sakk, html fejlesztés notepad++ alatt ..), gyűjtöm is a konfigra a pénzt, de van akinek nem jó választás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02
2013.10.29. 21:57
Ha 1080-ban mérik akkor is csak a 8350-es álja meg a helyét tuning nélkül,mert a többinél már limit van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Radon
2013.10.29. 22:05
atti2010: Tessék néhány NEM GPU limites játék, hogy lásd, van amikor van értelme az Intelnek.

[LINK]
[LINK]

Tudod vannak számolás igényesebb programok is. Persze tudom: ezek optimalizálatlan fosok, vagy a szemét-mocskos intel kilóra megvette őket, hogy az ő procijukra fejlesszen.

Amúgy a témához: szimpi az AMD fejlesztési iránya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BadDevil Terro...
2013.10.29. 23:40
kéne ide egy lájk gomb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kunti gab78
2013.10.29. 23:52
"úgy tudod?! Majd lássuk a teszteket."

Na látod, pont ezt mondtam már én is régen (#22), hogy minek kiabálsz, amikor még nem ismerjük a teszteket?!

" Ezért mondom, hogy rossz a közelítés. A hatékonyságon kellett volna csak javítani és nem egy új architektúrára építeni."
"Nem működik! Lehet magas órajelre tervezni, de felesleges, mert a fogyasztás és a hőtermelés kezelhetetlenné válik"

Értékes tanácsaiddal szerintem keresd meg az AMD mérnökeit, biztosan hálásak lesznek lehengerlő tudásodért és mély ismereteidért. Én magam is le vagyok nyűgözve, hogy te innen milyen frankón meg tudod mondani, de tényleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2013.10.30. 09:08
Az ilyen fajta játéktesztekel azért téves érvelni szerintem, mert akinek a CPU terén ennyire költséghatékonyságban kell gondolkodnia, az valószínűtlen, hogy nyakonvágja a rendszert egy irreálisan drága VGA-val. Új árakat tekintve kb. jellemző, hogy egy CPU egy nála 2-3x drágább GPU-val fogy vegyeslimitet kiadni (és ha belegondolunk ez nem bűn, mert költségek tekintetében így használhatjuk ki legjobban az erőforrásainkat). Na de akkor ez azt jelenti, hogy aki 20-30 ezres procik közt vacilál, elsősorban az ár miatt, annak 50-90-ezres VGA-t kellene vennie hozzá, hogy elérje a CPU limitet. Ez így teljesen irreális. Akinek van lóvéja, hajlandósága megvenni egy ilyen erős VGA-t, annak nem okoz terhet a lényegesen olcsóbb prociból egy erősebbet venni. És fordítva, akinek ilyen szinten számolnia kell a garast már a procinál, az képtelenség, hogy egy ennyire drága VGA-t tudjon hozzá venni.
Nekem is csak egy Phenom II-esem van (már több mint 3 éve), és még mindig nem reális, hogy olyan erős VGA-t vegyek, amivel procilimitem lehetne. Egyébként meg köszönöm is szépen a Skyrim gyönyörűen végigment FullHD-ban egy 5770-esel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gab78
2013.10.30. 09:17
kunti: Persze, amíg nincs teszt nincs kézzelfogható ismeretünk sem a teljesítményről, de amíg a dolog az órajelről szól addig nincs is miről beszélni. Nem lesz versenyképes, azt elfelejted, hogy az Intelnél akad még tartalék.

"Értékes tanácsaiddal szerintem keresd meg az AMD mérnökeit, biztosan hálásak lesznek lehengerlő tudásodért és mély ismereteidért. Én magam is le vagyok nyűgözve, hogy te innen milyen frankón meg tudod mondani, de tényleg."

Édes istenem. Nézd már meg milyen eredményeket érnek el. Nézd meg a fogyasztási adatokat, nézd meg milyen tartalékok vannak a termékekben. (220W-os APU-kat ki venne meg?) Nézd meg hogy alakulnak az eladásaik, a sima FX-es Bull vonal lényegében halott. Az AMD összes (100%) eladásának 5%-át teszik ki. A konzolokban sem épít rá senki, a klasszikus felépítésben bíznak, még ha alacsonyabb is az órajel, igaz cserébe keveset is fogyaszt, de kellett belőle 8 mag. Minden jel egyenesen azt mutatja, hogy rossz az egész. Igen a steamroller és az excavatorral megpróbálják lépésről lépésre javítani a hibákat, de egy hibát jobb nem elkövetni, mint utólag javítani nem? Főleg úgy, hogy a konkurencia már elkövette és láttuk az eredményét. Azaz tanulhattak volna belőle!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. partxxx
2013.10.30. 10:43
mar irta valaki, de telorol vagyok es lusta vagyok visszakeresni, de szerintem is a 32nm a rakfeneje az AMDnek, a gyartastechnologia "elavult" igy a TDP is szar es ha jol tudom a buszrendszer savszelesseget is befolyasoljak a parazitakomponensek

FX-4100@4GHz-em van, de egyenlore nem erzek ra kenyszert, hogy csereljem ... ha feltetlen cserelni kene sztem a 8350el is meg evekig ellennek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2013.10.30. 11:02
C3 játékteszt csak válasz volt...

