iPon Hírek

Friss információk a Windows 10-ről és a Spartan böngészőről

Dátum | 2015. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Windows 10 A Microsoft következő generációs operációs rendszerével kapcsolatban már nagyon sok információ napvilágot látott az elmúlt hónapokban. Most éppen néhány screenshotot közöltek a friss operációs rendszer egyik beépített témájával, a Dark Theme-mel kapcsolatban. Ehhez a témához sötét tálca és sötét címsor tartozik, ahogy az a lenti képen is látszik.
A képen a Spartan webböngésző jelenlegi dizájnja is megtekinthető, amelynek alapjaihoz egyébként a Windows Phone mobil operációs rendszerből merítettek ihletet. A Spartan webböngésző újításai Decemberben röppentek fel az első pletykák azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft egy teljesen új webböngésző fejlesztésén dolgozik, ami már nem kapja meg az Internet Explorer nevet. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így lassan kezd körvonalazódni, mire számíthatunk a Windows 10 mellé érkező modern, pehelysúlyú, rendkívül letisztult felhasználói kezelőfelülettel ellátott webböngészőtől. A The Verge munkatársai három fontos Spartan-szolgáltatásról rántották le a leplet a napokban – egyik érdekesebb, mint a másik. Ezek az újítások olyan dolgok, amelyekkel tényleg alaposan különbözhet riválisaitól a Microsoft friss szoftvere – ez is a cél. Az első hasznos újítás leginkább az érintőtollal ellátott táblák és mobileszközök esetén lehet hasznos, hiszen lehetőséget biztosít rá, hogy a különböző weboldalak lapjaira megjegyzéseket, kommentárokat fűzzünk, amelyeket aztán OneDrive-on keresztül bárkivel megoszthatunk, akivel csak szeretnénk. Ez a funkció sok esetben jöhet jól – például új lehetőségeket adhat a különböző munkákon dolgozó csapatok/csoportok együttműködéséhez.
Spartan
A Windows 10 újításainak felsorolásakor korábban már szóba került a Cortana, azaz a hang alapon vezérelhető digitális személyi asszisztens is, amely a Spartan webböngészőbe is beépülhet. A Spartan a Cortana integráció jóvoltából sok érdekes szolgáltatást kínál majd: élő szóban kérdezhetjük meg, hol tart éppen az érkező csomagunk, de hotelszoba-foglalással kapcsolatos információk, illetve repüléssel kapcsolatos információk is elérhetőek lesznek a tradicionális címsorba integrálódó szolgáltatáson keresztül. Úgy tűnik, Cortana sokkal nagyobb szerepet kaphat a jövőben, mint azt korábban gondolhattuk. Végül jön még egy érdekes funkció, a böngészőfülek csoportosításának lehetősége. Ez az ötlet hasznosnak tűnik, de messze nem egyedi, ugyanis az Opera már rendelkezik hasonló képességgel egy ideje, viszont a Chrome és a Firefox alapjáraton nem, így a Spartan ebben a tekintetben könnyedén riválisai fölé emelkedhet – már ha azok hagyják, és időközben nem rukkolnak elő ilyen, vagy hasonló funkcióval. A Spartan webböngésző egyéb újításairól alighanem szó esik majd a január 21-re beharangozott Microsoft rendezvény alkalmával, ahol egyébként a Windows 10 különböző újításairól, illetve az új operációs rendszer által biztosított felhasználói élmény részleteiről is lehull majd a lepel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. patrik2991
2015.01.13. 16:15
Inkább azt mutathatnák meg, hogy mennyire szabvány kompatibilis, és mennyire gyors ezen kívül a többi dolog mind másodlagos. Mindenesetre kíváncsi vagyok rá, hogy ki tudnak-e belelő húzni valamit, vagy csak egy "Internet Explorer - Spartan"-t kapunk

"Opera már rendelkezik hasonló képességgel egy ideje" - mondjuk olyan rég, hogy nem emlékszem rá, hogy mikor került bele, mondjuk ez a megújított operáról nem mondható el, az még mindig egy csalódás sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. tomchee
2015.01.13. 16:19
Nem akarok itt fröcsögő ember lenni, de valaki elárulná nekem, h ez a "böngészőfülek csoportosításának lehetősége", miért is olyan nagy fícsör, ami miatt most a Chromenak vagy az FFnek aggódnia kéne?

