iPon Hírek

Friss Mac Mini és a Tunderbolt-os Cinema Display

Dátum | 2011. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A friss MacBook Air noteszgépek mellett az Apple két egyéb újdonságot is bemutatott: az egyik a világ első olyan monitora, amely Thunderbolt porttal bír, a másik újdonság pedig a frissített Mac Mini, ami mostantól Sandy Bridge alapokon nyugszik.

Érkezik a Thunderbolt porttal ellátott CinemaDisplayAz Apple legfrissebb, 27 hüvelykes képátlójú CinemaDisplay monitora IPS panellel érkezik, amely előtt egy üveglap is található. A LED-es háttérvilágítással ellátott megjelenítő 2560 x 1440 pixeles natív felbontás mellett üzemel, de tartalmaz egy környezeti-fény érzékelőt is, ami az aktuális állapotnak megfelelően változtatja a monitor fényerejét, így mindig optimális képet kapunk. Az IPS panel sajátosságai miatt a betekintési szögek egyaránt 178 fokosak. A 16,7 millió színárnyalat megjelenítésére képes monitor 375 cd/m2-es fényerő, 1000:1 kontrasztarány és 12 ms-os válaszidő mellett üzemel.


Az újdonság beépített 2.1-es audió rendszerrel és FaceTime HD webkamerával érkezik, tápellátásáról pedig egy MagSafe tápadapter gondoskodik. A monitor csatlakozói között - a Thunderbolt port mellett - találunk három USB 2.0-s és egy FireWire 800-as portot, valamint egy Gigabites Ethernet csatlakozót is. Az új monitor az elkövetkező 60 nap folyamán jelenik majd meg kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 999 dollár lesz. További információk itt

Megjött a legfrissebb Mac Mini is

A rendkívül népszerű kompakt asztali konfiguráció, a Mac Mini is átesett egy komolyabb frissítésen, így a termék mostantól Sandy Bridge processzorral, valamint Thunderbolt porttal is rendelkezik, és természetesen ugyanolyan tetszetős, alumíniumból készült házban helyezkedik el, mint elődei. A konfigurációk 19,7 x 19,7 x 3,6 cm-es mérettel, valamint 1,22 kilogramm körüli súllyal rendelkeznek.


Az előtelepített Mac OS X Lion operációs rendszerrel érkező Mac Mini kétmagos Core i5-ös vagy Core i7-es processzorral rendelkezhet, 2 GB-nyi, 4 GB-nyi vagy 8 GB-nyi rendszermemóriát tartalmazhat, az adatok tárolásáról pedig maximum 750 GB-os merevlemez, 256 GB-os SSD, vagy akár 750 GB-os merevlemezből és 256 GB-os SSD-ből álló hibrid adattár is gondoskodhat. A videó vezérlő szerepét az adott Sandy Bridge processzorban elhelyezkedő Intel HD Graphics 3000-es sorozatú IGP, illetve Radeon HD 6630M típusú videokártya töltheti be, modelltől függően. Az alap szolgáltatások között Gigabites Ethernet portot, 802.11 n típusú WiFi adaptert, Bluetooth 4.0-s adaptert, HDMI videó kimenetet, négy USB 2.0-s csatlakozót, FireWire 800-as portot, valamint egy Thunderbolt portot találunk, sőt, a kínálat részét képezi még egy SDXC memóriakártya-olvasó is.


Nézzük, hogy a három előre konfigurált modell pontosan milyen specifikációkkal rendelkezik. Az 599 dolláros példány egy 2,3 GHz-es Core i5-ös processzorral, 2 GB-nyi rendszermemóriával, 500 GB-os merevlemezzel és Intel HD Graphics videó vezérlővel kerül a boltok polcaira. A második konfiguráció már 799 dollárba kerül, de cserébe 2,5 GHz-es Core i5-ös processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát, 500 GB-os merevlemezt és egy Radeon HD 6630M típusú videokártyát kínál.