A lényeg,hogy egy kb~45000ft os proci is lehet jó vétel,FX 8350 és az i5 3470-re gondolok,mert 1csipetnyit vannak lemaradva a 3770hez képest de 25-30ezer a különbség amit ha VGA-ba tolsz bele,akkor máris nem 40ért hanem 70ért nézhetsz VGA-t ami gyenge prociknál képes már limitet okozni 1080-ban és ha kisebb a felbontás annál jobban kiütközik ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kunti
2013.10.30. 17:14
gab78

"amíg a dolog az órajelről szól addig nincs is miről beszélni"
Semmi értelme az olyan beszélgetésnek, amikor az órajelnövelésen kívüli fejlődésekre mutatok, akkor vagy kétségbe vonod, mondván, várjuk meg a teszteket, vagy a mindentudó bölcs pozíciójából kritizálod, hogy úgysem fog működni, vagy pedig egyszerűen nem veszel róla tudomást. Aztán kezdődik elölről a jajongás a 220W-ot zabáló, értelmetlen órajelemelésről.

"azt elfelejted, hogy az Intelnél akad még tartalék"
Ugyan honnan a francból veszem, hogy elfelejtettem?
Az Intelnek mindig vannak tartalékai.
Ezért is kellett a vadiúj, heterogén irány. De lehet, hogy az Intelnek erre is vannak tartalék tervei.

"a sima FX-es Bull vonal lényegében halott"
Örülök neki, hogy nem is erőltetik tovább egyelőre. Azt, hogy (prezstízsből? fricskából?) kihoznak 0 erőfeszítéssel egy moderált feszültségemeléssel gyárilag 5 GHz-re húzott Piledrivert teljesen fölösleges figyelembe venni. Az egyszerűen nem fejlesztés, nem új stepping, vagy revízió, pláne nem új architektúra, vagy csíkszélesség, csak egy rég meglevő lapka, amit új termékosztályba válogatottak le. Közben a háttérben folynak a fejlesztések, hogy valóban új, értelmes procikkal állhassanak majd elő, ezt (FX-9590) is valószínűleg csak azért adták ki, hogy addig is vérpistikének legyen minek örülni, rontópáloknak (kb te) meg min bosszankodni.
Ha a termékekben levő tartalékokról akarnék fogalmat alkotni, akkor azt a Richland alapján tenném, mert az legalább egy új stepping.

"Minden jel egyenesen azt mutatja, hogy rossz az egész. Igen a steamroller és az excavatorral megpróbálják lépésről lépésre javítani a hibákat, de egy hibát jobb nem elkövetni, mint utólag javítani nem?"
Nem szűnök meg csodálni nagy bölcsességedet... Reménykeltő látni, hogy kis hazánkban vannak még olyan, fotelből netező géniuszok, akiknek a kisujjába több tudás szorult a processzortervezésről, mint az AMD egész fejlesztő csapatának.
Csak hogy értsük, miről beszélünk:
Az AMD-nek be kellett vezetnie egy teljesen új alapokon nyugvó architektúrát, két okból is:
1. A K7-K8-K10-K10.5 vonal elavulttá vált, ami nem csoda, hiszen egy 1999-ből eredeztethető architektúráról van szó, melybe semmiféle hyperthreadinget nem lehetett beleszuszakolni - márpedig ezzel a technológiával az Intel komoly lépéselőnyre tett szert.
2. Az ATI fölvásárlásával egyidőben elindított nagyívű Fusion-os tervekhez új architektúra kellett, ami ráadásul sokkal kedvezőbben használja ki a helyet a lapkán.
A fent említett két ok miatt a CMT alapú architektúrát ítélték az AMD mérnökei a leggazdaságosabbnak - mentségükre legyen mondva, hogy nem voltak birtokában annak a magasabbrendű tudásnak, és széleskörű tapasztalatnak, mint te.
Az AMD-vel már korábban is előfordult, hogy az új architektúra bevezetésével nem sikerült olyan nagyot dobni, mint szerettek volna, de később sikerült kigyógyítani a koncepciót a gyermekbetegségeiből. Ilyen volt a Phenom, amit most úgy védesz.
Nehéz a két architektúra közvetlen vizsgálata, de nem lehetetlen. A K10-vonalból utolsó erőfeszítésként a Llano magjait préselték ki (ITT és a következő öt oldalon bőséges elemzést találsz erről a fejlődésről). Nézd meg, hogy utódja, a vadiúj, CMT-s architektúrára alapuló csúcs-Trinity (A10-5800K) ~4,6%-kal előzi a csúcs-Llanót (A8-3870K); sőt, az új steppingű Richlandból már a 65W TDP-jű változat is 6,8%-ot ver rá! Mindezt úgy, hogy erősebb IGPt kaptak, és semmiféle gyártástechnológiai előnyük nincs: ugyanazzal (GloFo 32nm HKMG) készültek; és az architektúra egyelőre gyermekbetegségekkel küzd!
Szerintem próbáld meg elhinni, hogy a régi architektúra hatékonyságán egyszerűen nem lehetett már annyit javítani; és hogy ha az AMD mérnökei ennél nagyobb potenciált láttak volna a régebbi architekturális vonalban, nem erőltetik a teljesen új, ismeretlent.

"Főleg úgy, hogy a konkurencia már elkövette és láttuk az eredményét. Azaz tanulhattak volna belőle!"
A két architektúra (Netburst & Bulldozer) teljesen különbözik; összehasonlításuk Makó&Jeruzsálem tipikus esete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 8th
2013.10.30. 18:14
#32: "Az AMD hamarosan utoléri CPU-ban az Intelt de az Intel GPU -ban és termék támogatásban fényévekre van az AMD -től még úgy is hogy 100x több pénzel gazdálkodhat, ennyi."

Hölgyeim és uraim, a nap viccét hallhattuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!