Én legalább is törtem a fejem, de nem találtam olyan szituációt, amiben ehhez a funkcióhoz ragaszkodnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Edari patri...
2015.01.13. 16:43
Vegyél egy ssd-t és minden gyors lesz. Egyébként a mostani IE (11) is elég jó, van néhány oldal amit a chrome-nál is gyorsabban tölt be. Igazából ha lenne szinkronizáció IE-be, sztem azt használnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. ptaylord
2015.01.13. 16:47
Várom ezt a böngészőt...de az a fapados design..erre nem lennék olyan büszke...kb. win 98 jutott eszembe róla...ott volt minden ennyire szögletes..azért FF és Chrome is szebb. Remélem a képességeivel akar hódítani. Akkor nem érdekel a design..de ez eddig kevés így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim tomch...
2015.01.13. 17:06
Azért, mert minden volt Opera használónak fájó pont, hogy az új Opera olyan egyszerű mint a fapapucs, nem rendelkezik egyetlen funkcióval sem, ami a 12-es verzióval bezárólag az Operát egyedivé tette, és ha ezen funkciók bármelyikét egy másik böngésző normálisan átveszi, a volt Opera felhasználóknál már nyert ügye van (%-ban nem sok, de sok kicsi sokra megy).

Mióta kénytelen vagyok Chrome-ot használni ("ha már mindkettő webkit, minek majomkodjak egy kiherélt böngészővel" alapon), azóta tab csoportok helyett 7-8 Chrome ablakban van megnyitva csoportosítás gyanánt az a sok weboldal, meg tele van tömve a Chrome bővítményekkel, amik anno Opera alapfunkciók voltak. A ctrl+tab overlay még mindig hiányzik, akárcsak a mouseover lapfül előnézet (nem, nem külön felületen, mouseoverrel popupban, szóval TooManyTabs bővítmény esélytelen.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. j.panzer
2015.01.13. 17:15
Hű ez valami elképesztően ronda, legalábbis az én ízlésemnek. Igazából nem hittem, hogy a W8-nál van lejjebb, de úgy fest, hogy azért csak összehozta az MS. Én pont azt vártam a W10-től, hogy kicsit kulturáltabb lesz a grafikai megjelenítése, de jelenleg nem épp erre halad a dolog.
A W10 fejlesztői előzetes is elég rusnya, ez még borzasztóbb.
Szomorú vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. junpet
2015.01.13. 17:28
Nem értem ezt a böngészőfülek csoportosítását ki hogy gondolja. de FF tud ilyet: http://mzl.la/1ewGh1b
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. 5hR3kY
2015.01.13. 18:01
Nincs róla olyan screenshot amin épp töltik lefele a Chrome-ot vagy a Firefoxot? Csak mert akkor elhiszem hogy valamire ez is jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Meteorhead patri...
2015.01.13. 18:05
Egyszer hallgattam egy előadást az új IE-ről, és hogy miért olyan az IE helyzete, amilyen. Nagyon nincs triviális helyzetben.

A legtöbb kompatibilitási probléma abból adódik, hogy még a HTML5 eljötte előtt, egy halom cég megkereste a Microsftot, hogy fejlesszenek olyan HTML bővítményeket, amikkel web applikációk fejleszthetők. Ezért szétluggatták a saját böngészőjüket, ami idővel olan kompatibilitási poklot idézett elő, amit nagyon nehezen kezelnek, és nem is hagyhatnak fel vele, hiszen nagy végek dollármilliói vannak olyan webapplikációkban, amiket azóta is használnak és működiük kell.

Ezért csinálnak egy tök új böngészőt, tök más névvel, és kukázzák a korábbi IE-ből minden kompatibilitási mocskot. Ha valamit átemelnek, az biztosan szín tiszta HTML5 cucc lesz és a DirectX renderer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Stark
2015.01.13. 20:31
Nekem bejön a minimalista design, de még úgyis fognak csiszolni rajta.
Akik meg az ie sebességére panaszkodnak, szerintem csak az ősrégi betanult szöveget fújják, IE11 is bőven elég gyors már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. patrik2991 Edari
2015.01.13. 20:39
Köszi, de van 5db.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. patrik2991 Asagr...
2015.01.13. 20:41
Szívemből szóltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. LGx
2015.01.13. 21:33
bevallom őszintén valami sokkal "spártaiabbra" számítottam


FF-ot használok időtlen idők óta, de ennek (is) adni fogok egy esélyt. Win10 is nagyon tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Tenor26
2015.01.13. 23:41
Azt lehet tudni mikor dobják piacra a kész, megvásárolható w10-et?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Elektrans Asagr...
2015.01.14. 07:41
R.I.P, Opera! Rajongója voltam, bár most is azt használom, ez már nem az igazi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 5hR3kY Asagr...
2015.01.14. 08:03
Azért azt érdemes észben tartani hogy ha valaki mobilnettel nyomul asztali gépen, akkor csak az Operában érhető el az adattömörítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kajafun
2015.01.14. 08:11
Semmi bajom se lenne, ha aero téma is választható lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Supra j.pan...
2015.01.14. 08:58
+1

Minimalista design?!?! Fekete alapon fehér vonalak? Ez design?
Ez SEMMI. Egy nagy nulla.
Semmilyen, jellegtelen, primitív.

