iPon Hírek

Friss képek a Google Chrome OS-ről

Dátum | 2009. 10. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google webközpontú operációsrendszeréről először még július elején hallhattunk, az akkori hírek szerint a keresőóriás egy meglehetősen ütőképes szoftvert készít, amely kifejezetten az internettel kapcsolatos mindennapi feladatok gyors, és zökkenőmentes ellátását segíti. A bejelentés után nem sokkal ellepték az internetet a különböző hamis képek, amelyekről minden esetben azt állították, hogy a Google Chrome OS felépítését ábrázolják. Hamar kiderült, hogy a képeknek a fele sem hiteles, majd nem sokkal később megjelentek az első olyan fotók, amelyeken már valóban a Google Chrome OS-t ábrázolták.

Chrome OS címsor.
Teljes képernyő.
Azóta a fejlesztők gőzerővel végzik munkájukat, amelynek meg is van az eredménye. Két egymástól független blog is leközölte a Chrome OS jelenlegi változatáról készített képeket, amelyek hitelesnek tűnnek. A szoftver a két blogger szerint jelenlegi formájában csak Debian alapú Linux disztribúciókon futtatható, mint amlyen például az Ubuntu. A termék kinézete és funkciói erősen hasonlítanak a Chrome webböngészőjére, ám a Chrome OS rendszer a webböngészőtől eltérő színvilágot tartalmaz. A Chrome OS órával, widget támogatással, akkumulátor szintjelzővel és egy legördülő menüvel is el van látva, ami a címsorban kapott helyet.

Menü.
Hálózati ikon.
A képek egy letisztult, könnyen átlátható megoldást mutatnak be, amelynek fejlesztése még eltarthat egy darabig. Egyelőre nem tudható, hogy a nagyközönség mikor próbálhatja ki a nebookokra szánt Chrome OS-t, a korábbi hírek szerint az első hivatalos béta verzió érkezésére akár még az év vége előtt számítani lehet, viszont a végleges változat majd csak 2010 második felében mutatkozik be. Hogy a fenti, illetve a korábban megjelent képek mennyire voltak hitelesek, az legkésőbb ekkor, azaz a béta változat megjelenésekor egészen biztonsan kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. axe
2009.10.15. 17:41
VISSZA A HIRHEZ

biztos fake mint a többi, de ha ilyen lesz és a régi hírek alapján tényleg annyira kevés igánye lesz ez lesz a legjobb oprendszer netbookokra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Horusz
2009.10.15. 18:43
imádom a google designereit, egyszerűen fantasztikus munkát végeznek a látvánnyal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2009.10.15. 19:21
google chrome nagyon szép böngésző
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kovacsgeza...
2009.10.15. 19:55
csak nekem tunt fel, hogy a ChromeOS "legordulo menuje" egy az egybe a bongeszo legordulo menuje (szoval szerintem ez tuti hamis)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bruhaha
2009.10.15. 20:37
talán azért hasonlit mert valszeg egybe van integrálva minden a web-központuság miatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kihaennem
2009.10.15. 20:55
dehát ez is csak egy linux,!, nem ezt vártam...
moblin akkor már most szebb jobb ennél a randa kéknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arkman
2009.10.15. 21:08
Te most tényleg olyan dolgon akadsz fenn, ami 100%, hogy nem úgy lesz mint a végleges?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. felziusz
2009.10.15. 21:17
cöcöcö Linuxot nem leszólni!
Moblin is linuxos már bocsánat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szilikeee
2009.10.15. 22:28
" lesz-e ping parancs, ipconfig, lesz-e parancssor"
"amik nélkül a mindennapi életben nem lehet meglenni." ez a ketto nem fugg osssze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. felziusz
2009.10.15. 22:28
virusírtó? minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabf
2009.10.15. 22:31
összetöröm akkor a lelked Smith:
linux alatt nincs vírus. adnak a védelemre, más alapokon nyugszik és olyan extrém helyzetekbe lehet vírusos a géped amit kezdő nem tud generálni.

tartomány,ping, ipconfig = ifconfig megmondja a tutit. ssh-zhatsz telnet, ezek mind benne vannak. cd író: k3b, gyűjteményekbe szedi a zenéket az exaile, vlc biztosítja a filmek lejátszását. remote desktop automatán van benne.

ubuntu linuxról beszéltem ami debian alapon nyugszik és ha a Chrome is azon fog nyugodni akkor betonbiztos lesz. hiányzik a win-s exe-k? ott a WINE emulátor, exe és minden amit akarsz megy vele (pl: pokerstars.exe), ha nem birod win nélkül feldobod virtuális gépre.

szerintem nem kell megragadni 1 oprendszernél ... az ember azért jutott el a jelenig mert kinyitotta a szemét és észre vett dolgokat ... sok embernek kell észrevenni, hogy van jobb és biztosabb. játszanni nem lehet vele, én se játszom rajta. arra van windows, amin a hálókártya is le van tiltva mert az egész OP ahogy van ... only játék.

vírusmentes szép estét ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. felziusz
2009.10.15. 23:13
gabf: +1
de mint mondották a wine nem emulátor(rekurzív cucc: WINE IS NOT EMULATOR)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asusu
2009.10.15. 23:28
Meg kérdés, hogy opensource lesz-e, vagy inkább zárt forrású, és Google bácsi benne hagyja az adatgyűjtő kódjait.
Smith166, amennyiben valóban debian alapú lesz, akkor tartomány, ping, ipconfig(=ifconfig), "parancssor"(shell), cd-író, remote-desktop: nem lesz probléma.
Vírusirtóra linux alatt meg nincsen szükség. Ez egyrészt fakad abból, hogy 1% körül van a linux piaci részesedése, így a vírusirtó cégeknek nem éri meg vírust írni rá, másrészt pedig opensource, (mondhatni a biztonsági elemek pedig "bolondbiztosak";).
Amúgy én sem értem a Chrome OS fejlesztésének okát.

Hmm a linux randa...hát igen...ez a csúnya terminál (egyes körökben DOS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman
2009.10.15. 23:35
Van vírus linuxra is, de ha ésszel használod nem szerzel be soha. (Ha eszetlenül, akkor már csak az arányok miatt is jobban áll a linux : kisebb/hozzáértőbb felhasználói bázis, kevesebb potenciális vírusgazda)
Smith166:
Nemhiszem, hogy az ipconfig, ping, parancssor, remote desktop mindennapi használathoz szükséges lenne, de ha nagyon kell valami ott a debian repo (vagy ha lesz akkor google-repo) és kis túlzással 10mp alatt feltelepíted az ezeknek megfelelő linuxos programokat.
Nem olyan a rendszer, hogy nem tudsz rajta semmit csinálni. (Oké játékok szempontjából kicsit korlátozva van a DX mizéria miatt) De mindennapi -ténylegesen mindennapi- zenehallgatásra, filmnézésre, bögészésre, kis szöveg/táblázat szerkesztésre, MSN/skype/akármire bőven elég. (Még ez a google féle kis linux is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz
2009.10.16. 01:28
kedves asusu
Linux alapú.. linux GPLes ami azt jelenti hogy ha egy nyílt forrású cuccot buherálsz akkor továbbra is nyílt forrásúnak kell lennie. Ha meg nyílt forrású(ami 100%) és ilyen adathalász cuccok lesznek benne akkor annak nem kis visszhangja lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zvigh
2009.10.19. 16:20
Na, összejött ide is a sok kocka. No comment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dr. Anonym...
2009.10.19. 21:24
Jé! Nézzenek oda, egy újabb Linux disztró!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!