Az Apple által összeállított harmadik Mac Mini konfigurációban - ami tulajdonképpen nem más, mint egy mini szerver - már egy előtelepített Mac OS X Lion Server operációs rendszer teljesít szolgálatot. A 999 dolláros újdonság 2 GHz-es, négy processzormaggal ellátott Core i7-es központi egységet, 4 GB-nyi rendszermemóriát, valamint két darab, egyenkétn 500 GB-os adattároló kapacitást nyújtó merevlemezt foglal magában, a videó vezérlő szerepét pedig egy Intel HD Graphics 3000-es IGP tölti be.


Az új konfigurációkról további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. asimov007
2011.07.21. 08:36
A kábulat ára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. JackFeryll
2011.07.21. 09:05
Szuper, de nem tudom mi használja ki a Thunderbolt portot. 10Gb/s Blu-ray-hez felesleges. Amúgy nem tudom elképzelni, hogy az átlaguser 64csatornás felvételeket készítsen otthon
Bajnak nem baj, legyenek csak egyre gyorsabb portok, csak jelenleg szerintem nem sok értelme van jelentősen több pénzt fizetni ezért a portért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szerzetes
2011.07.21. 09:22
Érdekes h Thunderbolt van, de nincs USB 3.0.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. anubys
2011.07.21. 10:08
Marha jól néz ki a frissített MacMini.
Viszont sajnos a sima MB el lett kaszálva.
Béke poraira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2011.07.21. 10:37
Lenyegi pontositasok.

"Az újdonság beépített 2.1-es audió rendszerrel és FaceTime HD webkamerával érkezik, tápellátásáról pedig egy MagSafe tápadapter gondoskodik."The Thunderbolt Display includes a MagSafe connector that powers and charges your MacBook Pro or MacBook Air. The connector sits on your desk, ready and waiting. No need to unwind the cord to the power adapter that came with your notebook. Leave it exactly where it is, in your bag.

Azaz a MagSafe tapadapter nem az ujdonsag tapellatasarol gondoskodik, hanem a hozzadokkolt laptop feltolteserol.

"A monitor csatlakozói között - a Thunderbolt port mellett - találunk három USB 2.0-s és egy FireWire 800-as portot, valamint egy Gigabites Ethernet csatlakozót is."

Nem a monitor csatlakozoi a Thunderbolt port mellett.

Hanem a Thunderbolt porton keresztul a feldokkolt laptop csatlakozoiva valnak a felsorolt dolgok.

The ultimate docking station. With just one cable, connect any Thunderbolt-enabled Mac and get 27 inches of high-resolution screen space, high-quality audio, a FaceTime HD camera, FireWire 800 and Gigabit Ethernet ports — and a Thunderbolt port you can use to daisy-chain additional high-performance peripherals such as hard drives and video capture devices.

Thunderbolt port lenyege, hogy atvitelei sebessege es az alkalmazott protokoll alkalmassa teszi arra, hogy laptop dokkolasat megoldja, ... legalabbis szerintem ez az Apple nagy ujitasa.

Ha jobban belegondolunk, ettol kezdve elmardhatnak a mindenfele konkret keszulek specifikus dokkolok, ... hanem elegendo egy Thunderbolt port, es mar lehet tolni ezerrel, mellozve a laptopok ergonomiai katasztrofajat.

A szobanforgo monitort pedig nyugodtan hivjuk UNVERZALIS DOKKOLO MONITOR-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. s_erno
2011.07.21. 17:28
Minden elismerésem az Apple-é mert a kütyü elég formásra sikeredett,azonban szerintem korai olyan gépet kidobni a piacra amiben nincs Dvd olvasó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dionusos
2011.07.21. 17:56
Szerintem épp itt az ideje. Számomra csak gondot okoznak ezek a korongok, örömet nem. Árban ugyan olyan, ha nem drágább, mint a hdd. Adatokhoz hozzáférni könnyebb hdd-n, mozgatni is lehet portable hdd-n. Egyetlen hasznát veszem majd hamarosan a dvd-knek: a beszkennelt fényképeket archiválom és egy eldugott helyre teszem. Mindennapi használatra SZERINTEM alkalmatlan: por, hő, karc, ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dionusos
2011.07.21. 17:56
Bocs, 2x ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noss
2011.07.25. 17:05
@Szerzetes : jaja, vmi üzleti spekulációt sejtek az ügy mögött..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!