Ami igazán bosszant, az a végtelen ostobaság, amivel az emberek kajálják. Jaaaaaj, de szééép, forradalmi, trendi, meg mittudomén.

Idióták, egytől egyig. De megérdemlik egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Meteorhead Supra
2015.01.14. 10:13
Most nem azért, de láttad már a iPon design-ját? Nézd meg a felső sávot. Fehér alapon fekete vonalak?? Akár tetszik, akár nem, ez a minimalista design a trend.

Ami engem illet, nekem bejön. Szeretem, hogy megtalálom a dolgokat, mert nem textúrázott, csilli-villi dolgok vannak mindenhol. Ha neked nem tetszik, akkor valóban rossz neked mostanában. (Chrome és Tűzróka fejléce se sokkal jobb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Balleno Asagr...
2015.01.14. 10:31
A Chrome és az Opera Blink alapú: http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balleno patri...
2015.01.14. 10:37
Ha követnéd a böngészők a különböző webes technológiákkal való kompatibilitását, akkor tudhatnád, hogy például az IE10-11 maximálisan törekekedik ezek betartására, és igazából most már a Chrome az aki nagy ívben tesz ezekre, és sok esetben csak a saját útmutatásait hajlandó elfogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jamborka
2015.01.14. 17:50
Balleno:

Részben igazad van és az MSIE egész szépen feljött de még mindig nem a legjobb helyen van pl css level 3 95% chrome mozilla 100% és ez gördít elé nagy akadályokat....
itt lehet tesztelni a böngészők kompatibilitását.
http://css4-selectors.com/browser-selector-test/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mtrx220
2015.01.14. 21:07
Covenant tűzfal is lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bruce_prin... 5hR3k...
2015.01.14. 21:42

Ha te igy tolod akkor mar expert vagy.
Nallam a downloadsban le van toltve a 15-os(asszem) ff.
Es azt frissitem fel win install utan.
De elotte megszabaditom a windowst ettol a rettenettol rogton az elso inditassal.
Most sem lesz ez maskepp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Balle...
2015.01.14. 22:51
"A Chrome és az Opera Blink alapú: http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine)"

Ma igen, de visszamenőleg írtam le a tapasztalatomat, megindokolva miért váltottam Chrome-ra. Mikor a webkites Opera elindult, én meg Chrome-ra váltottam, akkor a Chrome böngészővel együtt mindkettő webkit volt.

5hR3kY

"Azért azt érdemes észben tartani hogy ha valaki mobilnettel nyomul asztali gépen, akkor csak az Operában érhető el az adattömörítés."

Csepp a tengerben. Sok másik olyan funkció van, ami az operát egyedivé teszi, és nem találsz rá másik böngészőben még bővítményt se, ezekből kiragadtam kettőt, amik a legjobban hiányoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balleno jambo...
2015.01.15. 00:00
És te hányszor használtad a Scope pseudo-classt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka Balle...
2015.01.15. 06:34
Egyszer csak kipróbálásból. Ezért is írtam, hogy részben egyet értek veled de a króm még azért rendesen követi a W3C ajánlásait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. McDuff Asagr...
2015.01.15. 09:39
Én is sajnálom hogy becsicskultak az Operánál és elkezdték a Chrome-t majmolni, mint ahogy azt a Firefox is teszi. Így rengeteg funkciót vesztett, de még a Chrome-al szemben, szal hiába ugyanaz most mind a 2, átálltam Chrome-ra, mert még az Opera azt is elcseszte hogy 1az 1ben lemásolja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. McDuff
2015.01.15. 09:39
De hogy a hírhez is hozzászoljak:

Dark Theme...hmmmm...This is innovation!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ParagonHex
2015.01.16. 09:14
Win 8 óta minden szögletes. (ízlések és pofonok, de én pl. hányok a lekerekítésektől)
Nem a minimalista design az új, hanem hogy sötét.
Próbáltátok már sötét témán inaktív ablak címsorát elolvasni?
Nem olyan nagy dolog ez, csak alap, és most tudatják hogy pótolták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!